Ε.Ε. γιά Ελλάδα: Να σταματήσουν οι φορολογικές διακρίσεις




Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα να σταματήσει τις φορολογικές διακρίσεις για πλοία με αλλοδαπή σημαία.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι σύμφωνα με τους ελληνικούς φορολογικούς κανόνες, τα πλοία με ελληνική σημαία και ορισμένα σκάφη τα οποία διαχειρίζεται η Ελλάδα εξαιρούνται από τον φόρο εισοδήματος και αντ’ αυτού υπόκεινται στον απλοποιημένο και χαμηλότερο ειδικό φόρο χωρητικότητας για ναυτικές δραστηριότητες. Από την άλλη πλευρά, τα πλοία με αλλοδαπή σημαία υπόκεινται σε λιγότερο ευνοϊκό καθεστώς φόρου εισοδήματος. Επιπλέον, η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει εξαίρεση φόρου εισοδήματος για μερίσματα από οντότητες που χρησιμοποιούν πλοία με ελληνική σημαία, αλλά όχι για μερίσματα από εταιρείες που χρησιμοποιούν πλοία με αλλοδαπή σημαία.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι τέτοιοι κανόνες αντίκεινται στους κανόνες της ΕΕ για την ελευθερία εγκατάστασης, την ελευθερία παροχής υπηρεσιών και την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων.

Το αίτημα της Επιτροπής έχει τη μορφή «αιτιολογημένης γνώμης» και δίνει στην Ελλάδα διορία δύο μηνών για να συμμορφωθεί. Διαφορετικά, η Επιτροπή θα παραπέμψει το θέμα στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία για τα πρατήρια καυσίμων αφορολόγητων ειδών στα χερσαία σύνορά της.

Με την επιστολή «αιτιολογημένης γνώμης» (πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας επί παραβάσει), η Επιτροπή ζητάει από την Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία στα πρατήρια καυσίμων στα χερσαία σύνορά της με τους Κήπους (Τουρκία), την Κακκαβιά (Αλβανία) και τους Ευζώνους (ΠΓΔΜ) να πωλούν καύσιμα χωρίς ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι όταν ένα όχημα εφοδιάζεται με καύσιμα, το καύσιμο θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει πωληθεί για κατανάλωση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παραμείνει υπό καθεστώς αναστολής φόρων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, στην πώληση του εν λόγω καυσίμου θα πρέπει να χρεώνονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί εντός δύο μηνών, διαφορετικά θα την παραπέμψει στο Δικαστήριο της ΕΕ.

ΜΑΡΙΑ ΑΡΩΝΗ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: