Ομπάμα: “Καταδικάζω τη βάρβαρη δολοφονία”




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασε σε έντονο ύφος τη «βάρβαρη δολοφονία» του Βρετανού Ντέιβιντ Χέινς από μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, λίγο αφότου η ομάδα δημοσιοποίησε ένα βίντεο το οποίο δείχνει τον αποκεφαλισμό του 44χρονου άνδρα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται σήμερα δίπλα στο στενό μας φίλο και σύμμαχο σε αυτή τη θλιβερή στιγμή», δήλωσε ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του. «Θα συνεργαστούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο και με μια ευρεία συμμαχία εθνών από την περιοχή και από όλο τον κόσμο, ώστε να φέρουμε τους δράστες αυτής της αποτρόπαιης πράξης ενώπιον της δικαιοσύνης και να καταστρέψουμε αυτή την απειλή προς τους λαούς των χωρών μας, την περιοχή και όλο τον κόσμο».

Ο Ομπάμα έχει κάνει έκκληση για τη δημιουργία μιας συμμαχίας μεταξύ των χωρών της Δύσης και της Μέσης Ανατολής για την αντιμετώπιση της απειλής που προβάλει το ΙΚ. Τον περασμένο μήνα η οργάνωση ανάρτησε δύο βίντεο όπου μέλη του ΙΚ αποκεφαλίζουν εν ψυχρώ δύο Αμερικανούς δημοσιογράφους.

Νωρίτερα το Σάββατο, μαχητές του ΙΚ δημοσιοποίησαν ένα βίντεο όπου φαίνεται ο αποκεφαλισμός του Χέινς, ενώ στο τέλος της βιντεοσκόπησης οι τρομοκράτες παρουσιάζουν έναν ακόμα άνδρα, απειλώντας ότι θα τον σκοτώσουν και αυτόν εάν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, συνεχίσει να υποστηρίζει τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Είναι απαραίτητη μια παγκόσμια δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο ΥΠΕΞ της χώρας, Σούκρι

Οποιαδήποτε διεθνή συμμαχία κατά της τρομοκρατίας δεν θα πρέπει να επικεντρώνεται αποκλειστικά στην πάταξη των μαχητών της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Κάιρο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

Ο Σίσι εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του σχετικά με τους μαχητές από άλλες χώρες που είναι μέλη του ΙΚ και τον κίνδυνο που προβάλουν στις χώρες από όπου κατάγονται.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο Ιράκ και τη Συρία έχουν ξεκινήσει μια διαδικασία δικτύωσης με άλλες εξτρεμιστικές ομάδες στην περιοχή, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον για μια διεθνή συμμαχία κατά της απειλής που προβάλει η οργάνωση.

Πρέπει να αντιμετωπιστεί η απειλή που προβάλουν οι μαχητικές ομάδες που μοιράζονται την ιδεολογία του ΙΚ και «κρύβονται πίσω από το Ισλάμ», δήλωσε ο Σουκρί σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Κάιρο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου, είτε αυτό λαμβάνει χώρα στη Λιβύη είτε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του αραβικού κόσμου ή στην αφρικανική ήπειρο», δήλωσε.

Η έκκληση της Αιγύπτου για μια συντονισμένη, διεθνή δράση δίνει ώθηση στην πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για τη δημιουργία μιας συμμαχίας, στόχος της οποίας θα είναι η πάταξη της ισλαμιστικής, εξτρεμιστικής οργάνωσης.

«Τελικά αυτή την εξτρεμιστική ιδεολογία μοιράζονται όλες οι τρομοκρατικές ομάδες. Έχουμε εντοπίσει δεσμούς συνεργασίας μεταξύ τους και αναγνωρίζουμε τον κίνδυνο εάν διασχίσουν τα σύνορα», δήλωσε ο Σούκρι.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA – Photo via @ria_novosti

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: