Υπόγεια σύγκρουση Μαξίμου – ΠΑΣΟΚ εν μέσω διαπραγμάτευσης




Σοβαροί κυβερνητικοί τριγμοί εν μέσω της πιο κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, προέκυψαν κατά την πρώτη σύσκεψη που ξεκίνησε το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΗΜΕΡΗΣΙΑ, στο παρασκήνιο προέκυψε υπόγειος πόλεμος μεταξύ Μαξίμου και ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα αυτή να ήταν η αιτία της αναβολής για αύριο της συνάντησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Η ένταση προκλήθηκε όταν στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίστηκε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε χθεσινή συνομιλία που είχε ο Γκ. Χαρδούβελης με τον Ευ. Βενιζέλο ο δεύτερος του ζήτησε να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις και κάποιο ή κάποια από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Χαρδούβελης απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν είχε ξαναγίνει στο παρελθόν, εκτός από το ραντεβού στο Παρίσι στο οποίο συμμετείχε ο Χρ. Πρωτόππαπας. Ο κ. Χαρδούβελης αρνήθηκε ευγενικά το αίτημα, ωστόσο, όταν σήμερα εμφανίστηκε ο κ. Λαζαρίδης, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Σαμαρά και ακολούθως αποφασίστηκε η αναβολή της συνάντησής τους.

Από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη διαρρέουν ότι ο Γκ. Χαρδούβελης είχε ενημερώσει ότι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν θα συμμετέχει κανένα κομματικό στέλεχος ούτε από τη ΝΔ ούτε από το ΠΑΣΟΚ Η εμφάνιση του κ. Λαζαρίδη, όμως, άλλαξε το κλίμα και προκάλεσε την οργή στελεχών του ΠΑΣΟΚ τα οποία έλεγαν ότι δεν δεσμεύονται για όσα συμφωνηθούν με την τρόικα και ότι ο κ. Βενιζέλος θα καταθέσει στο Μαξίμου της δική του ατζέντα.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Κρίσιμο τετ α τετ Χαρδούβελη-τρόικας

Σε εξέλιξη βρίσκονται στο υπουργείο Οικονομικών οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, με αντικείμενο την 5η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ.

Παρόντες, από ελληνικής πλευράς, είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου. Από την πλευρά των δανειστών, μετέχουν οι Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), ενώ ο Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα έρθει στην Αθήνα με τη μεσημεριανή πτήση.

Στις τρεις το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των δανειστών, είδαν τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη.

Οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν σε τουλάχιστον δύο κύκλους: κατά την α΄ φάση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 8 Οκτωβρίου, κύριο αντικείμενο θα είναι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (κατατίθεται στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου, με άγνωστο ακόμη το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2015) και η ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

Η β΄φάση αναμένεται να αρχίσει μετά τις 13 Οκτωβρίου και επί τάπητος θα τεθούν οι περίπου 1.000 εκκρεμότητες που καταγράφει η τρόικα στο Μνημόνιο, αλλά και τα ανοικτά «καυτά» μέτωπα, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά (αναλογιστικές μελέτες για ταμεία, συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις), η ολοκλήρωση του αριθμού των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2014 και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, οι δαπάνες των νοσοκομείων, η «μικρή ΔΕΗ», κλπ.

Στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, είναι η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου (πρωτογενές πλεόνασμα) για δεύτερο συνεχές έτος, η οποία, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, συνηγορεί για φορολογικές αλλαγές προς την κατεύθυνση των ελαφρύνσεων. Σημειώνεται, ότι με την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό (η τρόικα το υπολογίζει σε 12 δισ. ευρώ) και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Χθες το βράδυ ο κ. Χαρδούβελης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Οπως είπε, η κυβέρνηση είναι καλά προετοιμασμένη και προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα.

Στο μεταξύ, αναβλήθηκε η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο, και το νέο ραντεβού ορίστηκε για αύριο στις 18.00 το απόγευμα, στο Μαξίμου.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών, κατά την οποία κρίθηκε σκόπιμο η συνάντηση να γίνει αφού υπάρχει πρώτα μια σαφής εικόνα από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Αντώνης Σαμαράς, πάντως, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ενημερώνεται για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ δεν αποκλείεται το βράδυ να υπάρξει και νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που θα έχουν θα τεθεί ο συνολικός σχεδιασμός της κυβέρνησης έναντι της τρόικας και κυρίως θα καταγραφούν οι δυνατότητες που έχει η Αθήνα να υπαναχωρήσει σε ορισμένα ζητήματα προκειμένου να κερδίσει άλλα, πιο σημαντικά.

www.ethnos.gr

XARDOUBELIS-maximou02-30SEPTEMBER2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ανοίγουν όλα τα θέματα στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα

Αρχίζει σήμερα το πρωί ο νέος γύρος της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, αναφέρει η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ στην ιστοσελίδα της.

Δύο συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και διαδοχικές συσκέψεις με τους υπουργούς που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση, είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος δήλωσε ότι «αύριο (σήμερα) θα ανοίξουν όλα τα θέματα».

Αισιόδοξος για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη δεύτερη συνάντηση που είχε το βράδυ της Δευτέρας με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Χαρδούβελης, η κυβέρνηση προσέρχεται στην διαπραγμάτευση με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα και ζήτησε να δοθεί τέλος στην παραφιλολογία που υπάρχει τον τελευταίο καιρό.

Ο διάλογος του υπουργού Οικονομικών με τους δημοσιογράφους έχει ως εξής:

Δημοσιογράφος: Με ποια γραμμή προσέρχεται η ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση, κ. Χαρδούβελη;

Γκ. Χαρδούβελης: Αύριο (σήμερα) ξεκινάει μία νέα διαπραγμάτευση. Θα είμαστε σοβαροί, μεθοδικοί, προετοιμασμένοι και έτσι θα προχωρήσουμε. Θα πάμε πολύ καλά. Ξέρω ότι τον τελευταίο καιρό έχουν γραφτεί πάρα πολλά, έχουν ακουστεί πάρα πολλά. Σας επισημαίνω ότι ισχύει η πληροφόρηση που βγαίνει από το υπουργείο Οικονομικών και από εμένα.

Δημοσιογράφος: Ποια θα είναι η γραμμή με την οποία θα προσέλθει η ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση;

Γκ. Χαρδούβελης: Αύριο (σήμερα) θα τα πούμε.

Σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί, εν τω μεταξύ, στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε και το πρωί με τον πρωθυπουργό ενώ είχε συναντήσεις και με τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, Νίκο Δένδια, Χαράλαμπο Αθανασίου, Κυριάκο Μητσοτάκη, Γιάννη Μανιάτη και Μάκη Βορίδη, με αντικείμενο τις μνημονιακές εκκρεμότητες, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν σήμερα στις 11.30 το πρώτο τετ α τετ με τον κ. Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών, και όπως ο ίδιος, «αύριο θα ανοίξουν όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης».

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν αύριο Τετάρτη με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το απόγευμα της Πέμπτης, θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και την Παρασκευή με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, επικεντρώνονται κυρίως σε θέματα τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας, όπως το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, ο συνδικαλιστικός νόμος, οι συντάξεις και τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο κ. Βρούτσης, που δέχεται πιέσεις από πολλές πλευρές, βρίσκεται στη Γενεύη, όπου σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Κατά τη συνάντηση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει όλη την ημέρα θα εξετασθούν τα θέματα του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου σε σχέση με τα όσα ισχύουν διεθνώς και κυρίως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας προσδοκούν, ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στα θέματα αυτά και η υποστήριξη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς στις συναντήσεις με την τρόικα τις επόμενες ημέρες.

Απανωτές συναντήσεις του υπουργού Εργασίας με την τρόικα στο τέλος της εβδομάδας

Διαδοχικές συναντήσεις με την τρόικα θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, επικεντρώνονται κυρίως σε θέματα τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας, όπως το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, ο συνδικαλιστικός νόμος, οι συντάξεις και τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων.

ΕΘΝΟΣ, ANA-MPA, ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: