Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο χαιρέτισε σήμερα τον νέο γύρο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας που έθεσε νωρίτερα σε εφαρμογή η ΕΕ και δήλωσε ότι αυτές υπογραμμίζουν τον βαθμό της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Ευρώπη απέναντι στη χώρα του στη σύγκρουση με τη Μόσχα και τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Ο Ποροσένκο δήλωσε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στην ουκρανική κρίση, ενώ επανέλαβε και την υποστήριξή του για μερική αποκέντρωση εξουσιών στις περιφέρειες κι εξέφρασε την ελπίδα του “η πολύ εύθραυστη” εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία να συνεχίσει να τηρείται ώστε να του επιτραπεί να επικεντρωθεί στην ανάκαμψη της διαλυμένης οικονομίας της χώρας του.

“Ελπίζω η πολύ εύθραυστη, αλλά αποτελεσματική ειρηνευτική διαδικασία, η οποία ξεκίνησε ακριβώς πριν από μία εβδομάδα, να συνεχιστεί για (το καλό) της σταθερής ειρήνης και ασφάλειας στην ήπειρο”, είπε ο Ποροσένκο.

“Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση. . . Για να παραμείνει ενωμένη η χώρα χρειαζόμαστε κάποια αποκέντρωση εξουσιών”, δήλωσε ο Ποροσένκο και πρόσθεσε ότι τα κομβικής σημασίας ζητήματα της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής θα πρέπει να παραμείνουν στα χέρια της κεντρικής κυβέρνησης.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε στην αγγλική γλώσσα ο ουκρανός πρόεδρος ενώπιον ευρωβουλευτών και Ουκρανών βουλευτών και επιχειρηματιών κατά την ετήσια Σύνοδο Κορυφής ευρωπαϊκής στρατηγικής, η οποία αυτή τη φορά διεξήχθη στο Κίεβο και όχι στη Γιάλτα εξαιτίας της προσάρτησης της ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας στη Μόσχα τον Μάρτιο.

Νωρίτερα σήμερα, οι νέες κυρώσεις της 28μελούς ΕΕ δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτές περιλαμβάνεται το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και η επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων στον Ιγκόρ Λεμπέντεφ, αναπληρωτή πρόεδρο της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, τον Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, εθνικιστή πολιτικό, και έναν αριθμό ηγετών των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία – αξιωματούχους στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ και την Κριμαία.

“Ποτέ μου μέχρι σήμερα δεν ένιωσα τόσο μεγάλη αλληλεγγύη. Αισθάνομαι πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας”, είπε ο Ποροσένκο σε διάσκεψη στο Κίεβο κι επικαλέστηκε τις δεσμεύσεις για υποστήριξη που δέχτηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

Ο ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι ευελπιστεί πως η ουκρανική βουλή και το ευρωκοινοβούλιο θα μπορέσουν να συγχρονιστούν στις 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα ψηφοφορίας επί της νομοθετικής συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Κιέβου.

Ο ίδιος τόνισε ότι η συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ παρέχει έναν οδικό χάρτη για τις μεταρρυθμίσεις που όπως είπε θα είναι η πρώτη του προτεραιότητα μετά τις βουλευτικές εκλογές στις 26 Οκτωβρίου υπό τον όρο να τηρείται η εκεχειρία στα ανατολικά.

Ο Ποροσένκο ανακοίνωσε ότι συγκρότησε μία ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της βαθιά ριζωμένης διαφθοράς, την οποία συνέκρινε με “καρκίνο” που καταστρέφει τα θεμέλια του ουκρανικού κράτους και τόνισε ότι η βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας παραμένει για εκείνον υψίστης προτεραιότητας.

“Οι επενδυτές θα έρθουν όταν αισθανθούν ασφάλεια σε αυτή τη χώρα. Αυτός είναι ο λόγος που μεταρρυθμίζουμε το πολύ αναποτελεσματικό σύστημα ασφαλείας και τον στρατό, το δικαστικό μας σύστημα…Αν δεν προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις εκεί, ακόμη και μετά τον πόλεμο δεν θα έρθουν οι επενδυτές. Γνωρίζω προσωπικά πόσο επιβλαβές μπορεί να είναι το κράτος για το επενδυτικό κλίμα”, κατέληξε ο Ποροσένκο, ένας δισεκατομμυριούχος πρώην επιχειρηματίας, ο οποίος έγινε γνωστός ως “Βασιλιάς της Σοκολάτας”, καθώς απέκτησε την περιουσία του από την σοκολατοβιομηχανία του.

ΠΗΓΗ: REUTERS, AFP, APE-MPE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: