Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Αντώνης Σαμαράς




Του Δημήτρη Γ. Απόκη

Για οποιοδήποτε σοβαρό αναλυτή των διεθνών εξελίξεων είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα η Ευρωπαϊκή Ήπειρος διέρχεται μια βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση.

Η ευρωπαϊκή οικονομία αντιμετωπίζει μια κρίση από την οποία δεν είναι καθόλου εύκολο να εξέλθει με δεδομένο ότι πέρα από τα συστημικά προβλήματα που η ίδια αντιμετωπίζει, είναι ιδιαίτερα δυσμενής και η διεθνής συγκυρία.

Μια σειρά από μέτωπα έχουν εκραγεί και δυστυχώς βρίσκονται στην άμεση γειτονιά αλλά και μέσα στο κέντρο της ίδιας της Ευρώπης.

Μέση Ανατολή (Παλαιστινιακά Εδάφη, Συρία), Περσικός Κόλπος (Ιράκ), Αφρική (Λιβύη, Νιγηρία, Σομαλία, και οι χώρες που πλήττονται από τον ιό Ebola) και κυρίως η κρίση στην Ουκρανία η οποία έχει ανεβάσει στο κόκκινο την ένταση τις σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία, συγκροτούν ένα σκηνικό το οποίο βαθαίνει την ευρωπαϊκή οικονομική και κατ΄επέκταση κοινωνική κρίση.

Η χώρα μας, η Ελλάδα, βρέθηκε μέσα στη δίνη αυτής της διεθνούς – ευρωπαϊκής κρίσης αδύναμη λόγω των σοβαρών παθογενειών του ελληνικού κράτους οι οποίες συσσωρεύτηκαν ως αποτέλεσμα των πελατειακών πολιτικών που επικράτησαν για δεκαετίες.

Την ίδια στιγμή αποδείχθηκε ότι το υπάρχον σύστημα λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της κρίσης,  έχει εξαντλήσει τη χρησιμότητα του και δεν είναι πλέον δυνατό να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της εποχής και κυρίως στα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε και ανέδειξε η υφιστάμενη κρίση.

Είναι παραπάνω από σαφές ότι απαιτείται βαθιά θεσμική και λειτουργική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα όργανα που προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση των πρόσφατων Ευρωεκλογών και ειδικά η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την Προεδρία του Ζάν Κλόντ Γιούνκερ, της οποίας η σύνθεση μόλις ανακοινώθηκε, επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος της υλοποίησης αυτής της θεσμικής και λειτουργικής μεταρρύθμισης.

Μια μεταρρύθμιση από την οποία εξαρτάται όχι μόνο η έξοδος από την κρίση και το πέρασμα στην ανάπτυξη, αλλά η ίδια η επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως θεσμού.

Η ανακοίνωση της σύνθεσης, του πλαισίου λειτουργίας και η δημιουργία νέων χαρτοφυλακίων δείχνει ότι το μήνυμα για την ανάγκη μεταρρύθμισης σε όλα τα επίπεδα έχει ληφθεί. Μένει να δει κανείς κατά πόσο η υλοποίηση της αποστολής θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των λαών της Ευρώπης.

Από την αρχή της εκστρατείας του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στάθηκε δίπλα στον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όταν ήρθε η ώρα της επιλογής του νέου Έλληνα Επιτρόπου, επέλεξε το Δημήτρη Αβραμόπουλο μια μετριοπαθή προσωπικότητα που διαχρονικά με τη μεθοδικότητα και τη διορατικότητα που τον διακρίνει, αλλά και μέσα από τα διάφορα πόστα που έχει θητεύσει, έχει διαψεύσει και τους μεγαλύτερους επικριτές του.

Αυτές οι δυο καθαρά προσωπικές επιλογές του Πρωθυπουργού, επιβραβεύτηκαν  με την ανάθεση από τον κ. Γιούνκερ στο κ. Αβραμόπουλο του νέου χαρτοφυλακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Με δεδομένη την οικονομική κρίση πολλοί θα είναι αυτοί που θα τρέξουν να υποβαθμίσουν αυτό το γεγονός, δίνοντας σημασία στα οικονομικά χαρτοφυλάκια.

Η ανάθεση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου στον κ. Αβραμόπουλο είναι βαρύνουσας σημασίας διότι τα θέματα τα οποία περιλαμβάνονται στις αρμοδιότητές του είναι κομβικής σημασίας για την έξοδο της Ευρώπης από την οικονομική και κοινωνική κρίση που τη μαστίζει.

Παράλληλα, δείχνει το ειδικό πολιτικό βάρος και το κεφάλαιο το οποίο διαθέτει ο Αντώνης Σαμαράς στους ηγετικούς κύκλους της Ευρώπης. Στη διεθνή πολιτική οι καλές προσωπικές σχέσεις, για όσους πραγματικά γνωρίζουν, αποτελούν μεγάλο κεφάλαιο και την ώρα των κρίσιμων περιστάσεων αποδεικνύονται εξαιρετικά χρήσιμες.

Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις η χρησιμότητά τους και τα κέρδη τα οποία αποφέρουν δεν είναι άμεσα ορατά στον αδυσώπητο χρόνο της πολιτικής καθημερινότητας.

Το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στην σημερινή διεθνή και κυρίως ευρωπαϊκή συγκυρία σε οικονομικό, κοινωνικό και επίπεδο ασφάλειας, αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα κριθεί η έξοδος από την κρίση και το πέρασμα της Ευρώπης σε μια περίοδο ανάτασης.

Οι χώρες της Ευρώπης λόγω της οικονομικής κρίσης και της κοινωνικής απογοήτευσης που επικρατεί έναντι των θεσμών  και της πολιτικής στις τάξεις των ευρωπαίων πολιτών, σταθερά τα τελευταία χρόνια χάνει μυαλά και ικανούς ανθρώπους σε όλους τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Σε μια στιγμή που κορυφώνεται η κρίση και η σύγκρουση, δυστυχώς και με θρησκευτικούς όρους, του Δυτικού Κόσμου με τον Μουσουλμανικό (άνοδος του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ – Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία – επικράτηση ισλαμιστών τζιχαντιστών σε Λιβύη ), μια επιτυχημένη ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της μετανάστευσης αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχία και την αποφυγή κατάρρευσης του οικοδομήματος της Ευρώπης σε όλα τα μέτωπα. Οικονομική ανάκαμψη και ευημερία, κοινωνική γαλήνη και ασφάλεια δεν μπορούν να επιτευχθούν με απουσία μιας επιτυχημένης πολιτικής μετανάστευσης, η οποία θα βασίζεται στις φιλελεύθερες παραδόσεις τους ευρωπαϊκού πολιτισμού, συμβαδίζοντας με ορθολογικούς και ρεαλιστικούς κανόνες ασφάλειας.

Χώρες κλειδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία διακρίνονται για το μεγάλο αριθμό πολιτών μουσουλμανικής καταγωγής, με αποτέλεσμα μια αποτυχημένη ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της Μετανάστευσης και των Εσωτερικών Υποθέσεων να αποτελέσει το φυτίλι για ευρύτατη κοινωνική αναταραχή και ραγδαία επιδείνωση στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

Η Ελλάδα ως χώρα που αποτελεί την πύλη εισόδου προς την Ευρώπη από χώρες και περιοχές υψηλής επικινδυνότητας έχει ένα λόγο παραπάνω να αισθάνεται ικανοποιημένη που η διαχείριση αυτών των κρίσιμων πολιτικών για το μέλλον της Ευρώπης, άρα και της Ελλάδας, θα βρίσκεται για την επόμενη πενταετία στα χέρια ενός Έλληνα πολιτικού.

Το θέμα της ανάθεσης του εν λόγω χαρτοφυλακίου στο Δημήτρη Αβραμόπουλο είναι τεράστιας σημασίας και η λεπτομερής ανάλυσή του ξεπερνά κατά πολύ το μέγεθος ενός απλού άρθρου.

Πάνω από πολιτικές ιδεολογίες και τη γνωστή μιζέρια που παραδοσιακά διακρίνει την πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα, είναι άδικο και απελπιστικά ρηχό να αγνοήσει κανείς αυτή την επιτυχία και τη συμβολή που ο Αντώνης Σαμαράς, σε προσωπικό επίπεδο, είχε στην επίτευξή της.

Η ελληνική κοινωνία και οι έλληνες πολίτες βιώνουν τα τελευταία χρόνια μια αβάστακτα δύσκολη καθημερινότητα και είναι φυσικό να είναι σε όλους μας δύσκολο να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της καθημερινής σκληρής πραγματικότητας και να αξιολογήσουμε τη σημασία τέτοιων γεγονότων.

Παρόλα αυτά αξίζει να αφιερώσουμε έστω λίγα λεπτά από αυτή τη σκληρή πραγματικότητα και να αναλογιστούμε τη σημασία και τα κέρδη που αποφέρει για τη χώρα (μακροπρόθεσμα και όχι όσο άμεσα όλοι θα επιθυμούσαμε) το γεγονός της ανάθεσης στον Έλληνα Επίτροπο αυτού του εξαιρετικής σημασίας χαρτοφυλακίου στη Νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και ταυτόχρονα να αποδώσουμε τα εύσημα που αξίζουν, παρά τα όποια λάθη και τις απογοητεύσεις, στον Πρωθυπουργό στου οποίου την προσωπική προσπάθεια οφείλεται αυτή η επιτυχία.

Μήπως τελικά, σιγά σιγά, παρά τη ζοφερή καθημερινότητα που για χρόνια βιώνουμε αρχίζει να φαίνεται κάτι θετικό στον ορίζοντα; Αξίζει να το αναλογιστούμε!

* Ο Δημήτρης Απόκης είναι Δημοσιογράφος και Διεθνολόγος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: