Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 6 μονάδες σε νέα δημοσκόπηση




Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας με 6% καταγράφει δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, και η οποία παρουσιάστηκε απόψε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων (χωρίς άκυρο/λευκό και αποχή), ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24%, η ΝΔ 18%, η Χρυσή Αυγή 6,5%, η Ελιά, το ΚΚΕ και «Το Ποτάμι» από 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3% και η ΔΗΜΑΡ 1%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 10% των ερωτηθέντων ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η πρόθεση του 21% του δείγματος.

Σχετικά με το θέμα της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2015 και το «ποιο από τα παρακάτω ενδεχόμενα θεωρείτε ως την καλύτερη εξέλιξη για τη χώρα;», το 54% απάντησε «Να διαλυθεί η Βουλή, να προκηρυχτούν εκλογές, και η επόμενη να εκλέξει τον ΠτΔ» ενώ το 46% απάντησε «Η παρούσα Βουλή να εκλέξει τον επόμενο ΠτΔ».

Η κάλυψη της έρευνας ήταν πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 11 – 15 Σεπτεμβρίου.

Α. Σιμάτος, ANA-MPA

Για το ίδιο θέμα, η ιστοσελίδα του ΣΚΑΙ αναφέρει τα εξής:
Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση – Δεν έπεισαν οι εξαγγελίες Τσίπρα
Μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ καταγράφει μια νέα δημοσκόπηση που είδε απόψε το φως της δημοσιότητας, καταγράφοντας, πάντως, εξίσου μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων πολιτών. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το στοιχείο της δυσπιστίας των ερωτηθέντων για τις εξαγγελίες που έκαναν από την ΔΕΘ τόσο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς όσο και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 24% έναντι 18% στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου, στη δημοσκόπηση διενήργησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.

Κανένα άλλο κόμμα δεν συγκεντρώνει διψήφιο ποσοστό, με τη Χρυσή Αυγή να παραμένει τρίτο κόμμα, έχοντας ποσοστό 6,5%. Το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ-Ελιά ισοψηφούν στο 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βρίσκονται στο όριο του 3%, ενώ εκτός Βουλής μένει η ΔΗΜΑΡ με 1%.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται σε 21%, ενώ το 10% της πρόθεσης ψήφου συγκεντρώνουν τα λοιπά κόμματα.

Υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εκλογών δηλώνει μικρή πλειοψηφία των πολιτών με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, το 54% κρίνει πως «καλύτερη εξέλιξη για τη χώρα» θα ήταν η διάλυση της παρούσας Βουλής, ενώ το 46% απαντά πως ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή.

Ωστόσο, οι πολίτες δεν πιστεύουν πως υπάρχει ξεκάθαρη λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας, με το 64% να εκτιμά πως η κυβέρνηση «δεν μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση», ενώ ταυτόχρονα το 59% κρίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί «να κυβερνήσει αποτελεσματικά».

Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για την πρωθυπουργία, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας είναι ισοδύναμοι, με το 20% να δηλώνει πως έχει θετική ή πολύ θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό, ενώ το 21% έχει θετική ή πολύ θετική άποψη για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πλέον αντιδημοφιλής αρχηγός είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος, με 64% πολύ αρνητική και 21% αρνητική άποψη για το πρόσωπό του.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες Σαμαρά και Τσίπρα από τη ΔΕΘ το 52% κρίνει πως ο πρωθυπουργός «δεν εξήγγειλε τίποτα καινούργιο και πως η κατάσταση θα χειροτερέψει», ενώ το 53% πιστεύει πως οι προτάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν είναι εφαρμόσιμες και ορθώς μελετημένες».

Πηγή: ΣΚΑΙ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: