Αγγλοαμερικανικές τρικλοποδιές στον Αναστασιάδη




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Κινήσεις αναβάθμισης του ψευδοκράτους γίνονται από πλευράς της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια περίοδο κατά οποία επιχειρείται να δοθεί το φιλί της ζωής στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Κινήσεις, οι οποίες φαίνεται ότι γίνονται με σαφή πρόθεση να ενισχύσουν την τουρκική πλευρά, προκαλώντας παράλληλα σοβαρά προβλήματα στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», ο λεγόμενος υπουργός του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, έχει προγραμματισμένη συνάντηση αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο-ενδεχομένως και σήμερα- με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λίντινγκτον. Αυτή η κίνηση θεωρείται τρικλοποδιά στη Λευκωσία από το Λονδίνο, το οποίο δεν κρατά ούτε καν τα προσχήματα. Σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή έγινε μετά την αλλαγή του πρέσβη της χώρας στη Λευκωσία ( ο νέος δεν έχει ακόμη διαπιστευθεί ) Στο Λονδίνο ο Ναμί είχε ήδη μια συνάντηση με Βρετανό αξιωματούχο.

Πρόκειται για τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Πολιτικών Ελευθεριών της Βρετανίας, αναπληρωτή ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Σάιμον Χιουζ.Παρά το γεγονός ότι ενδέχεται να επικαλεστούν οι Βρετανοί και την κομματική ιδιότητα του υπουργού, σημειώνεται ότι τούτο δεν καταργεί ή αναστέλλει εκείνη του Πολιτειακού αξιωματούχου. Άλλωστε, το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, στην ιστοσελίδα του, πρόταξε την ιδιότητα του υπουργού για τον κ. Χιούζ και στη συνέχεια του κομματικού αξιωματούχου. Όπως αναφέρεται, με τον Βρετανό υπουργό συζήτησαν το Κυπριακό ενώ ο αξιωματούχος του κατοχικού καθεστώτος κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή για…ολιγωρία.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του κατοχικού καθεστώτος, που φτιάχνει διεθνή προφίλ ενόψει των λεγόμενων προεδρικών εκλογών στο ψευδοκράτος, που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Απρίλιο, θα μεταβεί και στις ΗΠΑ, όπου θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Θα έχει συναντήσεις και στο κογκρέσο με αντιπροσώπους τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών. Σημειώνεται ότι παρόμοιο ταξίδι και επαφές πραγματοποίησε και πέρσι στην Ουάσινγκτον ο Οζντίλ Ναμί (όπως και ο Κουντρέτ Οζερσάι), προκαλώντας την αντίδραση της Λευκωσίας. Η κυπριακή κυβέρνηση είχε αντιδράσει τότε και για το γεγονός ότι στις συναντήσεις του Οζντίλ Ναμί, παρακαθόταν και ο εδώ πρέσβης των ΗΠΑ. Όπως φαίνεται και από τις επικείμενες επαφές και των πρόγραμμα των συναντήσεων του Οζντίλ Ναμί, οι αντιδράσεις της Λευκωσίας δεν ήταν αρκετές να αποτρέψουν και το νέο ταξίδι του εκπροσώπου του κατοχικού καθεστώτος. Χρόνος, πάντως, υπάρχει ενόψει του γεγονότος ότι η τουρκική πλευρά δεν άντεξε στον πειρασμό και διέρρευσε το ταξίδι του ψευδοϋπουργού στις δυο χώρες.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση θεωρεί στρατηγικούς εταίρους τόσο τις ΗΠΑ όσο και τη Βρετανία, ωστόσο, με τέτοιες κινήσεις δημιουργούν έλλειμμα εμπιστοσύνης και δεν επιτρέπουν στις χώρες αυτές να διαδραματίσουν ρόλο. Είναι σαφές πως αυτές οι ενέργειες όχι μόνο βοηθούν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων αλλά την περιπλέκουν καθώς ενισχύουν με προκλητικό τρόπο το κατοχικό καθεστώς. Οι συνδυασμένες αυτές κινήσεων της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου φαίνεται να ξεκινούν από τις πρεσβείες τους στη Λευκωσία.

Θα δει και τον Σουλτς;

Μεταξύ του ταξιδιού του σε Λονδίνο και Ουάσινγκτον ο Ναμί θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου όπως το έχει ο ίδιος ανακοινώσει θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Δεν κατέστει δυνατόν να επιβεβαιωθεί από πλευράς του Ευρωκοινοβουλίου η συνάντηση αυτή. Το σίγουρο είναι πως μετά το Λονδίνο, ο Ναμί θα βρεθεί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νέες συναντήσεις κ. Αϊντα με διαπραγματευτές

ΣΗΜΕΡΑ ο νέος Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Αΐντα θα συναντηθεί χωριστά με τις διαπραγματευτικές ομάδες. Το περασμένο το Σάββατο είχε χωριστές συναντήσεις με τους δυο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι. Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, ανέφερε ότι εξέφρασε στον κ. Αϊντα τις `ευαισθησίες` της τ/κ πλευράς σε ορισμένα θέματα.

Το ζητούμενο, είπε, είναι να γίνει μια πραγματική διαπραγμάτευση στη νέα φάση των συνομιλιών η οποία ξεκινά με τη συνάντηση των ηγετών στις 17 Σεπτεμβρίου. Ανέφερε ακόμη ότι θα ήταν χρήσιμη μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών και του ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Χθες ο κ. Αϊντα περιόδευσε στη νεκρή ζώνη, συνοδευόμενος από αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: