Οι δυτικοί όμηροι σκοτώνονται, οι Τούρκοι αφήνονται ελεύθεροι…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών για την απελευθέρωση των ομήρων αν και έχουν περάσει πολλές ώρες. Στην Ουάσιγκτον μας έχουν συνηθίσει να αντιδρούν πολύ γρήγορα. Προφανώς, οι Αμερικανοί αναζητούν ανεξάρτητη επιβεβαίωση των γεγονότων, διότι ο τρόπος που τα παρουσίασε η τουρκική πλευρά δεν είναι καθόλου πειστικός.

Ανεπίσημα, Αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται δήλωσε σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι μετά την αλλαγή του καθεστώτος των ομήρων –εννοεί την απελευθέρωσή τους- ελπίζω ότι θα μπορέσει η Τουρκία να αλλάξει στάση και να αναλάβει πιο ισχυρό ρόλο στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών.

Μετά την επίσκεψη του στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, δήλωσε ότι αυτό που υποτίθεται σταματούσε την Αγκυρα να συνεργαστεί με τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους ήταν το γεγονός ότι οι τζιχαντιστές είχαν απαγάγει τους 49 Τούρκους υπηκόους. Βεβαίως, ήταν μία καλή δικαιολογία, η οποία τώρα δεν υπάρχει.

Πάντως προκαλεί εντύπωση ότι οι υπήκοοι άλλων χωρών εκτελούνται από τους τζιχαντιστές, ενώ οι Τούρκοι όμηροι αφήνονται ελεύθεροι. Και αυτό υποψιάζει τους αναλυτές, και είμαι σίγουρος ότι προβληματίζει και την αμερικανική κυβέρνηση. Διότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ήταν κάθετα αρνητικός σε κάθε στρατιωτική ανάμειξη της χώρας του στη συμμαχία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ενώ δεν δέχθηκε να χρησιμοποιηθεί ούτε η βάση του Ινσιρλίκ, που θεωρείται πολύ σημαντική για τους Αμερικανούς.

Ο αναλυτής Ααρον Στέιν του Βασιλικού Ινστιτούτου της Βρετανίας, δήλωσε ότι «είναι δίκαιο να πούμε ότι οι Τούρκοι δεν έχουν πει όλη την ιστορία», εννοεί τα γεγονότα γύρω από αυτή την επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων, διότι μιλούν για επιχείρηση και την ίδια στιγμή ομολογούν ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν όπλα.

Ο κ. Στέιν αμφιβάλλει ότι η Τουρκία θα υιοθετήσει ξαφνικά μία πιο σκληρή στάση έναντι των Τζιχαντιστών και πρόβλεψε ότι ακόμα και αν γίνουν αλλαγές στην πολιτική της θα είναι μικρές.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι υπάρχουν υποψίες για υπόγειες διαδρομές μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των Ισλαμιστών του Ερντογάν. Και είναι ένα θέμα αυτό που απασχολεί τους δυτικούς συμμάχους…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: