Το Ισραήλ αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Γάζα




Την «ολοκλήρωση της αποστολής» του ισραηλινού στρατού για την ανατίναξη των υπόγειων σηράγγων της Χαμάς και την «απόσυρση σε θέσεις άμυνας εκτός Γάζας» ανακοίνωσε το Ισραήλ, λίγο πριν τεθεί σε ισχύ στις 8 το πρωί η τριήμερη εκεχειρία.

Οπως αναφέρει το Reuters, οι σταθμοί Israel Radio και Army Radio μετέδωσαν ότι τουλάχιστον 32 ακόμη υπόγειες σήραγγες της Χαμάς εντοπίστηκαν και ανατινάχτηκαν πριν από την εκεχειρία.

Παράλληλα, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ, «οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις θα αποσυρθούν σε θέσεις άμυνας έξω από τη Λωρίδα της Γάζας και θα διατηρήσουμε αυτές τις αμυντικές μας θέσεις.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ήχησαν οι σειρήνες στο νότιο Ισραήλ μέχρι και βόρεια, σε περιοχές της Ιερουσαλήμ, ύστερα από την εκτόξευση ρουκετών για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η Χαμάς, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Χθες με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι συμφώνησαν σε νέα κατάπαυση πυρός 72 ωρών στη Λωρίδα της Γάζας.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Μαρκ Ρεγκέβ, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι από τις 8 το πρωί της Τρότης το Ισραήλ θα δεχτεί την κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, αν και στις διαπραγματεύσεις δεν συμμετείχε ισραηλινή αντιπροσωπεία.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, δήλωσε ότι η ισλαμιστική οργάνωση ενημέρωσε την Αίγυπτο για την αποδοχή της τριήμερης ανακωχής.

Η τελευταία εκεχειρία συγκαταλέγεται στις πολλαπλές προσπάθειες να σταματήσουν οι χειρότερες εχθροπραξίες μεταξύ Ισραηλινών – Παλαιστινίων από το 2012.

Αξιωματούχοι της Γάζας σημειώνουν ότι από τον έναν σχεδόν μήνα της αιματοχυσίας έχουν χάσει τη ζωή τους 1.834 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι.

Από πλευράς Ισραήλ 64 στρατιώτες και τρεις πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις 8 Ιουλίου που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του Ισραήλ και οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Χαμάς.

Χαιρέτισαν την κατάπαυση ΗΠΑ – ΟΗΕ

Την κατάπαυση πυρός χαιρέτισαν οι ΗΠΑ συστήνοντας στις δύο πλευρές να την «σεβαστούν απολύτως».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να βοηθήσει τις δύο πλευρές να πετύχουν μία «σταθερή και μακροπρόθεσμη λύση».

Και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, καλωσόρισε την εκεχειρία καλώντας τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν συνομιλίες στην Αίγυπτο το συντομότερο δυνατό.

Τα εμπόδια μίας μόνιμης εκεχειρίας

Οι προσπάθειες για παγίωση της κατάπαυσης πυρός σε μία διαρκή εκεχειρία βρίσκει εμπόδια στις απαιτήσεις των δύο πλευρών, αλλά και στις εκατέρωθεν απορρίψεις νομιμότητας.

Η Χαμάς απορρίπτει την παρουσία του Ισραήλ και προειδοποιεί ότι θα το καταστρέψει, ενώ το Ισραήλ χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς, με την οποία αποφεύγει κάθε διασύνδεση.

Επιπροσθέτως, οι Παλαιστίνιοι ζητούν απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, τερματισμό του αποκλεισμού των συνόρων και απελευθέρωση κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της σύρραξης του Ιουνίου, οπότε απήχθησαν και σκοτώθηκαν οι τρεις έφηβοι.

Από την άλλη ο Νετανιάχου θέλει τον αφοπλισμό της Χαμάς και την αποστρατικοποίηση του παράκτιου θύλακα της Γάζας, όπου μαχητές έχουν εξαπολύσει περισσότερες από 3.300 ρουκέτες και όλμους στο ισραηλινό έδαφος το μήνα που πέρασε, αιτήματα τα οποία απορρίπτουν οι Ισλαμιστές.

Διαβάστε ακόμη:
Σενάριο Κοσόβου για να κλείσει ο κύκλος αίματος στη Γάζα

ΠΗΓΗ: ANA-MPA, ΕΘΝΟΣ, REUTERS, AFP – Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: