Νταβούτογλου: Το ψευδοκράτος και τα μάτια σας…




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Στη λογική της υπεράσπισης του ψευδοκράτους, της συντήρησης της πρότασης για τετραμερή διάσκεψη και της σχέσης «Μητέρας Πατρίδας» και «Μικρής Πατρίδας», κινήθηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την παράνομη επίσκεψή του χθες στα κατεχόμενα.

Ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας, επιχείρησε εκ νέου, να καταστήσει ως μέρος του προβλήματος την Ελλάδα και με πατερναλιστικό ύφος έκανε παραινέσεις προς Σαμαρά και Αναστασιάδη. Στη μονοήμερη παράνομη επίσκεψή του, ο Πρωθυπουργός της κατοχικής δύναμης, ξεκαθάρισε πως προτάσσει στο Κυπριακό το θέμα του διαμοιρασμού των εξουσιών, που ενδιαφέρει πρωτίστως την τουρκική πλευρά ενώ τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως το εδαφικό θα ανοίξουν μετά. Όταν, δηλαδή, θα πάρει η Τουρκία εκείνο που θέλει στο κεφάλαιο Διακυβέρνησης.

Ο Νταβούτογλου, που είχε συνομιλίες με τον Έρογλου και σειρά επαφών με άλλους αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος, κινήθηκε στις γραμμές που χάραξε κατά τη δική του επίσκεψη ο Ερντογάν. Ήταν, όμως, πιο διπλωματικός και απέφυγε επιμελώς τον άτσαλο τρόπο με τον οποίο παρουσίασε τις τουρκικές επιδιώξεις ο Τούρκος Πρόεδρος, την 1η Σεπτεμβρίου, όταν επισκέφθηκε παράνομα τα κατεχόμενα. Τα μηνύματα, με πολλούς αποδέκτες, που έστειλε ο Νταβούτογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έρογλου, κωδικοποιούνται ως εξής:

Πρώτο, για δεύτερη φορά με την αλλαγή σκυτάλης στην Τουρκία, η Άγκυρα επιχειρεί να αναμίξει την Ελλάδα. Στόχος να παρουσιασθούν ως «δυο μητέρες πατρίδες», που έχουν ίσες ευθύνες. Ο Νταβούτογλου, όπως έπραξε το ίδιο όταν ήταν ΥΠΕΞ και απευθύνθηκε στον Ε. Βενιζέλο, ζήτησε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, να επισκεφθούν μαζί πρώτα τον νότο. «Ας πιούμε μαζί τσάι και να συνομιλήσουμε. Μετά ας πάμε στο βορρά, πάλι να είμαστε μαζί», είπε και είναι σαφές πως πίσω από την «αθώα πρόσκληση», κρύβεται και η πολιτική επιδίωξη για εξίσωση Κυπριακής Δημοκρατίας και ψευδοκράτους.

Δεύτερο, επανέφερε το θέμα της τετραμερής διάσκεψης. Είπε πως «θέλαμε η Τουρκία, η Ελλάδα, η ‘’ΤΔΒΚ’’ και η ΄’ε/κ διοίκηση΄’’( εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία) να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να σκεφτούν πώς μπορούν να μετατρέψουν την Ανατολική Μεσόγειο σε λεκάνη ειρήνης αλλά εμείς όσο ισχυρή θέληση και να επιδείξαμε δυστυχώς δεν υπήρξε η ίδια ανταπόκριση».

Τρίτο, καταλόγισε ευθύνες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη μη πρόοδο, πρωτίστως, όμως στο Εθνικό Συμβούλιο. Απευθύνθηκε προσωπικά στον Πρόεδρο. Τον κάλεσε να κάνουν «ειρήνη όχι αύριο, σήμερα, όχι την άλλη βδομάδα, αυτή τη βδομάδα, όχι την επόμενη χρονιά, αυτή τη χρονιά».

Τέταρτο, έθεσε το θέμα του σχεδίου Β, λέγοντας πως εάν δεν μπορεί ( να λύσει το Κυπριακό) ο κ. Αναστασιάδης «ας το πει» προσθέτοντας πως «θα πρέπει να σκεφτούμε άλλες εναλλακτικές λύσεις». «Δεν θα αφήσουμε ποτέ τους Τ/κ μόνους τους στη μοίρα τους. Το μήνυμά μας είναι αυτό», ανέφερε. Οι αναφορές στο σχέδιο μεταφοράς του νερού και την ενίσχυση του ψευδοκράτους, παραπέμπουν στη λογική της συγκαλυμμένης προσάρτησης.

Πέμπτο, κατέστησε σαφές πως δεν θα συζητηθεί οτιδήποτε εκτός εάν δεν ξεκαθαρίσει ο κρατικός μηχανισμός (οι εξουσίες του κράτους). Για τους εποίκους, επανέλαβε τη θέση πως δεν φεύγει κανένας. «Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει στην ‘’ΤΔΒΚ’’ τι θα κάμει στο θέμα αυτό. Γι’ αυτό το θέμα υπάρχουν αποφάσεις. Υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο εδώ. Δεν πρέπει να θεωρείται εμπόδιο η απόδοση υπηκοότητας», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Έκτο, όταν ρωτήθηκε εάν υποστηρίζει λύση δυο κρατών, δεν απάντησε ευθέως και παρέπεμψε στο κοινό ανακοινωθέν. ΜΗΝΥΜΑ

Τρείς άξονες για την επίσκεψη – Προσευχήθηκε στο τέμενος της Αγίας Σοφίας ο Νταβούτογλου

Ο ΑΧΜΕΤ Νταβούτογλου δήλωσε ότι η παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα έχει τρεις διαστάσεις:

Πρώτον, είναι η πρώτη επίσκεψη έπειτα από την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. «Όποιος ό,τι και να πει, η Τουρκία αναγνωρίζει την ‘’ΤΔΒΚ’’ ως κράτος», είπε. Δεύτερον, η Τουρκία δεσμεύεται για την ευημερία και την ασφάλεια της ‘’ΤΔΒΚ’’. «Η μητέρα πατρίδα δεν υπάρχουν εμπόδια για τη μικρή πατρίδα. Φέρνουμε το νερό της Ανατολίας στη μικρή πατρίδα και σε αυτό δεν μπορεί κανένας να σταθεί εμπόδιο», πρόσθεσε ο Νταβούτογλου. Η τρίτη διάσταση είναι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ανέφερε.

Κατά την παραμονή του στα κατεχόμενα, επισκέφθηκε την εντός των τειχών πόλη της κατεχόμενης Λευκωσίας. Ο Νταβούτογλου, προσευχήθηκε στο τέμενος της Αγίας Σοφίας, συνομίλησε με καταστηματάρχες ενώ βρέθηκε και στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας. Ακολούθως, συναντήθηκε με την «πρόεδρο» της ψευδοβουλής Σιμπέλ Σιμπέρ, ενώ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είπε ότι το νερό που θα φτάσει από την Τουρκία θα αποτελέσει άλλον έναν ισχυρό δεσμό με το ψευδοκράτος.

Αναφέρθηκε και στην υποψηφιότητα της Σιμπέρ για την «προεδρία» του ψευδοκράτους, καθώς και σε άλλες υποψηφιότητες και εξέφρασε την ευχή να διενεργηθούν δημοκρατικές «εκλογές» για το μέλλον των κατεχομένων. Από την πλευρά της η κ. Σιμπέρ εξήρε την ενεργή πολιτική ανάμειξη του Τούρκου Πρωθυπουργού στο Κυπριακό, αναφέρθηκε στη βούληση της τ/κ πλευράς για λύση χωρίς – όπως ισχυρίστηκε – την αντίστοιχη ανταπόκριση, ενώ ευχήθηκε η μεταφορά του νερού από την Τουρκία να φέρει ειρήνη στην Κύπρο και να έχει θετικό αντίκτυπο στην περιοχή. Στη συνέχεια, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον «πρωθυπουργό» Οζκάν Γιοργκαντζίογλου.

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΓΙΑ το φυσικό αέριο, ο Νταβούτογλου είπε πως η μέθοδος μεταφοράς νερού είναι πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο. «Το φυσικό αέριο είναι περιουσία του νησιού. Το σκέφτονται αυτό μονόπλευρα. Στο θέμα του φυσικού αερίου η ε/κ πλευρά κάνει λάθος. Εμείς φέρνουμε το νερό μας και το δίνουμε και στην ε/κ πλευρά». Πρόσθεσε ότι με τον τρόπο που μεταφέρουν το νερό μπορούν να μεταφέρουν και το φυσικό αέριο και να το διοχετεύσουν στην αγορά.

ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Ο ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μετά την επίλυση του Κυπριακού να εφαρμοστεί εκ περιτροπής προεδρία. «Αναφέρομαι σε ένα Τ/κ και ένα Ε/κ πρόεδρο από την Κύπρο. Είτε είναι Ε/κ ο πρόεδρος, είτε Τ/κ πάλι την πρώτη επίσκεψη εκεί θα την κάνω. Δεν θα κοιτάξουμε αν επικεφαλής του κυπριακού κράτους που το ίδρυσαν μαζί ως δύο φίλοι λαοί οι Ε/κ και οι Τ/κ είναι Τ/κ ή Ε/κ».

«ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ»

Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου ανέφερε πως  «η Τουρκία αναγνωρίζει την ‘’ΤΔΒΚ’’, αυτή η αναγνώριση για μας είναι ζωτικής σημασίας». «Οι Τ/κ υποστήριζαν πάντα τη λύση και το συμβιβασμό και αυτή η στάση μας θα συνεχιστεί», υποστήριξε ο κατοχικός ηγέτης λέγοντας ότι στόχος τους είναι «η ε/κ πλευρά να αφήσει τις μαξιμαλιστικές της θέσεις και να υπάρξει συμφωνία», κατά την έκφρασή του.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ AKP Turkey

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: