Bloomberg: Το ιδιωτικό χρέος εμπόδιο στην ανάκαμψη




Η συνεχής συσσώρευση ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα, που υπολογίζεται σήμερα στα 164 δις ευρώ παρεμποδίζει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, αναφέρουν οι Eleni Chrepa και Nikos Chrysoloras σε ανταπόκρισή τους από την Αθήνα στο BLOOMBERG με τίτλο «Quiet Build-Up of Greek Private Bad Debt Casts Shadow on Rebound».

Όπως επισημαίνει ο Αριστείδης Μπελλές, γενικός διευθυντής της Nireus Aquaculture, «η ανικανότητα των ελληνικών εταιρειών να αποπληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες και στο κράτος δυσχεραίνει την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη. Είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τις τράπεζες, τις εταιρείες και το κράτος, να συμφωνήσουν σε έναν διακανονισμό».

Καθώς η Ελλάδα συναντάται αύριο με τους πιστωτές της για τον έλεγχο της πορείας εφαρμογής του προγράμματος και ενόψει ενός νέου γύρου συνομιλιών για τους όρους αποπληρωμής του δημοσίου χρέους διαφαίνεται μια λιγότερο ορατή κρίση σε ένα άλλο μέτωπο, τα προβληματικά δάνεια ιδιωτών και εταιρειών. Τα δάνεια που ανέρχονται στο 90% του ελληνικού ΑΕΠ επηρεάζουν τις προσδοκίες της χώρας για ανάκαμψη από μια πρωτοφανή, βαθιά και πολύχρονη ύφεση.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες έχουν φθάσει στα 80 δις ευρώ, σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκο Δένδια, ενώ οι εκπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ανήλθαν τον Αύγουστο στα 69,2 δις ευρώ.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές επίσης προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ξεπεράσει τα 14,5 δις ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.

«Μέρος αυτού του χρέους δεν πρόκειται να αποπληρωθεί ποτέ και πρέπει να διαγραφεί» επισημαίνει ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στις συναντήσεις του working group των ανώτατων αξιωματούχων των Υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, έως τον Ιούνιο.

Μολονότι ο Υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, αναμένει επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του έτους, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ενδέχεται να μην επιτρέψουν τη χορήγηση νέων δανείων, που απαιτούνται για την τόνωση της οικονομίας.

Οι ελληνικές τράπεζες αρχίζουν να συμβιβάζονται με την ιδέα διαγραφής ιδιωτικού χρέους. Η οικονομία δεν πρόκειται να αναπτυχθεί εάν δεν αναδιαρθρωθεί το χρέος εταιρειών και ιδιωτών, δήλωσε σε συνέντευξή του την 1η Σεπτεμβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Άνθιμος Θωμόπουλος.

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους ήταν κρίσιμη για την διάσωση της χώρας. Μετά τη μεγαλύτερη στην ιστορία διαγραφή χρέους σε κρατικά ομόλογα τα επιτόκια αποπληρωμής του ελληνικού χρέους μειώθηκαν στο 4,9% σε σχέση με το ΑΕΠ, κατά μέσο όρο για τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Τράπεζας Εργασίας. Το επιτόκιο που καταβάλλει η Ιταλία ανέρχεται στο 5,5%. Η Eurobank εκτιμά ότι το ονομαστικό επιτόκιο για το ελληνικό χρέος είναι χαμηλότερο από της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και του Βελγίου.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, Αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προτίθεται να καταθέσει έως τα τέλη φθινοπώρου στη Βουλή θα περιληφθούν διατάξεις και για τους μη καταβληθέντες φόρους ή τις κοινωνικές εισφορές. Σημείωσε επίσης ότι αυτό το θέμα θα συζητηθεί στις συνομιλίες με την Τρόικα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί να χρησιμοποιήσει 2 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό για να στηρίξει μέτρα μερικής διαγραφής του χρέους. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε επίσης ότι θα είχε θετική επίδραση στον προϋπολογισμό μια χαλάρωση των όρων αποπληρωμής των μη καταβληθέντων φόρων. Ο κ. Δένδιας υποβάθμισε τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις υποστηρίζοντας ότι είναι αμελητέες σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος.

http://www.bloomberg.com/news/2014-09-28/quiet-build-up-of-greek-private-bad-debt-casts-shadow-on-rebound.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: