Ο Λαριγκάκης εναντίον της Washington Post




Αντί να επικροτείται η Ελλάδα για την ανταπόκρισή της στις ευθύνες της ως μέλος του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης ο Charles Lane επέλεξε να δώσει ένα περιττό, σαρκαστικό χτύπημα στην μακρόχρονη σύμμαχο των ΗΠΑ, σε άρθρο του στην WASHINGTON POST («Bombs or benefits? – The U.S. needs to get serious about defense spending», 04.09.14), υποστηρίζει ο Nick Larigakis, πρόεδρος του American Hellenic Institute, που δημοσιεύεται υπό τον τίτλο «Greece deserves respect for holding to its word».

Ο Charles Lane είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα έπιασε το στόχο του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες «μόνο γιατί το ΑΕΠ της κατέρρευσε ταχύτερα από τις αμυντικές της δαπάνες».

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, σημειώνει ο Nick Larigakis, η Ελλάδα απέφυγε να μειώσεις τις αμυντικές της δαπάνες. Είναι μία από τα τέσσερα κ-μ του ΝΑΤΟ που ανταποκρίνεται στην απαίτηση για διάθεση του 2% τουλάχιστον του ΑΕΠ της στην άμυνα. Η Ελλάδα δαπανά σχεδόν 2,3% σε σχέση με το ΑΕΠ.

Μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, η Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση των αμερικανικών στρατηγικών συμφερόντων στην περιοχή. Φιλοξενεί την σημαντικότερη ναυτική βάση στη Μεσόγειο, η οποία διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο σε κοινές αποστολές αναγνώρισης και στον εναέριο ανεφοδιασμό σε καύσιμα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων Desert Shield, Desert Storm, Enduring Freedom, Iraqi Freedom και Unified Protector. Επιπλέον η Ελλάδα συμμετείχε στις νατοϊκές ή αμερικανικές αποστολές στη Βοσνία, Σομαλία, Κόσοβο και Αφγανιστάν.

Η Ελλάδα, ένα από τα τρία συμμαχικά κράτη των ΗΠΑ που συμμετείχε σε όλες τις μεγάλες διεθνείς διενέξεις του 20ου αιώνα και το κράτος που κατέγραψε την πρώτη νίκη των συμμάχων κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου, αξίζει τον σεβασμό, καταλήγει ο Nick Larigakis.

http://www.washingtonpost.com/opinions/charles-lane-the-us-needs-to-get-serious-about-defense-spending/2014/09/03/711d0092-3398-11e4-9e92-0899b306bbea_story.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: