Οι ΗΠΑ κτύπησαν τζιχαντιστές έξω από τη Βαγδάτη




Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή κατά στόχου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σε περιοχή νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, ανακοίνωσε την Τρίτη η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της επιχείρησης της κυβέρνησης Ομπάμα κατά της εξτρεμιστικής ομάδας, η οποία έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα του Ιράκ και της γειτονικής Συρίας.

«Η αεροπορική επιδρομή νοτιοδυτικά της Βαγδάτης ήταν η πρώτη επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκτεταμένων προσπαθειών μας, οι οποίες αποσκοπούν όχι μόνο στην προστασία των δικών μας ανθρώπων και των ανθρωπιστικών αποστολών αλλά και στο να πλήξουμε στόχους (του Ισλαμικού Κράτους)», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν την στρατιωτική τους δράση κατά της εξτρεμιστικής οργάνωσης, η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για τον αποκεφαλισμό πολλών ομήρων που προέρχονταν από δυτικές χώρες και επιδιώκει να επεκτείνει την κυριαρχία της στα εδάφη που ελέγχει τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.

Ο ιρακινός ΥΠΕΞ αλ Τζααφάρι “λυπάται για την απουσία του Ιράν” από τη διεθνή διάσκεψη του Παρισιού, εκτιμά ότι η ανακατάληψη της Μοσούλης θα γίνει σύντομα

Το Ιράκ «λυπάται για την απουσία του Ιράν» από τη διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι.

«Ζητήσαμε επιμόνως να είναι παρόν το Ιράν, παρόλα αυτά δεν είμαστε εμείς αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις. Λυπούμαστε για την απουσία του Ιράν από τη διάσκεψη αυτή», δήλωσε ο αλ Τζααφάρι στους δημοσιογράφους.

«Όλες οι χώρες ανησυχούν για το πρόβλημα του Ντάες (ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά) και το Ιράν είναι μια γειτονική χώρα η οποία μας έχει προσφέρει υποστήριξη πολλές φορές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Ιράν έχει χαρακτηρίσει παράνομο τον διεθνή συνασπισμό εναντίον του ΙΚ, εκτιμώντας ότι πραγματικός του στόχος είναι η ανατροπή της κυβέρνησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι δυτικές χώρες ήταν διχασμένες όσον αφορά την παρουσία του Ιράν στη διάσκεψη του Παρισιού, ενώ πολλές αραβικές, σουνιτικές χώρες έβλεπαν αρνητικά μια πιθανή συμμετοχή της Τεχεράνης.

Λίγο νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ δεν θα συνεργαστούν «στρατιωτικά» με το Ιράν στη μάχη τους κατά του ΙΚ, όμως παραμένουν ανοικτές στη συνέχιση «ενός διπλωματικού διαλόγου» για το θέμα.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ εκτίμησε από την πλευρά του ότι: «Εξακολουθεί να είναι απίθανό το Ιράν να γίνει πλήρες μέλος του συνασπισμού, όμως πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να ελπίζουμε ότι το Ιράν θα υποστηρίζει τις βασικές γραμμές του σχεδίου μας και μπορούμε να αναμένουμε ότι θα φανεί συνεργάσιμο σε ό,τι αφορά τα σχέδια του συνασπισμού».

Ο αλ Τζααφάρι δεν θέλησε να αναφερθεί λεπτομερώς στα θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή διάσκεψη. Δήλωσε: «Δεν αναφερθήκαμε σε λεπτομέρειες σήμερα το πρωί. Οι διάφορες πλευρές είχαν θετικές αντιδράσεις σε ό,τι αφορά την τρέχουσα κατάσταση και την υποστήριξη που θα προσφέρουν στο Ιράκ».

Εξάλλου ο ιρακινός υπουργός χαρακτήρισε την ανακατάληψη της Μοσούλης «έναν ζωτικής σημασίας στόχο για το Ιράκ» και πρόσθεσε ότι «χάρη στις επιχειρήσεις του στρατού που θα διεξαγάγουμε πιστεύω ότι δεν θα είναι δύσκολο να την ανακαταλάβουμε. Πιστεύω ότι δεν θα είναι δύσκολο να απελευθερώσουμε τη Μοσούλη μεσοπρόθεσμα».

Το ΙΚ κατέλαβε τη Μοσούλη και την Τικρίτ τον Ιούνιο και ανακοίνωσε την ίδρυση ενός χαλιφάτου στις περιοχές που ελέγχει.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP

PHOTO: President Barack Obama and Vice President Joe Biden meet with members of the National Security Council in the Situation Room of the White House. (Official White House Photo by Pete Souza)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: