Η Χίλαρι δεν αποφάσισε για προεδρική υποψηφιότητα




ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε την Παρασκευή ότι θα αποφασίσει στις αρχές του επόμενου έτους σχετικά με την πιθανή υποψηφιότητα της για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και πρώην Πρώτη Κυρία της χώρας στο πλαίσιο ενός συνεδρίου στην Πόλη του Μεξικού περιέγραψε ως χρόνο λήψης της απόφασης της «πιθανότατα μετά την πρώτη του έτους» του 2015.

«Αλλά νομίζω ότι το πιο σημαντικό ερώτημα δεν είναι αν πρόκειται εγώ να θέσω υποψηφιότητα ή αν πρόκειται να κερδίσω», δήλωσε η Κλίντον. « Το πιο σημαντικό είναι πιο όραμα έχεις για τη χώρα σου». Η πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι διαθέτει ένα «πολύ σαφές όραμα» για τη χώρα πριν υποβάλει υποψηφιότητα για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η Χίλαρι Κλίντον είχε θέσει ξανά υποψηφιότητα για το χρίσμα του κόμματός της το 2008 αλλά είχε ηττηθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μετά τη νίκη στις προεδρικές εκλογές απέναντι στον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζον Μακέιν την έχρισε υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Κλίντον, σύζυγος του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον και πρώην γερουσιαστής υπηρέτησε τέσσερα χρόνια ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καθ’ όλη τη πρώτη θητεία του προέδρου Ομπάμα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η αμερικανίδα πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον επέκρινε σήμερα τη Ρωσία κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να εκφοβίσει τους γείτονές της και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα πρέπει να πειστεί, ή ακόμη και να «εξαναγκαστεί» να κοιτάξει προς το μέλλον, όχι προς το παρελθόν.

Η Κλίντον, από το Μεξικό όπου πραγματοποιεί μια επίσκεψη, σημείωσε ότι ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τις σχέσεις του με την Ουκρανία και άλλες χώρες.

«Ανησυχώ για την άποψη του προέδρου Πούτιν ότι η Ρωσία θα πρέπει να κυριαρχεί στα σύνορά της και να εκφοβίζει τους λαούς πέρα από αυτά χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο ως όπλα», σχολίασε η Κλίντον.

«Είναι πολύ σημαντικό η Ευρώπη να παραμένει ακέραιη, σταθερή και ειρηνική και η Ρωσία, να συναινέσει ή με κάποιο τρόπο να πειστεί, ακόμη και να εξαναγκαστεί να κοιτάξει προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν», πρόσθεσε η πρώην υπουργός.

Η 66χρονη Κλίντον σημείωσε εξάλλου ότι μάλλον θα αποφασίσει του χρόνου αν θα θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Θα λάβω μια απόφαση (. . .), πιθανόν μετά την 1η Ιανουαρίου, για το αν θα είμαι υποψήφια και πάλι ή όχι», είπε. «Έχω ένα μοναδικό πλεονέκτημα και μια σειρά εμπειριών για το τι κάνει τις ΗΠΑ να λειτουργούν σωστά και τι όχι, αλλά και για το τι κάνει ένας πρόεδρος και το τι θα πρέπει να κάνει», υπογράμμισε.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: