Όταν η μεταγραφή σημαίνει αναγνώριση του κατακτητή…




Διπλωματικό θέμα κατάφερε να δημιουργήσει ένας Ελληνοκύπριος ποδοσφαιριστής, ο οποίος, εντάχθηκε στο δυναμικό της τουρκοκυπριακής ομάδας Ντεγκερμενλίκ, με έδρα την κατεχόμενη Κυθρέα.

Ο λόγος για τον 35χρονο Δημήτρη Βασιλείου, ο οποίος μετά από πολύχρονη σταδιοδρομία του στις ομάδες του Ερμή και της Ομόνοιας, αποφάσισε να δεχτεί να μεταγραφεί στην τουρκοκυπριακή ομάδα, σε μια κίνηση που μπορεί να έχει διπλωματικές συνέπειες, αφού αναγνωρίζονται de facto, με τον τρόπο αυτό, οι ποδοσφαιρικές αρχές του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.defence-point.gr, το Σάββατο ο παίκτης έπρεπε να παίξει με τη νέα του ομάδα. Ωστόσο, όταν επιχείρησε να βγει από το σπίτι του είδε να τον περιμένουν δεκάδες Ελληνοκύπριοι διαδηλωτές, οι οποίοι του επιτέθηκαν φραστικά, φωνάζοντάς τον «προδότη». Ευτυχώς για τον Βασιλείου, η αστυνομία είχε λάβει τα μέτρα της και δεν απειλήθηκε η σωματική του ακεραιότητα. Παρόλα αυτά ο παίκτης δεν πήγε τελικά στον αγώνα της νέας του ομάδας.

Όπως είναι φυσικό, το όλο θέμα καλύφθηκε με τον αναμενόμενο τρόπο από τα ΜΜΕ τους ψευδοκράτους και της Τουρκίας, τα οποία έδωσαν μεγάλη έκταση στο γεγονός, χαρακτηρίζοντας ως «ακροδεξιούς, εθνικιστές» τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του Βασιλείου.

Χρησιμοποίησαν επίσης τα γεγονότα, για να αποδείξουν το «άσβεστο μίσος των Ελλήνων κατά των Τούρκων». Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του ψευδοκράτους έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, με κοινή απόφαση FIFA και UEFA, σε μια συμφωνία που αμφισβητήθηκε έντονα στην Κύπρο.

Η «εθνική ομάδα» του ψευδοκράτους δεν έχει το δικαίωμα να λαμβάνει μέρος σε διεθνείς διοργανώσεις, παρά μόνο εναντίον εθνικών ομάδων επίσης μη αναγνωρισμένων κρατικών μορφωμάτων, όπως της Γροιλανδίας, του Θιβέτ, του Ιρακινού Κουρδιστάν ή της Κριμαίας. Παλαιότερα Τουρκοκύπριοι παίκτες είχαν παίξει στην εθνική ομάδα της Τουρκίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: