Το σπασμένο ρολόι της Γενικής Εισαγγελίας




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ καταστροφή έχει επιτελεστεί, η κοινωνία υποφέρει, η εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι των θεσμών έχει φθάσει στο ναδίρ και οι έρευνες κινούνται με ρυθμούς γηραλέας χελώνας. Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, είπε χθες στη Βουλή, ότι «οι έρευνες θα συνεχιστούν για να ολοκληρωθούν στο χρόνο που απαιτείται». Τουτέστιν, όταν και όποτε τελειώσουν.

Θέλει η Εισαγγελία να «δέσει» πολλές υποθέσεις για τα ίδια πρόσωπα πριν παραπέμψει στο Δικαστήριο, είναι η εξήγηση που δίνεται κατά καιρούς. Ξεχνώντας προφανώς πως ο καιρός κυλά και οι εξαγγελίες πως οσονούπω θα παρουσιαστούν στο Δικαστήριο υποθέσεις, έχουν φθαρεί όπως και η εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό της Νομικής Υπηρεσίας. Όσο ο χρόνος κυλά και το σκάνδαλο της οικονομίας χάνεται σε δαιδαλώδεις διαδρόμους των νομικίστικων λογικών, το αποτέλεσμα είναι πως «όταν και όποτε» τελειώσουν οι έρευνες,  μπορεί να μην έχει καμία σημασία το αποτέλεσμα. Ο Γενικός Εισαγγελέας έσπευσε να ξεκαθαρίσει χθες πως  «η ποιότητα των ερευνών δεν θα θυσιαστεί σε βάρος της επίσπευσης ούτε και προς ικανοποίηση των πιέσεων». Η ποιότητα, όμως, δεν σημαίνει και αργοπορία. Κανείς δεν υποστηρίζει πρακτικές άψε- σβήσε. Όμως στην Εισαγγελία δεν έχουν φαίνεται  μάθει να μετρούν το χρόνο με το ρολόι της πραγματικότητας, ούτε και αντιλαμβάνονται το κοινωνικό αίτημα για κάθαρση. Έχουν ως εργαλεία το πόρισμα της Επιτροπής Πική αλλά και την έκθεση της Βουλής, όπως και τις αστυνομικές έρευνες.

Είναι σαφές πως το σημερινό κατάντημα της χώρας οφείλεται και στην ατιμωρησία. Αυτό που χρειάζεται από την πλευρά της Εισαγγελίας να γίνει είναι να δέσει το συντομότερο τις υποθέσεις και να τις στείλει στη Δικαιοσύνη. Δεν είναι ρόλος της να δικάσει, αλλά να παραπέμψει. Άλλοι θα αποφανθούν για την ενοχή όσων θα παραπεμφθούν.

Μπορεί να δηλώνεται από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι δεν λειτουργεί κάτω από την πίεση. Όμως δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς να αντιλαμβάνεται πως για να προχωρήσει η χώρα πρέπει να υπάρξει τιμωρία, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς.

Είναι σαφές πως η Κύπρος βρίσκεται στο σημείο μηδέν. Και σε αυτό ευθύνες έχουμε όλοι. Η ανοχή όλων μας στα φαινόμενα της ατιμωρησίας δημιούργησαν θεσμικά «κεκτημένα» και αλαζονικές νοοτροπίες. Ο  μόνος τρόπος για να υπάρξει αποκατάσταση είναι διά της κάθαρσης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σωστά είπε χθες στη Βουλή ο  Γενικός Εισαγγελέας απευθυνόμενος προς τους Βουλευτές που έθεσαν επιτακτικά το θέμα της ενημέρωσης για τις έρευνες πως όταν «η οικονομία καταστρεφόταν, κανένας δεν καταλάβαινε και κανένας δεν μιλούσε». Αυτό δεν συνιστά, ωστόσο, δικό του άλλοθι.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: