Απόρρητος φάκελος «Πανδώρα», συλλήψεις




Το νέο κύμα συλλήψεων υψηλόβαθμων Τούρκων αστυνομικών έχει και πάλι πολιτικά κίνητρα και αποτελεί συνέχεια των διώξεων που ξεκίνησαν το 2011 κατά στελεχών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Οι ανακρίσεις που ξεκίνησαν το 2011 στη Σμύρνη, είχαν ως στόχο την αποκάλυψη κυκλώματος κατασκοπείας, εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, το οποίο αποκτούσε πρόσβαση σε στρατιωτικά και κρατικά μυστικά με σεξουαλικά ή οικονομικά ανταλλάγματα. Το κύκλωμα πουλούσε τα μυστικά που αποσπούσε στον καλύτερο πλειοδότη.

Τον Μάιο του 2012 συνελήφθησαν 20 άτομα για συμμετοχή τους στο κύκλωμα κατασκοπείας, ενώ αργότερα ο αριθμός των συλληφθέντων, κυρίως αξιωματικών, αυξήθηκε δραματικά. Οι συλληφθέντες κατηγορήθηκαν για πορνεία, διακίνηση ανθρώπων, εκβιασμό, υποκλοπή στρατιωτικών πληροφοριών και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Το κύκλωμα είχε υποκλέψει, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πληροφορίες από 2.500 Τούρκους αξιωματικούς, μετά από εκβιασμούς. Παράλληλα με τις συλλήψεις, εκατοντάδες ύποπτοι τελούσαν υπό παρακολούθηση.

Με τις πρώτες συλλήψεις οι διωκτικές αρχές ανακάλυψαν μεγάλο αριθμό στρατιωτικών εγγράφων, χαρτών εγκαταστάσεων και βάσεων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και άλλου, ηλεκτρονικού υλικού, που αποδεικνύουν τις σχέσεις μεταξύ Τούρκων αξιωματικών και αλλοδαπών γυναικών που χρησιμοποιούσε το δίκτυο.

Βασική ύποπτος είναι η 25χρονη Ναρίν Κορκμάζ (φωτογραφία), η οποία κυκλοφορούσε στις τουρκικές βάσεις, με πλαστή ταυτότητα αντισυνταγματάρχη. Ο απόρρητος φάκελος «Πανδώρα», στον οποίο περιλαμβάνονταν οι κωδικοί πτήσης των τουρκικών μαχητικών, στοιχεία για την ανάπτυξη και τη δράση των τουρκικών ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ, αλλά και στοιχεία για προγράμματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, βρέθηκε στον υπολογιστή ενός άλλου βασικού υπόπτου, του επιχειρηματία Μπιγκλίν Οζκαϊνάκ.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, το δίκτυο διοχέτευε τις απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες στο ΡΚΚ, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει νέους τριγμούς στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Τούρκων και Κούρδων.

Επίσης, φαίνεται πως το δίκτυο συγκέντρωνε πληροφορίες για υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης και τις οικογένειές τους, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν ο Αχμέτ Νταβούτλογου, ο Αλί Μπαμπατζάν και ο Μπουλέντ Αρίντς. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις τουρκικές αρχές, το δίκτυο αναζητούσε τρόπους κατάρριψης των τουρκικών εκπαιδευτών αεροσκαφών Τ-37 με τρόπο ώστε να εμφανίζεται ως ατύχημα.

Υποστηρίζουν επίσης, ότι το δίκτυο πουλούσε πληροφορίες και στην Ελλάδα, έχοντας υποκλέψει παράλληλα πληροφορίες από το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο, το υπουργείο Εξωτερικών, τη ΜΙΤ και διάφορες άλλες τουρκικές υπηρεσίες.

ΠΗΓΗ: http://www.todayszaman.com/
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παντελής Καρύκας – ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: www.defence-point.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: