Τουρκία-Κύπρος: Βήμα σημειωτόν και εσωστρέφεια




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Η Τουρκία διανύει τις πρώτες μετεκλογικές ημέρες εν μέσω πολιτικών διεργασιών ενώ στα κατεχόμενα εισέρχονται σιγά-σιγά, στην «προεκλογική» περίοδο ενόψει των «προεδρικών εκλογών» του ερχόμενου Μαρτίου. Οι εξελίξεις αυτές στην τουρκική πλευρά δημιουργούν δεδομένα, τα οποία ενδεχομένως να φρενάρουν τις όποιες εξελίξεις μπορούν να προκύψουν στο Κυπριακό μέσα από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Είναι σαφές πως στην Τουρκία ο Ερντογάν, μετά την νίκη του στις εκλογές της περασμένης Κυριακής,  στρέφει την προσοχή του προς δυο κατευθύνσεις. Πρώτο, να τοποθετήσει αρχηγό του κόμματος και Πρωθυπουργό της δικής του επιλογής για να μην υπάρξουν αμφισβητήσεις στην κυριαρχία του. Δεύτερο, να προωθήσει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να πάρει στα χέρια του όλες τις εξουσίες. Τούτο εκ των πραγμάτων οδηγεί την Τουρκία σε μια παρατεταμένη εσωστρέφεια, γεγονός που αφήνει σε κάποιο βαθμό σε περιθώριο τα άλλα θέματα, όπως είναι το Κυπριακό ή ενδεχομένως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνεται ότι στην Τουρκία, εάν δεν γίνουν πρόωρες εκλογές με στόχο την επίσπευση των συνταγματικών αλλαγών, θα διεξαχθούν κανονικά, τον Ιούνιο του 2015. Ούτως ή άλλως, δηλαδή, σε λίγους μήνες η Τουρκία θα εισέλθει εκ νέου σε προεκλογική εκστρατεία, η οποία θα είναι ιδιαίτερα σκληρή καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα θέλει ένα αποτέλεσμα, που θα του επιτρέπουν οι αριθμοί και οι ισορροπίες στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, να προχωρήσει στην αλλαγή του πολιτεύματος.

Την ίδια ώρα, στα κατεχόμενα έχουν αρχίσει οι εν δυνάμει υποψήφιοι για τις «προεδρικές εκλογές» του ερχόμενου Μαρτίου να ανοίγουν τα χαρτιά τους. Τούτο σημαίνει πως τα κατεχόμενα έχουν ήδη εισέλθει σε μια μακρά «προεκλογική» περίοδο, που εκ των πραγμάτων θα επηρεάσουν και το Κυπριακό καθώς οι πρωταγωνιστές των διαπραγματεύσεων είναι έμμεσα ή άμεσα υποψήφιοι για την «προεδρία» του κατοχικού καθεστώτος.

Χθες υπήρξαν νέες τοποθετήσεις, που επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον.

Ο παλιός πολιτικός, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος κινείται στο χώρο της κεντροαριστεράς, επανέλαβε χθες την πρόθεση του να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος «εφόσον υπάρχει σημαντική ζήτηση». Ο Μουσταφά Ακιντζί, που διετέλεσε αρχηγός κόμματος, συμμετείχε και σε ψευδοκυβέρνηση, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα στα κατεχόμενα επιχείρησε να θέσει εαυτόν στην υπηρεσία των «ψηφοφόρων» του, αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές κατά των διαχειριστών του Κυπριακού. Ανέφερε πως δεν έχει ελπίδες για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από τον Σεπτέμβριο. Πρόσθεσε δε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν για άλλα 50 χρόνια. Με σαφές «προεκλογικό» χρώμα είπε πως δεν κατηγορεί τον Έρογλου, ούτε και θα μπορούσε, όπως ανέφερε,  ο ίδιος να λύσει το Κυπριακό σε δύο μήνες, «όμως η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα». Ο Ακιντζί, αναφερόμενος στις εκλογές στην Τουρκία και την εκλογή Ερντογάν, είπε ότι σημαντικότερο είναι η τήρηση μιας υγιούς σχέσης μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

Στο χορό των υποψηφίων, έχει μπει, αλλά με προσεκτικά βήματα και η λεγόμενη πρόεδρος της «βουλής» των κατεχομένων, Σιμπέλ Σιμπέρ. Η Σιμπέρ  δήλωσε ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει την «προεδρία» του κατοχικού καθεστώτος, εάν έχει την υποστήριξη του κόσμου. Παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα της ψευδοβουλής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ρωτήθηκε κατά πόσο θα είναι υποψήφια στις «εκλογές» του 2015. Η Σιμπέλ Σιμπέρ απάντησε ότι «μπήκε στην πολιτική για να υπηρετήσει τους ανθρώπους». Έσπευσε δε να αναφέρει με νόημα ότι «οποιοδήποτε καθήκον αναλάβει, θα το διεκπεραιώσει με υψηλό αίσθημα ευθύνης». Στη συνέχεια παρέπεμψε στο κόμμα της, το ΡΤΚ για τις αποφάσεις, θέτοντας ουσιαστικά την υποψηφιότητα της στο τραπέζι.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: