Κερασμένο από Αχμέτ το δείπνο – Επηρεάζει το κλίμα




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Το μενού του αποψινού δείπνου των Αναστασιάδη και Έρογλου θα το ετοιμάσει ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θα πραγματοποιήσει παράνομη επίσκεψη σήμερα στα κατεχόμενα.

Το γεγονός ότι η επίσκεψη Νταβούτογλου στα κατεχόμενα θα προηγηθεί του δείπνου, που είναι η πρώτη κοινή συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη, στην παρουσία του νέου ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άϊντα σίγουρα θα διαμορφώσει και θα επηρεάσει το κλίμα. Θα επηρεάσει και το κλίμα αλλά και το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται με την παρουσία του νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Κυπριακό.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, που θα πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι από της ανάληψης των νέων καθηκόντων του, αναμένεται ότι θα στείλει τα ίδια μηνύματα με αυτά του Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε παράνομα τα κατεχόμενα την 1η Σεπτεμβρίου. Κοντολογίς, την προώθηση μιας συνομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό. Τούτο θα ξεκαθαρίσει εν πολλοίς το σκηνικό, κυρίως επειδή πολλοί είχαν επενδύσει στο δίδυμο Ερντογάν- Νταβούτογλου.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία, ο κ. Άϊντα, αναμένεται απόψε στο νησί, από την Κίνα, όπου βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι και θα παρακαθίσει σε δείπνο στην οικεία της ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ, στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, στη νεκρή ζώνη. Στο δείπνο, θα παρακαθίσουν ο ίδιος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου καθώς και μεταφραστής. Η επιλογή της «μικρής ομάδας» των πρωταγωνιστών, χωρίς συμβούλους έχει το σκοπό της. Ο νέος ειδικός σύμβουλος θα επιχειρήσει, πιο χαλαρά, να ανιχνεύσει προθέσεις, διαθέσεις ενόψει και της αυριανής συνάντησης που θα έχουν στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων.

Μετά τις δυο συναντήσεις, το σκηνικό θα μεταφερθεί ουσιαστικά στη Νέα Υόρκη, όπου θα μετακομίσουν για λίγες ημέρες οι βασικοί πρωταγωνιστές. Αναστασιάδης και Έρογλου θα έχουν εκεί χωριστές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν ενώ επαφές θα πραγματοποιήσει και ο κ. Άϊντα.

«Κατοχική δύναμη οι Ε/Κ»! – Επανάληψη από Έρογλου – των κόκκινων γραμμών

Οι Ε/κ είναι η κατοχική δύναμη στην Κύπρο και όχι το τουρκικός στρατός, ισχυρίσθηκε ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου σε ομιλία του στην Αττάλεια της Τουρκίας, σε τελετή για την ολοκλήρωση των εργασιών σε λεωφόρο στην οποία δόθηκε το όνομά του.

“Κατά καιρούς χαρακτηρίζουν κατοχικό τον τουρκικό στρατό. Στην πραγματικότητα, αυτός που έχει καταλάβει την Κύπρο και αυτήν τη στιγμή είναι υπό την κατοχή του, είναι οι Ε/κ”, ισχυρίστηκε ο κ. Έρογλου. Στο νησί, συνέχισε, επιθυμούν μία ομοσπονδιακή λύση, με ίσα δικαιώματα, που θα την αποτελούν δύο ίσες ιδρυτικές πολιτείες. Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη, οι Ε/κ “λένε ψέματα” εδώ και 40 χρόνια, για την εξασφάλιση επιστροφής στην κατάσταση πριν το 1974. “Δεν θα υπάρξει επιστροφή στην κατάσταση πριν το 1974. Θα συνεχιστεί η αποτελεσματική εγγύηση της Τουρκίας. Εάν μπορέσουμε να ιδρύσουμε ένα νέο κοινό κράτος, όλοι οι πολίτες, που πήραν ‘υπηκοότητα’, θα είναι πολίτες του κράτους εκείνου. Αυτές είναι οι δικές μας κόκκινες γραμμές”, είπε ο Τ/κ ηγέτης.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ: Δέλεαρ το νερό από την Τουρκία

Ο «Υπουργός Περιβάλλοντος και Φυσικών πηγών» του ψευδοκράτους, Χαμίτ Μπακιρτζί, είπε ότι το νερό το οποίο θα διοχετευθεί από την Τουρκία στο νησί είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει θετικά στη διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Ο Μπακιρτζί είπε ότι το πρόβλημα νερού στην Κύπρο, δεν είναι μόνο στην τ/κ πλευρά, αλλά είναι και στην ε/κ πλευρά και είναι βέβαιο ότι το νερό που θα διοχετευθεί από την Τουρκία στο νησί θα συμβάλει θετικά στη διαδικασία διαπραγματεύσεων.  Ο Μπακιρτζί είπε ότι το εν λόγω σχέδιο, που κατονομάζεται στην «ΤΔΒΚ» «σχέδιο του αιώνα», θα ολοκληρωθεί, στο πλαίσιο που το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, εντός 70 ημερών και ότι προς τα τέλη του έτους, θα φθάσει το νερό από την Τουρκία στο νησί.

Ο ίδιος είπε ότι το τμήμα του σχεδίου στην Τουρκία έχει ολοκληρωθεί και ότι αυτό που μένει για το σχέδιο είναι το να κατεβεί σε βάθος 250 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, ο αγωγός των 65 χλμ. Ο Μπακιρτζί είπε ότι όταν γίνουν και αυτά θα ολοκληρωθεί το σχέδιο.  Ο Μπακιρτζί είπε ότι μέχρι το τέλος του 2015 θα έχει διοχετευθεί το νερό στο πιο απόμακρο σημείο της Κύπρου και ότι μετά από δύο χρόνια που θα φθάσει το νερό στο νησί, θα μπορέσει να χρησιμοποιείται και στις καλλιεργημένες περιοχές.

Επίσης τόνισε ότι εκείνο που είναι σημαντικό είναι τα προϊόντα να παράγονται φθηνά και να μπορούν να πουληθούν και ότι δεν έχει κανένα νόημα να εξασφαλίζονται προϊόντα, αλλά να μην μπορούν να πουληθούν. Ο ίδιος είπε πως με το εν λόγω θέμα προβαίνει σε εργασίες το «Υπουργείο Γεωργίας» και γίνονται αξιολογήσεις με ειδικούς στην Τουρκία. Ακόμα τόνισε πως τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στο σχέδιο αυτό.  Ο Μπακιρτζί τόνισε ότι και οι δύο κοινότητες που ζουν στο νησί έχουν ανάγκη η μία από την άλλη και κατά συνέπεια και ο πλούτος φυσικού αερίου που βρίσκεται στο «νότο» είναι προϊόν αυτού του νησιού.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: