Αναφορά σε σχέδιο Ανάν-Βουκουρέστι στην ομιλία Σαμαρά




Σε μακρά του ομιλία σε κομματική εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, ομιλία που διήρκησε σε λεπτά της ώρας όσα και τα χρόνια που γιορτάζει το κόμμα, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, άσκησε δριμεία κριτική σε όσους, όπως  είπε, θέλουν να μπλέξουν τη χώρα σε περιπέτειες.

Και, παραθέτοντας μερικά παραδείγματα για να επεξηγήσει την κριτική του, αναφέρθηκε και στο Σχέδιο Ανάν το 2004, διαχωρίζοντας τη θέση και του ιδίου και του κόμματός του από εκείνους που το στήριξαν.

Για την οικονομική κρίση και για το αύριο της Ελλάδος, ο κ. Σαμαράς έκανε περισσότερο θεωρητικές και καθησυχαστικές αναφορές, γεγονός που συνηθίζεται στην Ελλάδα όποτε αρχηγός κόμματος απευθύνεται αποκλειστικά σε κομματικό ακροατήριο.

Είπε, επιγραμματικά, ότι «τα χειρότερα τα αποτρέψαμε, τα δύσκολα τα περάσαμε και τα καλύτερα έρχονται».

Θύμισε ότι «ενώ μέχρι πριν λίγους μήνες, η συζήτηση ήταν, αν θα χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας, που δεν χρειάστηκαν τελικά, τώρα η συζήτηση είναι για τις φορο-ελαφρύνσεις που έρχονται».

Σημείωσε ότι ενώ πριν ένα χρόνο κάποιοι συζητούσαν «πόσο ακόμα θα ανέβει η ανεργία, τώρα η ανεργία άρχισε σταθερά να υποχωρεί».

Και, εν κατακλείδι, επανέλαβε ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση κα την ύφεση και μπαίνει στην ανάπτυξη.

Κατά τα λοιπά, που όμως κατέλαβαν και τα μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς υπερασπίστηκε ένθερμα την ευρωπαϊκή και δυτική ταυτότητα της χώρας και επέκρινε όσους «για λόγους λαϊκισμού», αμφισβητούν αυτήν την ταυτότητα.

Με την κριτική του στραμμένη προφανώς προς τον ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποίησε ότι όποιος σήμερα υπονομεύει την ευρωπαϊκή θέση της χώρας «είναι επικίνδυνος» και το «να υπονομεύεις τη θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ είναι σίγουρα ολέθριο».

Μιλώντας σε τρίτο πρόσωπο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι όσοι αρνούνται ότι πρεσβεύουν τέτοιες πολιτικές, προδίδονται “από τα ίδια τους τα γραπτά και τις αντιφατικές τους θέσεις”. ” Η κακή «ηθοποιία» στην πολιτική πληρώνεται”, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Εξηγώντας τι ακριβώς εννοεί, ο Αντώνης Σαμαράς κατέφυγε σε μερικά παραδείγματα, ένα από τα οποία, και μάλιστα το πρώτο, αφορά την Κύπρο.

«Στο Σχέδιο Ανάν το 2004, όταν άλλοι έτρεχαν να το στηρίξουν, η παράταξη αυτή κράτησε τη χώρα όρθια. Αλλά δεν έβλαψε τις σχέσεις με τους εταίρους της. Στο Βουκουρέστι, το 2008, όταν άλλοι προέβλεπαν ή εύχονταν «υποχώρηση» της Ελλάδας στο Σκοπιανό, η παράταξη αυτή έκανε και πάλι το καθήκον της. Αλλά δεν έβλαψε τις σχέσεις με τους συμμάχους της», είπε, και συμπλήσωσε με το απόφθεγμα ότι «ελευθερία σημαίνει να είσαι όρθιος και ισχυρός».

Αναφερόμενος στις ευθύνες και της παράταξής του στη κρίση που βιώνει η Ελλάδα, παραδέχτηκε ότι «κάναμε και εμείς, πράγματι,  λάθη στην πορεία, αλλά “λεφτά υπάρχουν”, εμείς δεν είπαμε ποτέ!», θυμίζοντας την ιστορική πια ρήση του Γιώργου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές που γκρέμισαν την Νέα Δημοκρατία και έφεραν ξανά στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι και η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζει σε πολλά την τότε βεβαιότητα, όπως λέει, του Γ. Παπανδρέου.

«Η επιστροφή στο “λεφτά υπάρχουν”, τρομάζει, πώς να το κάνουμε; Το “τζάμπα όλα”, τρομάζει, πώς να το κάνουμε; Επικίνδυνες υποσχέσεις που οδηγούν σε νέα κολοσσιαία ελλείμματα, τρομάζουν, πώς να το κάνουμε;  Παροχές από δανεικά που δεν μπορούν να βρουν, τρομάζουν, πώς να το κάνουμε; Μισόλογα που κρύβουν πίσω τους σχέδια για αληθινή φορολογική επιδρομή, τώρα εμείς που προσπαθούμε να μειώσουμε και θα μειώσουμε σιγά – σιγά τα φορολογικά βάρη, χωρίς όμως να επιστρέψουμε σε ελλείμματα, όλα αυτά και προκαλούν ανησυχία και τρομάζουν. Πώς να το κάνουμε; Γι’ αυτό κι είμαστε αυστηροί απέναντί τους» είπε, εν μέσω ένθερμων χειροκροτημάτων και ενθουσιωδών συνθημάτων του Νεοδημοκρατικού του ακροατηρίου.

Συνεχίζοντας την κριτική του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε και στην στροφή, όπως είπε, του αρχηγού του προς την θρησκεία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν την θεωρεί ειλικρινή.

«Τους ενοχλούν και τα θρησκευτικά σύμβολα. Και γενικά η θρησκευτικότητα και η ευσέβεια του λαού μας. Τώρα βέβαια, ανακάλυψαν ξαφνικά και τρέχουν για προσκύνημα πότε στο Άγιον Όρος, πότε στο Βατικανό! Αλλά εξακολουθούν να θεωρούν το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού μας ως “μειονέκτημα”, ως “βαρίδι”. Δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι έπαθαν τα αθεϊκά καθεστώτα της ανατολικής Ευρώπης, πριν 25 χρόνια. Δεν βλέπουν ότι στην Ευρώπη κυριαρχούν πια οι χριστιανοδημοκρατικές αξίες. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Δεν βλέπουν ότι πολύ κοντά μας, στη Μέση Ανατολή, οι Χριστιανοί εκδιώκονται, για πρώτη φορά μετά από αιώνες,  από τις πατρογονικές εστίες τους. Η μεγαλύτερη φυγή Χριστιανών από αιώνες!».

Και, πιο κάτω, στο ίδιο πνεύμα, με γλώσσα περισσότερο κομματική παρά «πρωθυπουργική», όπως σχολίασε ξένος δημοσιογράφος που παρακολούθησε με το ΚΥΠΕ την ομιλία Σαμαρά στην εορταστική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, είπε:

«Κι όμως, οι λαλίστατοι κατά τα άλλα, δεν φαίνεται να διαμαρτύρονται.
Και πώς να διαμαρτυρηθούν; Μέχρι πριν λίγο ήταν “αλληλέγγυοι” με τα κινήματα των φονταμενταλιστών, που σήμερα σκοτώνουν τους πάντες στο πέρασμά τους. Μέχρι πριν λίγους μήνες ακόμα, έκαναν καμπάνια για “μιαν Ευρώπη χωρίς σύνορα”! Δηλαδή να μπαινοβγαίνει μέσα στην Ελλάδα όποιος θέλει! Τώρα όλη η Ευρώπη βλέπει με φρίκη τι συμβαίνει λίγο πιο δίπλα από μας. Όλος ο κόσμος αγωνιά πως θα προφυλαχθεί από την εξαγωγή αυτής της ασύλληπτης βίας. Και οι “ψευτοπροοδευτικοί” μας εύχονται κατά βάθος να μην θυμόμαστε όσα έλεγαν κι όσα έκαναν κι όσα κραύγαζαν μέχρι χθες.  Όμως όλοι τα θυμόμαστε και να το ξέρουν.»

ΠΗΓΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΚΥΠΕ-CNA – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: