Οι ΗΠΑ, ο Αναστασιάδης και η Τουρκία




Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν ικανοποίηση από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την οποία βλέπουν ως επιστέγασμα όλων των επαφών που τόσο ο Πρόεδρος  όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη είχαν με τον Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, την Υφυπουργό Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ και την Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών, Αμάντα Σλόατ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ-CNA Αποστόλη Ζουπανιώτη, με βάση τις συνομιλίες αυτές, στο Κυπριακό, θεωρείται βέβαιο ότι η αμερικανική διπλωματία θα κινηθεί υποστηρικτικά στην προσπάθεια του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, με στόχο να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ανοίγοντας το δρόμο για επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Τζόν Κέρι στην περιοχή. Ο ίδιος ο Νορβηγός πρώην Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους Αμερικανούς και την Παρασκευή το απόγευμα συναντήθηκε με την Βικτώρια Νούλαντ.

Στις επαφές υψηλού επιπέδου που είχαν με Τούρκους επισήμους, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, οι Αμερικανοί ήγειραν – όπως είχαν υποσχεθεί στην κυπριακή κυβέρνηση – το Κυπριακό. Παρότι συνολικά μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας οι διαφωνίες για τα θέματα της περιοχής και κυρίως αυτά που σχετίζονται με τη συνεργασία για την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους», παραμένουν πολύ μεγάλες, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι στο Κυπριακό διαφαίνονται κάποιες ακτίνες φωτός.

«Δεν μπορείτε να είστε αρνητικοί σε όλα», φέρεται να είπε ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος φέρεται να διαβεβαίωσε για την βούληση της Τουρκίας να υποστηρίξει λύση του κυπριακού. Ωστόσο είπε πως δεν είναι αυτός που θα ασχολείται με τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων. «Πέστε μου τι θέλετε να κάνουμε», φέρεται να είπε στους συνομιλητές του.

Εκείνα τα ζητήματα στα οποία εκτιμάται ότι οι Αμερικανοί θα εκδηλώσουν μεγάλη κινητικότητα και θα υπάρξουν αρκετές επαφές με την Αγκυρα, θα είναι τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, αλλά και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου φαίνεται να είναι το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσουν Αμερικανοί και Ηνωμένα Εθνη στις διαβουλεύσεις τους για γεφύρωση των διαφορών, ενώ με τα ΜΟΕ που βγαίνουν εκτός των συνομιλιών των διαπραγματευτών  Μαυρογιάννη και Οζερσάι, το ρόλο του μεσολαβητή θα αναλάβουν οι Αμερικανοί, ενώ σε δικοινοτικό επίπεδο θα ασχολούνται με αυτά οι δύο ηγέτες στις συναντήσεις τους.

Πλην του Κυπριακού, ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση γιατί οι Αμερικανοί μετέφεραν στην Τουρκία το μήνυμα να μην υπάρξουν παραβιάσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που φέρεται να αποδέχθηκε και ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν.

Στα διμερή ζητήματα έγιναν πολλές συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα κι όπως διαφαίνεται κι από την ίδια την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου και οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν να εμβαθύνουν και να διευρύνουν στην στρατηγική τους συνεργασία. Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι θα αρχίσει σιγά-σιγά να προχωρεί μία σειρά μικρών βημάτων (baby steps τα αποκαλούν), με συμφωνίες σε θέματα συνεργασίας για ζητήματα ασφάλειας και άμυνας που θα συνοδεύονται με ανταλλαγές επισκέψεων υψηλού επιπέδου.

Στον απώτερο ορίζοντα, εντός του 2015 εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει και πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας, για συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: