Ο Χαρδούβελης αισιοδοξεί, Σαμαράς “βλέπει” Βενιζέλο




Αισιόδοξος για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που ξεκινούν σήμερα, εμφανίσθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως η κυβέρνηση προσέρχεται στην διαπραγμάτευση με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα και ζήτησε να δοθεί τέλος στην παραφιλολογία που υπάρχει τον τελευταίο καιρό .

Σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Επί ποδός η ελληνική κυβέρνηση για την Tρόικα 

Ενόψει της έλευσης σήμερα του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, και της έναρξης από αύριο «δύσκολων διαπραγματεύσεων», όπως χαρακτηρίστηκαν,  πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών, ώστε να καθοριστούν οι «κόκκινες γραμμές» που λέγεται ότι θα θέσει η ελληνική κυβέρνηση προς τους δανειστές, η κυριότερη των οποίων θα είναι οι φοροελαφρύνσεις.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ στην Αθήνα, Χρήστο Μιχαηλίδη, αυτό εκτιμάται πως δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί, δεδομένου ότι οι δανειστές φέρονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στην Αθήνα να ξεφύγει από τους προσυμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.

«Ξεκινάμε καλά», είπε μετά τη συνάντηση ο κ. Χαρδούβελης, γνωρίζοντας σαφώς ότι ο δρόμος αυτής της διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει στην αξιολόγηση της προόδου της Ελλάδος από τους δανειστές της, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση, θα είναι «σκληρός κι επίπονος», όπως είπε στο ΚΥΠΕ υψηλόβαθμο υπηρεσιακό στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών.

Το απόγευμα αναμένεται να συναντηθούν ο Αντώνης Σαμαράς με τον άρτι αφιχθέντα από την Αμερική Ευάγγελο Βενιζέλο, πιθανώς μαζί και με τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος και θα συνεχίσει τη σειρά επαφών του με τους επικεφαλείς των λεγόμενων κρίσιμων Υπουργείων», όπως είναι το Ανάπτυξης, το Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Εργασίας, εν πρώτοις.

Τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν σήμερα λόγο για «κόκκινο συναγερμό» της δικομματικής κυβέρνησης εν αναμονή της Τρόικας.

Το πρώτο θέμα που θα τεθεί επί τάπητος στις συζητήσεις είναι ο προϋπολογισμός για το 2015. Από αυτές θα προκύψει φυσικά το προβλεπόμενο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς επίσης και το μέγεθος της δημοσιονομικής τρύπας για την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι το δυσμενέστερο σενάριο όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, είναι να βρεθεί στο 2,3% του ΑΕΠ, ενώ η πιο αισιόδοξη εκτίμηση το ανεβάζει στο 2,5%, αρκεί να μειωθεί το ύψος των νέων μέτρων, που απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθεί ο βασικός στόχος του πλεονάσματος, που είναι στο 3% του ΑΕΠ.

Η οριστική πρόβλεψη θα αποφασιστεί κατά τις τελικές επαφές σήμερα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και θα τεθεί υπ’ όψιν της Τρόικας κατά τις διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν αύριο.

Από την άλλη, και επί του παρόντος, οι δανειστές έχουν διαφορετική εκτίμηση. Υποστηρίζουν ότι το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει για το 2015 είναι στα 2 δις ευρώ, που σημαίνει, διαφορετικά, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φτάνει σχεδόν στο 2%, ποσοστό υποδεέστερο του στόχου για 3% του ΑΕΠ.

Κατά τα λοιπά, σημαντικότερα προβλήματα για την τρόικα είναι εκείνα που αφορούν το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το ενιαίο μισθολόγιο, τις απολύσεις στο Δημόσιο, τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, τις δαπάνες στην υγεία και το συνδικαλιστικό νόμο.

ΠΗΓΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: