Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Οι αγγλοαμερικανοί συνεχίζουν το βιολί του με την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και επιχειρούν με γενικολογίες να πέσουν οι τόνοι των αντιδράσεων από πλευράς της Λευκωσίας.

Στο Λονδίνο, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Οζντίλ Ναμί, είχε, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με δυο Βρετανούς υπουργούς ενώ το πρόγραμμα των επαφών του στην Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Είναι σαφές πως αμφότερες οι κυβερνήσεις παρουσιάζονται να υιοθετούν εισηγήσεις των πρεσβειών τους στη Λευκωσία. Την ίδια ώρα, οι εξηγήσεις που δίνουν δεν ικανοποιούν ποσώς την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία θεωρεί πως τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία και θεωρούνται τρικλοποδιά για τη Λευκωσία.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει προβεί σε έντονα διαβήματα πριν τη μετάβαση Ναμί στο Λονδίνο. Τόσο προς το Φόρεϊν Όφις όσο και προς την εδώ πρεσβεία της Βρετανίας. Τα διαβήματα δεν είχαν αποτέλεσμα καθώς το Λονδίνο παρουσιάσθηκε αποφασισμένο να πραγματοποιήσει τις επαφές με τον αξιωματούχο του κατοχικού καθεστώτος. Ήθελαν να δουν το Ναμί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και το έπραξαν. Διαβήματα γίνονται και προς τους Αμερικανούς.

Η τοποθέτηση του Φόρεϊν Όφις όπως και εκπροσώπου της εδώ πρεσβείας δείχνει πως χοντρύνουν το παιχνίδι. Σε δηλώσεις στο Κυπριακό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις αναφερόμενος στη συνάντηση του Υπουργού Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντινγκτον με τον λεγόμενο «υπουργό Εξωτερικών» Οζντίλ Ναμί στο Λονδίνο, ανέφερε πως «η θέση μας δεν έχει αλλάξει: δεν αναγνωρίζουμε την ούτως καλουμένη ‘Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου’. Ως εκ τούτου, δεν αναγνωρίζουμε τον τίτλο του ‘υπουργού’ για κανέναν άλλον εκτός από μέλη της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. Επιχειρήθηκε δε να παρουσιασθεί η συνάντηση ως «ιδιωτική» και πως περίπου Ναμί και Λίντινγκτον είναι… φίλοι.

Προφανώς στο Φόρεϊν Όφις δεν ενημερώθηκαν πώς η τουρκική πλευρά παρουσίασε τις επαφές Ναμί στο Λονδίνο, μέσα από την ιστοσελίδα του ψευδοϋπουργείου εξωτερικών. Οι Βρετανοί αναφέρουν πως ο Ναμί βρισκόταν στο Λονδίνο κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, ζήτησε να δει τον κ. Λίντινγκτον και η συνάντηση δεν έγινε στο Φόρεϊν Όφις, αλλά σε αίθουσα του Κοινοβουλίου. Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, για το πρόγραμμα Ναμί στο Λονδίνο συνέδραμε η εδώ πρεσβεία της Αγγλίας.

Στις δηλώσεις του Φόρεϊν Όφις αντέδρασε το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών το οποίο σημειώνει πως «τα έντονα και επανειλημμένα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διάφορα επίπεδα, δεν εισακούστηκαν από το Λονδίνο». Περαιτέρω αναφέρει πως  η απάντηση του Φ. Όφις αλλά και οι εξηγήσεις της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία  ότι δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος, «δεν μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικές. Η μη αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Λονδίνο εξυπηρετεί και τα βρετανικά συμφέροντα». Το ΥΠΕΞ αντικρούει την βρετανική επιχειρηματολογία ότι στόχος του Λονδίνου είναι η διατήρηση επαφών και με τις δύο κοινότητες, υπενθυμίζοντας ότι βασικά «παράσχειβήμα στον κ. Ναμί, επιτρέποντάς του να επιδίδεται σε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, και να αυτοαποκαλείται «υπουργός εξωτερικών» ο οποίος πραγματοποιεί υψηλού επιπέδου επαφές».

Η προγραμματισμένη επίσκεψη Ναμί στις Βρυξέλλες για να συναντήσει τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής, έχει ματαιωθεί με πρωτοβουλία της Ε.Ε.

Σιβυλλική απάντηση από ΗΠΑ

ΚΑΘΕ άλλο διαφωτιστική είναι η τοποθέτηση των Αμερικανών. Η αναφορά ότι «οι ΗΠΑ εμπλέκουν μέλη των δύο κοινοτήτων της Κύπρου για να προωθήσουν τον στόχο της επανένωσης», μάλλον παραπέμπει στην προώθηση Ναμί στο πολιτικό σκηνικό των κατεχομένων.

Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία, κλήθηκε να σχολιάσει την αντίδραση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις επαφές του λεγόμενου `υπουργού εξωτερικών΄` Οζντίλ Ναμί στις ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος δεν διάψευσε και παρέπεμψε στη σιβυλλικού περιεχομένου απάντηση ότι «εμπλέκουν μέλη των δύο κοινοτήτων για να προωθήσουν τον στόχο της επανένωσης της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: