Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Ο νέος ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Άϊντα,έχει πείσει τους εμπλεκόμενος να εισέλθουν στα βαθιά των διαπραγματεύσεων, τούτο όμως, δεν σημαίνει πως η τουρκική πλευρά δεν συνεχίζει τον ίδιο αμανέ.

Οι συζητήσεις, στη βάση του νέου ανακοινωθέντος, θα αρχίσουν με την επιστροφή του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου από τη Νέα Υόρκη ενώ το βάρος θα σηκώσουν και πάλι οι διαπραγματευτές. Επαφές σε διάφορα επίπεδα θα πραγματοποιηθούν και στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, όπου ουσιαστικά για ένα δεκαήμερο θα μεταφερθούν οι εξελίξεις του Κυπριακού.

Είναι σαφές πως αν και στο δείπνο της περασμένης Τρίτης, ο κ. Άϊντα, ζήτησε και άκουσε τις απόψεις των Αναστασιάδη και Έρογλου για όλα τα θέματα, όπως εγγυήσεις και εδαφικό, ωστόσο η τουρκική πλευρά επιμένει να προτάσσει το θέμα της Διακυβέρνησης. Είναι άλλωστε το πεδίο στο οποίο έχει να πάρει και να μην δώσει.

Όπως συναφώς αναφέρει ένας από τους πρωταγωνιστές, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, το συνταγματικό, το θέμα των εξουσιών, πρέπει να ξεκαθαρίσει από τώρα και ζήτησε ευελιξία. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, «τα ιδρυτικά κράτη πρέπει να είναι σε θέση να συνάπτουν συμφωνίες για ορισμένα θέματα, πλην όμως η ε/κ αντιτίθεται σε αυτό». Όταν λέμε, ανέφερε, ότι «δεχόμαστε τις αρμοδιότητες της ομοσπονδίας, θα πρέπει να αποδέχονται( οι Ε/Κ) τα ιδρυτικά κράτη συνάπτουν ( διεθνείς) συμφωνίες για ορισμένα συγκεκριμένα ζητήματα». Αυτό, συνέχισε, είναι ένα δούναι και λαβείν(!).

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί ακόμη και τους επόμενους μήνες, μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα έσπευσε να κατηγορήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι υιοθετεί τακτική ροκανίσματος του χρόνου. Είπε ακόμη πως θα συνεχίζει να πιέζει την ελληνοκυπριακή πλευρά για να επιτευχθεί συμφωνία.

* Ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, ο οποίος κατά την εδώ παραμονή του συναντήθηκε και με εκπροσώπους των Εμπορικών Επιμελητηρίων, βρίσκεται καθοδόν προς τη Νέα Υόρκη. Εκεί θα συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα, Μπαν Κι Μουν και προγραμματίζει σειρά επαφών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: