Αύριο η συνάντηση: Ο Σαμαράς απορρίπτει τις αιτιάσεις Ερντογάν




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Αύριο, Παρασκευή, το πρωί θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Το αεροσκάφος που μετέφερε τον πρωθυπουργό στην Ουαλία, προσγειώθηκε στο Κάρντιφ λίγο μετά τις 10.00 το πρωί και ο κ. Σαμαράς κατευθύνθηκε στο Σέλτικ Μάνορ, στο Νιούπορτ (σσ: περιοχή έξω από το Κάρντιφ), όπου διεξάγονται οι εργασίες, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Στην πόλη της Ουαλίας βρισκόταν ήδη από την Τετάρτη το απόγευμα ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας ο κ. Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και του Καναδά, ενώ θα συμμετάσχει στις δύο συνεδριάσεις για το Αφγανιστάν και την κρίση στην Ουκρανία. Το βράδυ θα παραβρεθεί στο δείπνο των ηγετών, ενώ στο περιθώριο των εργασιών ενδέχεται να έχει και άλλες συναντήσεις.

Η συνάντηση με τον κ. Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί στον απόηχο των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου από τα κατεχόμενα και στο τραπέζι θα βρεθεί το κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά. Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ είχε μακρά συνομιλία και με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η κοινή γραμμή πλεύσης.

Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τις αιτιάσεις για ευθύνες στην καθυστέρηση των συνομιλιών για το κυπριακό και παραμένει στη θέση της ότι επιδιώκει λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σπ. Γκουτζάνης

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Στο Κάρντιφ της Ουαλίας φθάνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να μετάσχει στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Σαμαράς συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ ήδη στο Κάρντιφ βρίσκεται ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος μετέβει από τις Βρυξέλλες, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο πλαίσιο του νέου του ρόλου ως Επιτρόπου της Ελλάδας.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίν Ερντογάν, ύστερα από αίτημα του δευτέρου. Η συνάντηση γίνεται στη σκιά των πρόσφατων δηλώσεων του κ. Ερντογάν από τα Κατεχόμενα, δηλώσεις με τις οποίες αποδίδει ευθύνη στην Ελλάδα και την Κύπρο για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Η κυβέρνηση απορρίπτει τις αιτιάσεις του αν και δεν θέλει να οξύνει περισσότερο το κλίμα, καθώς επιδιώκει σταθερά καλές σχέσεις με την γείτονα πάντα στο πλαίσιο της προώθησης των εθνικών θέσεων. Διαμηνύει δε προς πάσα κατεύθυνση ότι Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν στις πάγιες θέσεις τους, ότι φυσικά και επιδιώκουν λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Χθες, Τετάρτη, το πρωί ο κ. Σαμαράς είχε μακρά συνομιλία με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την εξέλιξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και επιβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά τη στενή συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας. Αναφέρθηκαν εκτενώς και στις επαφές που θα έχει ο κ. Σαμαράς με τον κ. Ερντογάν και με ηγέτες των χωρών της συμμαχίας, καθώς και οι δύο υπουργοί, κύριοι Βενιζέλος και Αβραμόπουλος, με ομολόγους τους.

Εξάλλου, χθες ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα εξωτερικά θέματα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Για την προετοιμασία της ελληνικής παρουσίας στην Σύνοδο Κορυφής ο κ. Σαμαράς είχε συνεργασία το απόγευμα χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι σήμερα γεμάτο, καθώς θα συμμετάσχει στις δύο συνεδριάσεις των ηγετών για το Αφγανιστάν και την κρίση στην Ουκρανία, ενώ στο περιθώριο θα έχει συναντήσεις και με άλλους ομολόγους του. Το δύσκολο θέμα της Συνόδου είναι η ουκρανική κρίση που επηρρεάζει τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Η Ελλάδα δεν θέλει επιδείνωση των σχέσεων και είναι σταθερά υπέρ της εξομάλυνσης, αφού άλλωστε τυχόν κλιμάκωση βλάπτει ποικιλοτρόπως τα ελληνικά συμφέροντα. Ωστόσο, όπως έχει κάνει σαφές, είναι μέλος της δυτικής συμμαχίας και δεν θα διαχωρίσει τη θέση της από τις αποφάσεις που θα ληφθούν. Στο πλαίσιο αυτό θα συμφωνήσει με τη δημιουργία της δύναμης ταχείας επέμβασης για την ασφάλεια των χωρών της ανατολικής Ευρώπης παρά την έντονη αντίδραση της Ρωσίας. Έλληνες αξιωματούχοι, πάντως, εξέφραζαν την εκτίμηση και την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θα επιθυμούν να οδηγήσουν τα πράγματα στα άκρα.

ΠΗΓΗ: ΣΠ. ΓΚΟΥΖΑΝΗΣ, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: