Οι γυναίκες του Ολάντ και ο διεθνής διασυρμός του




Της ΕΡΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ, www.ethnos.gr

Μετά τον παγκόσμιο διασυρμό του Φρανσουά Ολάντ στις αρχές του χρόνου, όταν το περιοδικό Closer αποκάλυψε τα κρυφά ραντεβού του με την ηθοποιό Ζιλί Γκαγιέ, όλοι περίμεναν με ανυπομονησία το βιβλίο της Βαλερί Τριερβελέρ που θα αποκάλυπτε περισσότερες πικάντικες λεπτομέρειες για την απιστία του Γάλλου προέδρου.

Ομως κανείς δεν περίμενε το μέγεθος του σάλου που θα προκαλούσε. Μπορεί η 49χρονη δημοσιογράφος, που κατέρρευσε όταν έμαθε για την παράνομη σχέση του συντρόφου της, να διαβεβαίωνε ότι το περιεχόμενο του βιβλίου της «Ευχαριστώ γι’ αυτή τη στιγμή» δεν θα ήταν πολιτικό, όμως το προφίλ που σκιαγραφεί για τον πρόεδρο έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα στη χώρα, αφού τον αποδομεί όχι μόνο ως σύντροφο, αλλά και ως άνθρωπο και μάλιστα ως άνθρωπο της Αριστερά. Το 320 σελίδων βιβλίο, που αφηγείται τα χρόνια της Τριερβελέρ μαζί με τον Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων έχει γίνει ήδη το δημοφιλέστερο στο ηλεκτρονικό κατάστημα Amazon Γαλλίας ξεπερνώντας και τις «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» και αναμένεται σύντομα και η δεύτερη έκδοση. Η εκδοτική επιτυχία της πρώην πρώτης κυρίας της Γαλλίας είναι ταυτόχρονα καταστροφή για τον Ολάντ, που βλέπει τη δημοτικότητά του να κατρακυλάει στο13%. Οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσε η λέξη «ξεδοντιάρηδες» που σύμφωνα με την Τριερβελέρ χρησιμοποιούσε ο πρόεδρος για τους φτωχούς Γάλλους, καθώς και η εξής φράση που του αποδίδει: «Δεν συμπαθώ τους ανάπηρους που εκμεταλλεύονται εμπορικά την αναπηρία τους». Οι χρήστες του Twitter… ξεδόντιασαν τον Ολάντ ανεβάζοντας φωτογραφίες του χωρίς δόντια και κάνοντας το hashtag #SansDents («ξεδοντιάρηδες») από τα πιο δημοφιλή, ενώ στο Facebook δημιουργήθηκαν δεκάδες σελίδες που διασύρουν τον πρόεδρο και συγκεντρώνουν χιλιάδες likes.

Τα αποσπάσματα του βιβλίου «Ευχαριστώ γι’ αυτή τη στιγμή» της Βαλερί Τριερβελέρ δεν μας βάζουν μόνο μέσα στην κρεβατοκάμαρα του Φρανσουά Ολάντ αλλά καταστρέφουν για τα καλά την εικόνα του ως «φυσιολογικού» προέδρου που προσπάθησε να χτίσει αλλά και αυτή του αριστερού πολιτικού που πονάει τους φτωχούς και μάχεται για τα δικαιώματα όσων βρίσκονται στο περιθώριο.

Λάτρης της πολυτέλειας
«Του αρέσει η πολυτέλεια. Του αρέσει να τρώει σε μεγάλα εστιατόρια, εμένα σε μπιστρό. Του αρέσουν τα μεγάλα ξενοδοχεία ενώ σε εμένα τα μικρά, δεν τρώει τις φράουλες αν δεν είναι ποικιλίας ‘gariguette’, δεν του αρέσουν οι πατάτες αν δεν προέρχονται από το Νουαρμουτιέ και πετάει κατευθείαν στα σκουπίδια μια μπριζόλα αν δεν είναι ‘σου-βιντ’ (γκουρμέ μέθοδος μαγειρέματος). Εγώ είμαι ευτυχισμένη και με μικρά πράγματα», γράφει στο βιβλίο της η Τριερβελέρ αποκαλύπτοντας τις «παραξενιές» του πρώην συντρόφου της. Επιπλέον περιγράφει το πόσο περιφρονούσε την «ταπεινή καταγωγή» της οικογένειάς της: «Θυμάμαι ένα βράδυ καθώς φεύγαμε από ένα γεύμα στο σπίτι της μητέρας μου (…). Γυρνάει και μου λέει, με ένα ελαφρύ γέλιο περιφρόνησης: Ακόμα δεν έχει πολλά να δείξει η οικογένεια Μασονό».

Ο Αριστερός που μιλάει για «ξεδοντιάρηδες»
«Εμφανίζεται ως ο άνθρωπος που δεν συμπαθεί τους πλούσιους. Στην πραγματικότητα δεν συμπαθεί τους φτωχούς. Αυτός ο άνθρωπος της Αριστεράς μιλάει για ‘ξεδοντιάρηδες’, πολύ περήφανος για την αίσθηση του χιούμορ του». Αυτό είναι το απόσπασμα που έχει ξεσηκώσει τη μεγαλύτερη θύελλα αντιδράσεων στο Διαδίκτυο και στον πολιτικό κόσμο και είναι σίγουρο ότι θα τον συνοδεύει για πολύ καιρό.

Σε ένα άλλο σημείο γράφει η Τριερβελέρ: «Εγώ και ο Ολάντ δεν σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο τον θάνατο. Ο ίδιος αρνείται να μιλήσει για τον θάνατο. Δεν ξέρει πώς να χειριστεί τους ετοιμοθάνατους και τις οικογένειες των θυμάτων. Φοβάται. Αποφεύγει αυτούς που βιώνουν δράματα, λες και η δυστυχία είναι κάτι το μεταδοτικό».

Εκλεισε την πόρτα σε ανάπηρο αθλητή
Βλέποντας τον Φιλίπ Κρουαζόν, αθλητή με αναπηρία, στην τηλεόραση, η Τριερβελέρ γράφει στο βιβλίο ότι έμεινε «έκπληκτη από τη δύναμη αυτού του ήρωα (…) που είχε στερηθεί και τα τέσσερα μέλη του και που διέσχισε τη Μάγχη κολυμπώντας και σχεδιάζει να περάσει και από τις πέντε ηπείρους». Τον κάλεσε στο Μέγαρο των Ηλυσίων, όμως ο Φρανσουά Ολάντ αρνήθηκε τον συναντήσει και τότε «επέμεινε να περάσει να τον δει στο τέλος της συνάντησής τους, κάτι που ο πρόεδρος έκανε». Οταν μετά τον ρώτησε τη γνώμη του για εκείνον, ο Ολάντ της απάντησε: «Δεν συμπαθώ τους ανάπηρους που εκμεταλλεύονται εμπορικά την αναπηρία τους» αναφερόμενος στο γεγονός ότι ψάχνει «σπόνσορες» που θα τον συνοδεύσουν στο όνειρό του. «Ποια μεταμόρφωση υπέστη αυτός ο άνθρωπος τον οποίο γνώριζα ως ευαίσθητο, ικανό για τρυφερά και καθησυχαστικά λόγια, και μπόρεσε να μετατραπεί σε ένα κομμάτι μέταλλο, αναίσθητο και καυστικό, αυτός ο άνθρωπος που αναζητά τις λέξεις που θα προκαλέσουν πόνο;», γράφει στο βιβλίο της η δημοσιογράφος.

Είχε κάνει το μπάνιο χώρο… συναντήσεων
«Ακόμα και το μπάνιο μας έχει γίνει χώρος συναντήσεων. Μια φορά, στο τέλος της ημέρας, είδα τον Κλοντ Σεϊγιόν (πρώην σύμβουλο επικοινωνίας του Φρανσουά Ολάντ) να ακολουθεί εκεί τον πρόεδρο, αφού διέσχισε το υπνοδωμάτιό μας. Τον έβγαλα έξω, εξοργισμένη από μια τόσο μεγάλη απρέπεια (…) Αισθάνομαι ότι ο Φρανσουά δεν θέλει κάτι παραπάνω από μένα στην πολιτική του ζωή. Είμαι ερωτευμένη με έναν άνθρωπο που αισθάνομαι ότι απομακρύνεται με την επιτυχία. Τα πάντα έχουν αντιστραφεί».

Το «καρφί» για τη Χίλαρι
Για την πιθανή υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον για την προεδρία των ΗΠΑ ο Ολάντ είχε πει στην Γκαγιέ ότι «θα ήταν ανάρμοστο το να βάλει υποψηφιότητα μετά τον σύζυγό της». «Κι εσύ το ίδιο έκανες, μετά τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Ησασταν μάλιστα και αντίπαλοι στις εκλογές για το χρίσμα», του είχε απαντήσει. «Ζει μέσα σε μια διαρκή άρνηση», γράφει για τον πρώην σύντροφό της.

Τον ένοιαζε μόνο η ομορφιά, ήμουν η «γλάστρα» του
Σε ένα απόσπασμα αναφέρεται σε έναν διάλογο ανάμεσα στην ίδια και τον Ολάντ πριν από ένα επίσημο δείπνο την ώρα που η Τριερβελέρ ετοιμαζόταν: «-Σου παίρνει

πολλή ώρα για να γίνεσαι τόσο όμορφη; -Ναι, λίγο. -Εντάξει, αυτό ζητάω μόνο από εσένα. Είναι ψυχρός. Δεν χαμογελάει. Είμαι η γλάστρα του», γράφει η 49χρονη δημοσιογράφος.

Μου λέει ότι θα με κερδίσει ξανά, σαν να ήμουν εκλογές!
Ακόμα και μετά την επισημοποίηση του χωρισμού τους, που έγινε από τον ίδιο τον Ολάντ, εκείνος εξακολούθησε να της εκφράζει τα συναισθήματά του και να τη βομβαρδίζει με μηνύματα στο κινητό της, όπως αποκαλύπτει η Τριερβελέρ: «Είχα μόλις περάσει τη γέφυρα Alexandre-III όταν έλαβα ένα μήνυμα από το γραφείο μου. Με έβαλε μόλις στην γκιλοτίνα και μου στέλνει ένα μήνυμα αγάπης: «Σου ζητώ συγνώμη γιατί σε αγαπώ ακόμα». Το μόνο που καταφέρνει αυτό είναι να διπλασιάσει τα δάκρυά μου. Λοιπόν γιατί; Είναι ειλικρινές ή είναι άλλο ένα ίχνος αδυναμίας;». Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Μου λέει ότι με έχει ανάγκη. Κάθε βράδυ μου ζητάει να δειπνήσω μαζί του. Οτι με θέλει πίσω όποιο και αν είναι το τίμημα που θα πληρώσει… (…) Από τότε που ξαναέπεσε στο 3%, όπως τον καιρό που ήταν πολύ ευτυχισμένοι, ο Ολάντ μου έστελνε έως και 29 SMS την ημέρα (…) Τα μηνύματά του μου μιλούν για αγάπη. Μου γράφει ότι είμαι όλη του η ζωή, ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς εμένα (…) Μου λέει ότι θα με ξανακερδίσει σαν να ήμουν εκλογές».

Πάντως μέσα στις 320 σελίδες του βιβλίου της πρώην πρώτης κυρίας υπάρχουν και 11 φράσεις με τις οποίες αναφέρεται θετικά στον Ολάντ, ίσως σε μια προσπάθεια της Τριερβελέρ να δικαιολογήσει γιατί βρισκόταν τόσα χρόνια στο πλευρό του. Μία από αυτές τις φράσεις είναι η συνέχεια του ίδιου του τίτλου του βιβλίου: «Ευχαριστώ για αυτή τη στιγμή, ευχαριστώ για αυτόν τον τρελό έρωτα».απαντήσει. «Ζει μέσα σε μια διαρκή άρνηση», γράφει για τον πρώην σύντροφό της.

Ο ένας μήνας απιστίας έγινε ένας χρόνος
Οι δύο γυναίκες που τη «στοίχειωσαν» στη διάρκεια της σχέσης της με τον Ολάντ, η πρώην σύντροφός του και μητέρα των παιδιών του Σεγκολέν Ρουαγιάλ και η Ζιλί Γκαγιέ, καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του βιβλίου. Ξεκινώντας από την τελευταία, η Τριερβελέρ περιγράφει σε δραματικούς τόνους πώς αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει μετά τις αποκαλύψεις του Closer στις αρχές του έτους: «Η είδηση Ζιλί Γκαγιέ είναι πρώτο θέμα στις πρωινές εκπομπές. Καταρρέω, δεν μπορώ να το ακούσω, τρέχω στο μπάνιο. Παίρνω τη μικρή πλαστική σακούλα που περιέχει υπνωτικά (…) Ο Φρανσουά με έχει ακολουθήσει. Προσπαθεί να μου αποσπάσει τη σακούλα. Τρέχω στο δωμάτιο. Αρπάζει τη σακούλα, η οποία σκίζεται. Χάπια σκορπίζονται πάνω στο κρεβάτι και το πάτωμα. Καταφέρνω να μαζέψω μερικά. Καταπίνω όσα μπορώ. Θέλω να κοιμηθώ. Δεν θέλω να ζήσω τις ώρες που θα έρθουν. Αισθάνομαι την καταιγίδα που θα με χτυπήσει και δεν έχω τη δύναμη να αντισταθώ. Θέλω να φύγω. Χάνω τις αισθήσεις μου».

Τα ψέματα
Επίσης αναφέρεται στα ψέματα που της έλεγε ο Ολάντ για την παράνομη σχέση του: «Ανέβηκα τρέχοντας τα σκαλιά που οδηγούν στο διαμέρισμα. Ο Φρανσουά ήταν ήδη εκεί. Καθίσαμε στο κρεβάτι. Ο καθένας στην πλευρά όπου προτιμούσε να κοιμάται. Το μόνο που κατάφερα να πω ήταν: Και;». «Λοιπόν, είναι αλήθεια», της είπε εκείνος. «Τι είναι αλήθεια; Κοιμάσαι με αυτή την κοπέλα;», τον ρώτησε. «Ναι», απάντησε εκείνος ακουμπώντας με με το χέρι του. «Είμαστε αρκετά κοντά ο ένας στον άλλο πάνω στο μεγάλο κρεβάτι. Το βλέμμα μου δεν κατάφερε να διασταυρωθεί με το δικό του. Οι ερωτήσεις συνεχίστηκαν: Πώς έγινε; Γιατί; Από πότε;».

«Εδώ κι έναν μήνα, ισχυρίζεται εκείνος. Παρέμεινα ψύχραιμη, χωρίς να εκνευριστώ, χωρίς να κυλήσει ούτε ένα δάκρυ από τα μάτια μου». «Τα ψέματά του βγήκαν ξανά στην επιφάνεια, η αλήθεια αποκαθίσταται σιγά σιγά. Παραδέχεται ότι ο δεσμός τους ήταν πιο παλιός. Από τον έναν μήνα περάσαμε στους τρεις, στους έξι, στους εννέα και τελικά στον έναν χρόνο».

Σε κεφάλαιο με τίτλο «το επεισόδιο με τα κρουασάν» η Τριερβελέρ περιγράφει έναν διάλογο στο ασανσέρ με έναν από τους αστυνομικούς του προέδρου που πήγαιναν ζεστά κρουασάν στο παράνομο ζευγάρι Ολάντ- Γκαγιέ. «Σήμερα δεν πήγατε κρουασάν;», τον ρώτησε και τον κοίταξε «κατευθείαν μέσα στα μάτια». Μέσα στο ασανσέρ βρισκόταν και ο Ολάντ. «Ετσι βλέπετε το επάγγελμα του αστυνομικού; Απορώ γιατί δεν σας έχουν διώξει ακόμα», επέμεινε. «Εκείνος κοιτάει τα παπούτσια του και δεν απαντάει τίποτα. Το βλέμμα του θολώνει. Ο Φρανσουά δεν λέει λέξη», γράφει η Τριερβελέρ.

Η ζήλια για τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ

Η δημοσιογράφος εξομολογείται στο βιβλίο το πόσο ζήλευε τη Ρουαγιάλ και πόσο την ενοχλούσε το γεγονός ότι εκείνη ήταν συνέχεια μέσα στα πόδια τους. Μάλιστα για να του δώσει να καταλάβει πώς νιώθει μια φορά γέμισε το σπίτι τους με… φωτογραφίες του πρώην της. Και για να δικαιολογήσει τα συναισθήματά της αναφέρεται στη ζήλια της Μισέλ Ομπάμα γράφοντας: «Χαίρομαι που δεν είμαι η μοναδική ζηλιάρα». Στην αρχή της σχέσης της με τον Ολάντ, όταν ακόμα αυτή δεν είχε γίνει γνωστή, οι δυο τους συναντήθηκαν τυχαία με τη «Σεγκό» και το περιστατικό αφηγείται η 49χρονη δημοσιογράφος στο βιβλίο της: «Εκείνος κι εγώ μιλάμε για όλα, γελάμε.

Ξαφνικά βλέπω τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ να καταφτάνει και να έρχεται προς το μέρος μας. Ενημερώνω τον Ολάντ, ο οποίος γυρίζει την πλάτη προς την είσοδο του εστιατορίου. Νομίζει ότι του κάνω πλάκα μέχρι που εκείνη κάθεται στο τραπέζι μας. Είναι ψυχρή. ‘Με συγχωρείτε. Ελπίζω να μη σας ενοχλώ’. Ο Φρανσουά είναι ανίκανος να αρθρώσει έστω και την παραμικρή λέξη.

Είμαι εγώ αυτή που απαντάει: -Μιλούσαμε για το Tour de France. -Σταματήστε να μου κάνετε πλάκα», απάντησε η Ρουαγιάλ.

Η Τριερβελέρ αποκαλύπτει ότι ο Ολάντ τής έστειλε ένα μήνυμα στο οποίο έλεγε: «Σου ζητώ συγνώμη γιατί σε αγαπώ ακόμα».

«Το γεγονός ότι η υπόθεση Γκαγιέ ήταν πρώτο θέμα στις πρωινές εκπομπές με έκανε να καταρρεύσω», εξομολογείται η Τριερβελέρ.

Πού πήγε ο πρόεδρος που ήταν πρότυπο;
Η Βαλερί Τριερβελέρ αφιερώνει, όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλο τμήμα του βιβλίου της στην απιστία του συντρόφου της και σε όσα ακολούθησαν μετά την αποκάλυψη του κρυφού δεσμού του με την ηθοποιό Ζιλί Γκαγιέ. Ο πόνος και το παράπονο είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που πλημμύριζαν τη 49χρονη δημοσιογράφο.

«Την ώρα που μιλάγαμε για χωρισμό, προσπαθούσα να καταλάβω λογικά τι συνέβη. Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό είναι ότι εγώ πληρώνω τα σπασμένα. Δεν μπορούσα να βγάλω άκρη. Αισθανόμουν σαν υπνωτισμένη».

«Πού είναι ο πρόεδρος που αποτελεί πρότυπο για τον λαό του;», γράφει η Βαλερί στο βιβλίο της. «Θα έπαιρνα το αυτοκίνητό μου για να φύγω», σκέφτηκα.

«Τι έψαξε να βρει σε αυτή την κοπέλα που δεν βρήκε σε μένα; Πέσαμε να κοιμηθούμε. Ο καθένας σε διαφορετικό δωμάτιο. Αυτή τη φορά, ήταν το τέλος. Η νύχτα ήταν γεμάτη εφιάλτες. Ημουν υπό την επήρεια χαπιών. Ξύπναγα κάθε λίγο και λιγάκι. Φανταζόμουν τον Ολάντ να αγκαλιάζει μία άλλη γυναίκα. Ποιος έκανε το πρώτο βήμα; Τι της έλεγε για εμάς; Τι βρήκε σε αυτή τη γυναίκα που δεν του το έδινα εγώ; Οι εικόνες με πληγώνουν, τις απωθώ, αλλά επιστρέφουν, ξανά και ξανά… Με πνίγουν και ξεσπώ σε λυγμούς».

Ομως το παράπονο της πρώην πρώτης κυρίας δεν αφορά στη συμπεριφορά μόνο του προέδρου αλλά και άλλων ανθρώπων που θεωρούσε φίλους και οι οποίοι την ξέχασαν μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και τον χωρισμό τους.

«Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα όχι μόνο υπέστην μια καταστροφή στη ζωή μου, αλλά επιβεβαίωσα το μέγεθος του κυνισμού του μικροκόσμου των πολιτικών φίλων, συμβούλων και αυλικών. Ο Μανουέλ Βαλς και ο Πιερ Μοσκοβισί, οι οποίοι υποτίθεται ήταν στενοί φίλοι, δεν θυμήθηκαν τον αριθμό τηλεφώνου μου», γράφει η Τριερβελέρ στις σελίδες του βιβλίου της αναφερόμενη στον πρωθυπουργό του Ολάντ, Βαλς, και στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μοσκοβισί.

E-mail: [email protected], ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: