Εκλογικός νόμος: Παλαιοκομματικές λογικές




Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΥ

Ο εκλογικός νόμος ήρθε ξαφνικά να προστεθεί στην πολιτική ατζέντα της χώρας, λες και όλα τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες έχουν ως διά μαγείας λυθεί. Το θέμα αυτό κυριάρχησε στη δημόσια συζήτηση τις τελευταίες ημέρες, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μάλιστα επιμένει στην ανάγκη αλλαγής του νόμου και συγκεκριμένα στην κατάργηση του bonus των 50 εδρών.

Η θέση αυτή αιφνιδιάζει πάντως δυσάρεστα τους πολίτες που έχουν εμπειρία από ανάλογες… αλλαγές, με πιο χαρακτηριστική αυτή που έγινε το 1989. Τότε, για να μπορέσει κάποιο κόμμα να έχει αυτοδυναμία, έστω 151 εδρών, θα έπρεπε να υπερβεί το 47% των ψήφων.

Το πρόβλημα πάντως δεν είναι αυτός καθαυτός ο εκλογικός νόμος, που ούτως ή άλλως δεν θα αλλάξει, καθώς η ΝΔ (ευτυχώς) παραμένει σταθερή σε ένα σύστημα σχετικά ενισχυμένης αναλογικής. Το πρόβλημα είναι ποιοι και γιατί εισηγούνται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τέτοιες παλαιοκομματικές λογικές. Δεν αντιλαμβάνονται στη Χ. Τρικούπη ότι αυτού του είδους οι τακτικές έχουν απορριφθεί από τους πολίτες; Οτι δεν μπορεί ο εκλογικός νόμος να αλλάζει ανάλογα με τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων που κυβερνούν; Το μήνυμα που στέλνει το πολιτικό σύστημα, όταν υπερασπίζεται πρακτικές παλαιότερων ετών, είναι σαφέστατα αρνητικό. Δείχνει ότι η κρίση δεν το άλλαξε, ότι δεν ωρίμασε μέσα από τις δοκιμασίες του Μνημονίου.

Από την πλευρά της η ΝΔ ορθά απορρίπτει μια τέτοια βίαιη και αιφνιδιαστική αλλαγή του εκλογικού νόμου. Παραμένει κόμμα εξουσίας, διεκδικεί την εκλογική πρωτιά και δεν θέλει να δείξει πανικό, μέσα από την υιοθέτηση τακτικών που η ίδια είχε καταγγείλει με σφοδρότητα παλαιότερα. Η αστική δημοκρατία, που εκπροσωπείται κεντρικά από τη ΝΔ, προφανώς και θέλει να δώσει μια μάχη αξιοπιστίας. Και η άρνηση του Α. Σαμαρά να αποδεχθεί μια τέτοια εισήγηση, σαφώς λειτουργεί θετικά στην κομματική του βάση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο ελληνικός λαός έχει άλλα σοβαρότερα προβλήματα να λύσει από το bonus των 50 εδρών. Τα παιχνίδια εξουσίας τον αφήνουν αδιάφορο και απορρίπτει όσους επιμένουν να μην τα βλέπουν.

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: