WSJ: Είναι ανάγκη η ενίσχυση του ΝΑΤΟ




Την πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Άμυνας της Βρετανικής Βουλής για τη συμβατική αμυντική ικανότητα του ΝΑΤΟ σε σχέση με τη Ρωσία, επικαλείται η σύνταξη της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, σε κύριο άρθρο της με τίτλο «The Russian Threat to NATO», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την αδυναμία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να προετοιμαστεί έναντι μιας ενδεχόμενης επίθεσης στα βαλτικά κράτη.

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται το αυξανόμενο χάσμα των συμβατικών στρατιωτικών δυνάμεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, υπογραμμίζονται οι επιθετικές πυρηνικές διαθέσεις του Κρεμλίνου, ενώ αναφορά γίνεται στους περιορισμούς που θέτουν τα νατοϊκά δόγματα και ενδέχεται να παρακωλύσουν την αντίδραση της Συμμαχίας στον επόμενο γύρο της ρωσικής επίθεσης.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή της βρετανικής Βουλής σημειώνει ότι το Κρεμλίνο έχει αποκαλύψει το φιλόδοξο σχέδιό του για επέκταση και εκσυγχρονισμό των ρωσικών συμβατικών όπλων κατά 70% έως το 2020, από 10% που ίσχυε το 2012. Παράλληλα, τονίζεται, η Ρωσία αφιερώνει το 1/3 του αμυντικού προϋπολογισμού της στις πυρηνικές της δυνάμεις, την ίδια στιγμή που τα νατοϊκά δόγματα που αφορούν μεταξύ άλλων κυβερνοεπιθέσεις και το λεγόμενο «πόλεμο ενημέρωσης» (informationwarfare) είναι πλέον απολύτως παρωχημένα.

Τέλος, η σύνταξη της WSJ, ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Cardiff τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καλεί τα κ-μ του ΝΑΤΟ να παύσουν να θεωρούν την εθνική άμυνα ως τομέα ήσσονος σημασίας και να εκσυγχρονίσουν επειγόντως τα δόγματα της Συμμαχίας προκειμένου να ανταποκριθούν στη νέα ρωσική απειλή.

http://online.wsj.com/articles/the-russian-threat-to-nato-1407182041

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: