Τουσκ στη θέση του Ρομπάι – Γκίνδος αντί Ντάισελμπλουμ




Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία και η πιθανότητα νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, καθώς και το ζήτημα της στελέχωσης των θεσιμών οργάνων της ΕΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής που άρχισε στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου στις Βρυξέλλες.

Λίγες δε ώρες μετά την έναρξή της, οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ επέλεξαν τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη θέση του Χέρμαν Ρομπάι και την υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, στη θέση της Κάθριν Άστον. Ο Ρομπάι ανακοίνωσε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι ο Ισπανός Λουίς δε Γκίνδος είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να διαδεχθεί τον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, όταν η θητεία αυτού του τελευταίου ολοκληρωθεί.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, συνέστησε αποφασιστικότητα και σύνεση στο θέμα της Ουκρανίας. «Σχετικά με την αναταραχή στην Ουκρανία θα πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και προσεκτικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο έλληνας Πρωθυπουργός.

Επίσης, πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να εκλέξουν «αυτούς που νοιάζονται και εργάζονται για τη σταθερότητα και για την ενίσχυση της Ευρώπης, με έμφαση στην ανάπτυξη».

Η ιστοσελίδα του ΕΘΝΟΥΣ αναφέρει ότι σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. θα έχουν έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Οκτωβρίου, που θα έχει ως στόχο την διερεύνηση πολιτικών που θα τονώσουν την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση στην Ευρώπη.

Η Σύνοδος θα γίνει μετά από σχετική πρόταση της Ρώμης και φιλοξενηθεί στην Ιταλία, η οποία είναι και η προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε.«Τις τελευταίες εβδομάδες οικονομικά δεδομένα επιβεβαίωσαν ότι η ανάκαμψη, ιδίως στην ευρωζώνη, είναι αδύναμη, ο πληθωρισμός εξαιρετικά χαμηλός και η ανεργία απαράδεκτα υψηλή», αναφέρει χαρακτηριστικά το προσχέδιο.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να εξετασθούν σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης», υπενθύμισε πρόσφατα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Υπάρχει συναίνεση ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή απάντηση», δήλωσε και μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. Αλλά και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οποιαδήποτε νέα “αποσταθεροποίηση” της Ουκρανίας θα έχει “υψηλό κόστος” για τη Ρωσία.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ καλούνται να εξετάσουν τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν την Ρωσία μετά και τις αναφορές ότι η Μόσχα έχει στείλει εκατοντάδες τακτικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία για να στηρίξει τους αυτονομιστές.

Το Κίεβο καλεί τους Ευρωπαίους να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια, ένα αίτημα το οποίο, δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, αν και αναμένεται να τεθεί στο Συμβούλιο των αρχηγών κρατών της ΕΕ από χώρες όπως η Λιθουανία και η Ρουμανία. Όσον αφορά τα μέτρα που πιθανώς να ληφθούν κατά της Ρωσίας μπορεί να αφορούν την προσθήκη νέων ονομάτων στη λίστα των προσωπικών στοχευμένων κυρώσεων ή ακόμη και να επεκταθούν σε οικονομικές κυρώσεις σε νέους τομείς.

Μεταξύ των πιο σκληρών κυρώσεων που μπορεί να τεθούν είναι η πρόταση της Βρετανίας η οποία σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Μπλούμπεργκ πιέζει τους ηγέτες της ΕΕ να αποκλείσουν τη Ρωσία από το τραπεζικό σύστημα SWIFT μια από τις κύριες συνδέσεις με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Την έναρξη της συνόδου κορυφής θα παρακολουθήσει και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ο οποίος συναντήθηκε με τους απερχόμενους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Τα πρόσωπα στις καίριες θέσεις της ΕΕ
Ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται να προβάλει μια «θαρραλέα» αλλά όχι «ακραία» θέση σε ό,τι αφορά την ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία, προσθέτοντας πως ο στόχος πρέπει να είναι η ειρήνη.

Για το ίδιο θέμα η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, πρέπει ταυτόχρονα να διατηρήσει ανοικτή την διπλωματική οδό.

Ακόμη, σε δηλώσεις του μετά τον διορισμό του ο Τουσκ επέμεινε ότι θα επιχειρήσει προσωπικά να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Βρετανίας και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί την ΕΕ χωρίς αυτήν. «Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να φανταστεί την ΕΕ χωρίς το ΗΒ», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Τουσκ, ο οποίος θα προεδρεύει των Συνόδων Κορυφής από τον Δεκέμβριο, έκρινε ότι η προώθηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ταυτόχρονα της οικονομικής ανάπτυξης είναι κάτι εφικτό.

«Η εμπειρία μου ως πρωθυπουργός δείχνει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία από τη μια και η οικονομική ανάπτυξη από την άλλη, το να συνδυαστούν αυτές οι δύο προκλήσεις, είναι εφικτό», είπε ο Τουσκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Εξάλλου ο Τουσκ είπε ότι θα είναι έτοιμος να ανακοινώσει τη νέα κυβέρνηση της Πολωνίας την επόμενη εβδομάδα.

Ο διορισμός του στην προεδρία της ΕΕ στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα πως το μέλλον της Πολωνίας είναι στην ευρωζώνη και ότι η ημερομηνία που πιθανόν θα ενταχθεί σε αυτή θα καθοριστεί και η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Βαρσοβία, τόνισε ακόμη ο Τουσκ. Η Πολωνία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης.

Ο διορισμός του 57χρονου Τουσκ, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στον στρατηγικό αυτό θώκο που συμβάλλει στον συντονισμό των Συνόδων Κορυφής στέλνει επίσης ένα μήνυμα στη Ρωσία, καθώς η Πολωνία, μια χώρα που ανήκε άλλοτε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, έχει ταχθεί σθεναρά υπέρ της Ουκρανίας από το ξέσπασμα της κρίσης στη χώρα αυτή.

Προσήκουσα απάντηση από την ΕΕ θέλει ο Ποροσένκο
O πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο απηύθυνε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να δώσει μια «προσήκουσα απάντηση» για το θέμα των ρωσικών δυνάμεων που περνούν τα σύνορα και εισέρχονται στην Ουκρανία, έγραψε ο εκπρόσωπος τύπου του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Ουκρανός πρόεδρος μαζί με Ευρωπαίους ηγέτες, ο εκπρόσωπος επισήμανε: «Ο Ποροσένκο εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δώσουν την προσήκουσα απάντηση στις επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ουκρανίας»

«Η μεταφορά ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος απαιτεί την προσήκουσα απάντηση από την ΕΕ».

Σφοδρές επικρίσεις των ηγετών της ΕΕ προς τη Ρωσία
Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ επέκριναν σήμερα με σφοδρότητα τη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία και πολλοί έκαναν σαφές ότι είναι έτοιμοι να εντείνουν την πίεση που ασκούν στη Μόσχα επιβάλλοντας σκληρότερες κυρώσεις.

Οι δηλώσεις αυτές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες καταγράφονται εν μέσω των ισχυρισμών της Δύσης και της Ουκρανίας πως η Ρωσία έχει στείλει εκατοντάδες στρατιώτες στην Ουκρανία για να πολεμήσουν στο πλευρό των φιλορώσων ανταρτών—μια κατηγορία που η Μόσχα αρνείται.

«Οι χώρες της Ευρώπης δεν χρειάζεται να το σκεφτούν και πολύ για να συνειδητοποιήσουν πόσο απαράδεκτο είναι αυτό. Το γνωρίζουμε από την ιστορία μας. Πρέπει να υπάρξουν συνέπειες αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι τόσο σοβαρό που είμαστε αναγκασμένοι να αντιδράσουμε ανεβάζοντας το επίπεδο των κυρώσεων εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν», είπε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε είπε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε «πόλεμο» με την Ουκρανία και κάλεσε τη Δύση να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. «Χρειάζεται να βοηθήσουμε την Ουκρανία να δώσει τη μάχη, να υπερασπιστεί τον εαυτό της, την επικράτειά της και το λαό της, να τη βοηθήσουμε στρατιωτικά—ιδίως με στρατιωτικό υλικό», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως αυτό πρέπει να εξεταστεί στη σύνοδο του NATO την επόμενη εβδομάδα. Η ΕΕ από τη δική της πλευρά πρέπει να κάνει βαρύτερες τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, για παράδειγμα ακυρώνοντας ισχύουσες συμβάσεις για την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπλήρωσε η Γκριμπαουσκάιτε.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ είπε ότι πρέπει να εξεταστεί η επιβολή κυρώσεων στους τομείς της άμυνας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της ενέργειας.

«Όταν οι κυρώσεις σημαίνουν ότι ασκείται πίεση, ότι μπορούν να σωθούν ζωές, δεν πρέπει να εξαιρεθεί τίποτε», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. «Δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι δεν συμβαίνει τίποτε».

«Πρέπει να αυξήσουμε τις κυρώσεις και να επιδείξουμε ενιαία στάση ως ΕΕ, διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να δείξουμε πως χρειαζόμαστε μια Ρωσία η οποία δεν επεμβαίνει στις γειτονικές της χώρες όπως πράττει τώρα», είπε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελτ.

Ωστόσο ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν προειδοποίησε από την πλευρά του ότι οι κυρώσεις δεν είναι μια «μαγική σφαίρα», επισημαίνοντας πως τα μέτρα τα οποία έχει ήδη εφαρμόσει η ΕΕ —τα οποία δεν έχουν πρόσφατο ιστορικό προηγούμενο— αποτυγχάνουν να φέρουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. «Πρέπει να περιμένει κανείς λιγότερα από τις κυρώσεις και περισσότερα από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο Φάιμαν.

«Φαίνεται σαν ο πρόεδρος [της Ρωσίας Βλαντίμιρ] Πούτιν, τουλάχιστον ως σήμερα, να έχει ανοσία στις ενέργειες που έχουμε κάνει, η ΕΕ και άλλοι», επισήμανε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είπε πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πως τα κράτη μέλη θα δηλώσουν πως «είναι έτοιμα να λάβουν περαιτέρω μέτρα», ώστε να ωθήσουν τη Ρωσία να «λογικευτεί», ενώ πρόσθεσε πως η ΕΕ δεν έχει «κανένα συμφέρον» να συγκρουστεί με τη Μόσχα.

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr, www.amna.gr – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: