Χαρδούβελης: Δεν χρειαζόμαστε τρίτο δάνειο




Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει τρίτο δάνειο για να καλύψει το χρηματοδοτικό της κενό το 2015 – 2016 εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών τονίζοντας από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται, πως δεν αποκλείεται η χώρα μας να μην εισπράξει τα χρήματα που απομένουν από τις δόσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναφέρει το Mega στην ιστοσελίδα του.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας στο Bloomberg αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ταυτόχρονα με της Κομισιόν και την ΕΚΤ, στο τέλος του 2014 δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο, ενώ πρόσθεσε πως η δεν είναι επιλογή της χώρας μας μια μεγάλη διαγραφή του χρέους.

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου εάν η Ελλάδα χρειάζεται πρόωρες εκλογές ο κ. Χαρδούβελης είπε:

“Δεν νομίζω. Πιστεύω ότι δεν υφίσταται κίνδυνος πρόωρων εκλογών. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει άλλες εκλογές. Ως οικονομολόγος γνωρίζω ότι οι συχνές εκλογές βλάπτουν την οικονομική ανάπτυξη, τα μεγάλα προγράμματα, τις επενδύσεις, οπότε, δεν θα ήθελα πρόωρες εκλογές”.

Η Ελλάδα έχει να λάβει ακόμη 12,5 δισ. ευρώ έως τον Μάρτιο του 2016 από το ΔΝΤ, ενώ μέσα στη διετία 2015 – 2016 πρέπει να αποπληρώσει στο Ταμείο για τα χρήματα που έχει ήδη δανειστεί 11,7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η χώρα θα πρέπει να δανειστεί μέσα στο 2015 περίπου 11 – 12 δισ. ευρώ.

Για να αποφύγει νέο δάνειο η Ελλάδα, θα πρέπει να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές με επιτόκιο χαμηλότερο από εκείνο του ΔΝΤ, αλλά και να χρησιμοποιήσει το ποσό, που θα περισσέψει από τα κεφάλαια ύψους 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εφόσον οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειαστούν νέα κεφάλαια.

Πάντως, η αναφορά του Γκίκα Χαρδούβελη ότι όλα είναι ανοιχτά ερμηνεύθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως άδειασμα του πρωθυπουργού που μιλά για έξοδο από το μνημόνιο και τον βουλευτή του κόμματος, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να τονίζει μεταξύ άλλων:

“Ο υπουργός Οικονομικών με αφοπλιστική ειλικρίνεια δηλώνει ότι για την κυβέρνηση δεν συνιστά καν επιλογή η διαγραφή χρέους, ενώ διαψεύδει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό που μιλά για έξοδο από το μνημόνιο”.

Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα στην οποία αναφέρει:

“Η απάντηση αυτή όχι μόνο δεν αποδυναμώνει αλλά, σε πλήρη αρμονία με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, θέτει επ’ακριβώς το πλαίσιο υπό το οποίο διεξάγεται η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο”.

Το ΚΚΕ εξαπολύει επίθεση κατά κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει:

“Τόσο το σχέδιο της κυβέρνησης για ‘επιμήκυνση’ του χρέους, την οποία αποδέχονται πλέον και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και ο επίσημος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΔΝΤ για ‘κούρεμα’ δεν απαλλάσσουν το λαό από το δυσβάσταχτο χρέος”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: