Οι Ευρωπαίοι απέρριψαν δύο φορές συζήτηση του ελληνικού χρέους




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Δύο σημαντικές ειδήσεις για την Ελλάδα «αναδείχθηκαν» σήμερα από την ενημέρωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου:

Πρώτον, ότι ΔΕΝ θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση για το ελληνικό χρέος, όπως είχε ζητήσει το Ταμείο από τους υπόλοιπους δανειστές, και

Δεύτερον ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει μόνο του μετά την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, όταν και ολοκληρώνεται η δανειακή σύμβαση των Ευρωπαίων με την Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Γουίλιαμ Μέρι, απαντώντας σε απανωτές ερωτήσεις του «Mega» και άλλων ΜΜΕ ειδικά για το διαφαινόμενο «τέλος» της Τρόϊκα, λόγω του ότι η δανειακή σύμβαση της Ελλάδας με το ΔΝΤ συνεχίζεται μέχρι τον Ιούνιο του 2016, είπε ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν επηρεάζει το Ταμείο. Τόνισε συγκεκριμένα τα εξής:

«Δεν μπορώ να σας διαφωτίσω σχετικά με την τρόικα. Το Ταμείο έχει ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα έως τις αρχές του 2016. Επικεντρωνόμαστε στη δουλειά που έχουμε να κάνουμε ανεξάρτητα από τη δομή και τη μορφή που θα έχει η τρόικα. Αυτό είναι κάτι που αφορά τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους πολιτικούς».

Σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή, η απάντηση του κ. Μέρι δείχνει ότι το Ταμείο δεν «καίγεται» να συνεχίσει να είναι μέλος του μηχανισμού που επιβλήθηκε τον Απρίλιο του 2010 όταν προέκυψε το ελληνικό πρόβλημα χρέους.

Αναφορικά με την πρόταση για συνάντηση στην Ουάσιγκτον, που αποκάλυψε το «Mega», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος είπε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί.

«Δεν υπάρχει συνάντηση το Νοέμβριο για το ελληνικό χρέος», τόνισε και όταν ρωτήθηκε εάν το ΔΝΤ ζήτησε την πραγματοποίηση συνόδου για το ελληνικό χρέος, απάντησε: «Δεν το γνωρίζω».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι Ευρωπαίοι απέρριψαν κάθε συζήτηση για πραγματοποίηση ειδικής συνάντησης για το «ελληνικό πρόβλημα», και δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκαναν, παρά το γεγονός ότι οι διαβουλεύσεις γίνονται, όχι με τον τρόπο που θα προτιμούσε το Ταμείο. Η προηγούμενη φορά ήταν όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το αίτημα της Αθήνας, για την πραγματοποίηση της συνάντησης των Παρισίων, την οποία αρχικά οι Ευρωπαίοι απέρριψαν, και στη συνέχεια αποδέχθηκαν μετά από επιμονή του Ταμείου. Η ενημερωμένη πηγή είπε στο «Mega» ότι το ΔΝΤ επιχείρησε τον Αύγουστο να θέσει στην ατζέντα της συνάντησης, στη γαλλική πρωτεύουσα, τη συζήτηση του χρέους, αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό.

Είμαστε επίσης σε θέση να γνωρίζουμε ότι η επίσημη Αθήνα κατέστησε γνωστή τη θέση της στο Ταμείο ότι δεν επιθυμούσε συνάντηση για το χρέος χωρίς τη συμμετοχή της. Σύμφωνα με την πηγή «η αρχική ιδέα ήταν να τα «βρουν» πρώτα μεταξύ τους οι δανειστές και μετά να εμπλέξουν την ελληνική κυβέρνηση».

Ρωτήσαμε τον κ. Μέρι για την στρατηγική του ΔΝΤ αναφορικά με το ελληνικό χρέος και εάν στις επιλογές του Ταμείου είναι και το «κούρεμα». Απάντησε πως «υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο με τους Ευρωπαίους εταίρους για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους που προβλέπει ότι θα παράσχουν οποιαδήποτε πρόσθετη ελάφρυνση απαιτηθεί για να επανέλθει το χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Πρόγραμμα».

Επανέλαβε ότι «η βιωσιμότητα του χρέους ελέγχεται σε κάθε αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος», και είπε ότι θα εξετασθεί ξανά στην επόμενη επιθεώρηση που θα αρχίσει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον κ. Μέρι δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία έναρξης των συζητήσεων στην Ελλάδα ούτε αν θα συμμετέχει στην Αποστολή του ΔΝΤ και ο Πόλ Τόμσεν, ο οποίος την τελευταία στιγμή –λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία- δεν συμμετείχε ούτε στη συνάντηση των Παρισίων.

Σε άλλο ερώτημα, για την πιθανή ύπαρξη δημοσιονομικού κενού τα επόμενα δύο χρόνια, όπως αφήνουν να εννοηθεί οι Ευρωπαίοι, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος δήλωσε ότι το Ταμείο επιθυμεί να διασφαλιστεί ότι θα χρηματοδοτηθεί πλήρως το Ελληνικό Πρόγραμμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: