Διαψεύδει η Μόσχα, αλλά το Κίεβο ομιλεί για καταστροφή ρωσικών τάνκς




ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ:  Η αντίδραση της Μόσχας για την είδηση από το Κίεβο ότι η Ουκρανία κατέστρεψε ρωσικά άρματα μάχης, ήρθε το απόγευμα της Παρασκευής από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, που διέψευσε την είδηση και τόνισε ότι καμία ρωσική μονάδα δεν πέρασε τα σύνορα των δύο χωρών και έκανε λόγο για «αποκύημα φαντασίας κάποιου είδους».

«Δεν υπήρξε καμιά ρωσική στρατιωτική φάλαγγα που να πέρασε τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, είτε τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια της ημέρας», σύμφωνα με την ανακοίνωση που μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Το ουκρανικό πυροβολικό κατέστρεψε ένα «σημαντικό» τμήμα μιας τεθωρακισμένης οχηματοπομπής που εισήλθε στο έδαφος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο στον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, όπως ανέφερε ο ιστότοπος της προεδρίας.

Ένας εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που διεξάγει το Κίεβο, ο Αντρίι Λισένκο, είχε δηλώσει νωρίτερα πως οι ουκρανικές δυνάμεις παρακολουθούσαν τη ρωσική οχηματοπομπή από τη στιγμή που μπήκε στο ουκρανικό έδαφος.

«Έγιναν οι ενέργειες που χρειάζονταν και ένα μέρος του δεν υπάρχει πια», είπε ο Λισένκο στους δημοσιογράφους.

Εξάλλου το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία πως προσπαθεί να εμποδίσει την παράδοση βοήθειας που αποπειράται να κάνει μια ρωσική αποστολή στην ανατολική Ουκρανία, και κάλεσε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην περιοχή ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι παραδόσεις.

«Εφιστούμε την προσοχή στην σφοδρή κλιμάκωση των στρατιωτικών ενεργειών των ουκρανικών δυνάμεων με τον προφανή στόχο να σταματήσει η πορεία, που έχει συμφωνηθεί με το Κίεβο, της ανθρωπιστικής οχηματοπομπής κατά μήκος των συνόρων Ρωσίας-Ουκρανίας», ανέφερε το ΥΠΕΞ της Ρωσίας σε μια ανακοίνωσή του.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν πτώση μετά την είδηση ότι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν εν μέρει μια οχηματοπομπή ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων.

Ο Ολάντ καλεί τη Ρωσία να σεβαστεί την ουκρανική εδαφική ακεραιότητα. Ο Κάμερον «ανησυχεί σοβαρά» για το ότι ρωσικά στρατιωτικά οχήματα πέρασαν στο ουκρανικό έδαφος

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και κάλεσε τους προέδρους των δύο κρατών να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Ο Ολάντ έκανε τη δήλωση αυτή ενώ βρισκόταν στο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle για να συμμετάσχει σε μια εκδήλωση μνήμης για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Καλώ τη Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τους δύο προέδρους (της Ρωσίας και της Ουκρανίας) να κάνουν την αναγκαία προσπάθεια για να αποτρέψουν οποιαδήποτε κλιμάκωση και να ανακαλύψουν εκ νέου το πνεύμα του διαλόγου που είχε πρυτανεύσει στη συνάντηση της 6ης Ιουνίου στη Νορμανδία», ανέφερε ο Ολάντ, κατά την διάρκεια της ομιλίας του για την 70ή επέτειο της απόβασης στην Προβηγκία.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα ότι ανησυχεί έντονα για τις πληροφορίες πως ρωσικά στρατιωτικά οχήματα μπήκαν στο έδαφος της Ουκρανίας και προειδοποίησε εκ νέου το Κρεμλίνο να μη χρησιμοποιήσει μια οχηματοπομπή με βοήθεια που έχει στείλει στην ανατολική Ουκρανία ως ένα πρόσχημα για να κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Ο Κάμερον εξέφρασε τις ανησυχίες του κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του γραφείου του στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Ρωσία «δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την οχηματοπομπή με τη βοήθεια ως ένα πρόσχημα για περαιτέρω προκλήσεις», συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κάμερον, και πρόσθεσαν ότι η Ρωσία πρέπει να επιδείξει ότι θέλει να τερματιστεί η σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία.

«Ο πρωθυπουργός εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τις αναφορές ότι ρωσικά στρατιωτικά οχήματα πέρασαν τα σύνορα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κάμερον.

Ε.Ε.: Η Ρωσία πρέπει να «σταματήσει αμέσως» κάθε «εχθρική ενέργεια» στα σύνορα· κάθε ενέργειά της εντός ουκρανικού εδάφους θα θεωρηθεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν σήμερα ότι «ζητούν εντόνως» από τη Ρωσία να «σταματήσει αμέσως κάθε μορφής εχθρικές ενέργειες» στα σύνορά της με την Ουκρανία, μερικές ώρες αφότου το Κίεβο ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα τα οποία μπήκαν στο έδαφός της.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει σχετικά με τις κρίσεις στο Ιράκ και στην Ουκρανία, κάλεσε ακόμη τη Ρωσία να «αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα», αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων του.

Η ΕΕ θα θεωρήσει οποιαδήποτε μονομερή στρατιωτική ενέργεια της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας ως μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», τονίζεται επίσης.

Στην ανακοίνωσή τους, οι ΥΠΕΞ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ σημειώνουν πως «ανησυχούν όλο και περισσότερο για την επιδεινούμενη κρίση στην ανατολική Ουκρανία και τις συνέπειές της στον άμαχο πληθυσμό» από «ανθρωπιστικής» πλευράς.

«Οποιεσδήποτε μονομερείς στρατιωτικές ενέργειες από μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, περιλαμβανομένου και του ανθρωπιστικού, θα θεωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με το κείμενο.

Η ΕΕ παραμένει έτοιμη να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, «υπό το φως της εξέλιξης της κατάστασης επί του πεδίου», προσέθεσαν οι ΥΠΕΞ των 28.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: