Οι εκ των υστέρων διαμαρτυρίες για τον ΕΝΦΙΑ




Του Τάσου Παπαδόπουλου

Ζούμε στο θέατρο του παραλόγου. Ο λόγος για τον ΕΝΦΙΑ, που ενώ τον ψήφισε στο σύνολό του η δικομματική κυβερνητική πλειοψηφία, τώρα τον πυροβολεί με αφορμή την τροπολογία, που θεωρητικά υποτίθεται ότι διορθώνει τα λάθη του νόμου, που φορολογούσε το οικόπεδο στην Κάτω Ραχούλα, με αξίες αντίστοιχες οικοπέδου στο κέντρο της Αθήνας.

Η κυβερνητική πλειοψηφία δεν αντέδρασε, από την κοροϊδία της μετάλλαξης ενός έκτακτου φόρου, το χαράτσι της ΔΕΗ, που μπήκε στα ακίνητα με την διαβεβαίωση ότι πρόκειται για έκτακτο φόρο διετούς διάρκειας, όταν κλήθηκε να τον μονιμοποιήσει με την «κομψή» μετονομασία του σε ΕΝΦΙΑ.

Ταυτόχρονα οι βουλευτές και μέσω των επιστημονικών συνεργατών, που διαθέτουν, δεν είδαν τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις που είχαν επιβληθεί σε 4.000 κοινότητες της χώρας. Που να τις δουν, όταν σε αυτές τις θέσεις διορίζουν συγγενείς και φίλους.  Εκ των υστέρων άρχισαν τους λεονταρισμούς για τις διορθώσεις, με προφανή σκοπό να εμφανιστούν μέσω των ΜΜΕ στην κοινή γνώμη, ότι νίπτουν τας χείρας τους από τη νέα αυτή φορολογική επιβάρυνση σε βάρος των πολιτών.

Ακόμη και ο νυν υπουργός Οικονομικών ο Γ. Χαρδούβελης αποποιήθηκε την πατρότητα του ΕΝΦΙΑ ρίχνοντας το μπαλάκι στον προκάτοχό του Γ. Στουρνάρα.

Κι όλα αυτά, όπως με οργίλο ύφος αποκάλυψε βουλευτίνα στην ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών, που προηγήθηκε, για την έδρα που βλέπουν να χάνεται κάτω από τα πόδια τους. «Θα χάσουμε την δουλειά μας», είπε χαρακτηριστικά, η βουλευτίνα αποκαλύπτοντας ανερυθρίαστα, ότι γι αυτήν και για πολλούς άλλους, η έδρα στο κοινοβούλιο είναι επάγγελμα και όχι λειτούργημα.

Μέσα στην αγωνιώδη προσπάθεια τους να εμφανιστούν κάποιοι βουλευτές αμέτοχοι της ψήφισης του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ, μετά τις δηλώσεις Σαμαρά στη ΔΕΘ περί τιμωρίας των υπευθύνων της σύνταξης του ανερμάτιστου αυτού νόμου, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή ζητώντας την απομάκρυνση συμβούλου του Γ. Στουρνάρα, που ονομάτισαν ως υπεύθυνο, που όμως ήδη έχει αποχωρήσει μαζί με τον τέως υπουργό με την ανάληψη του υπουργείου από τον Γ. Χαρδούβελη.

Η επιπολαιότητα και ο λαϊκισμός συνυπάρχουν σε πλήρη αρμονία με τις ανόητες ερωτήσεις των 21 βουλευτών. Αφού δεν μπόρεσαν να τα βάλουν με τον γάιδαρο, τα έβαλαν με την ουρά του, δηλ. την διορθωτική τροπολογία.

Προκειμένου να ψηφισθεί η επίμαχη τροπολογία, άλλαξαν έξι βουλευτές της ΝΔ και τρεις του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε ζητώντας την απόσυρση του νόμου στο σύνολό του.

Αλλά κι αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, θα διαπιστώσουμε ως προς το περιεχόμενο του νόμου για την φορολογία των ακινήτων, ότι παρά το γεγονός ότι είχαν δύο χρόνια για να τον μελετήσουν, το αποτέλεσμα ήταν αυτό που όλοι είδαμε, δηλ. ένας νόμος με απαράδεκτα λάθη, που δεν δικαιολογούνται για κανένα λόγο. Και φυσικά δεν τους καλύπτει το  άλλοθι της επίρριψης των ευθυνών σε έναν άμισθο σύμβουλο, άρα και ανεύθυνο  πρόσωπο στην ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης.

Αντί δηλ. να ελεγχθεί, ο τότε πολιτικός προϊστάμενος για το νόμο – κουρελού που πέρασε από την Βουλή, οι βουλευτές βγαίνουν στα κανάλια και υποστηρίζουν ότι ο άμισθος σύμβουλος άλλες εντολές είχε από τον πολιτικό του προϊστάμενο και διαφορετικά ενήργησε.

Είναι δημόσια διοίκηση αυτή στη χώρα μας, που αντί να αξιοποιεί τους αρμόδιους γενικούς διευθυντές του υπουργείου, καταφεύγει σε άμισθους συμβούλους παρακολουθήματα των υπουργών, για να συντάσσουν νόμους, που πρόκειται να επιβαρύνουν δια βίου τους κατόχους ακινήτων και οικοπέδων;

Η νομοθετική πορεία του ΕΜΦΙΑ, αντικατοπτρίζει την εικόνα ενός κράτους, που παρά τα όσα μας λένε, λειτουργεί με όρους που θυμίζουν την Οθωμανική περίοδο  και δεν έχει καμία σχέση με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Είναι λοιπόν λάθος να βλέπει κανείς, ως μεμονωμένο γεγονός την περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά ως μια από τις πολλές περιπτώσεις, που αποδεικνύουν, ότι η χώρα πατάει πάνω σε μια ξεχαρβαλωμένη κρατική μηχανή. Όπως επίσης ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: