Τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία 72 ωρών – Η Χίλαρι υποστηρίζει το Ισραήλ




Η εκεχειρία 72 ωρών στην Λωρίδα της Γάζας για την οποία συμφώνησαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι χθες στο Κάιρο τέθηκε σε ισχύ σήμερα από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), καθώς μπήκε η 33η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 2.000 ανθρώπους.

Διπλωματικές αντιπροσωπείες του Ισραήλ και των Παλαιστινίων συμφώνησαν χθες σε μια αιγυπτιακή πρόταση για μια τριήμερη εκεχειρία, η οποία θα τους επιτρέψει να διαπραγματευθούν για να επιτευχθεί μια πιο μακρόχρονη κατάπαυση του πυρός.

Η Χίλαρι Κλίντον υποστηρίζει σθεναρά τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και πιθανή υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2016 Χίλαρι Κλίντον τάχθηκε σθεναρά υπέρ της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και υποστήριξε πως η Χαμάς έχει την κύρια ευθύνη για τη σύρραξη η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Νομίζω ότι το Ισραήλ έπραξε αυτό που έπρεπε να πράξει για να αντιδράσει στις επιθέσεις με ρουκέτες», δήλωσε η Κλίντον σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό The Atlantic και δημοσιεύθηκε σήμερα στον ιστότοπό του.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Τα τεχνάσματα της Χαμάς για να κρύβει ρουκέτες, κέντρα διοίκησης ή εισόδους υπόγειων στοών σε ζώνες όπου ζουν άμαχοι περιέπλεξαν την αντίδραση του Ισραήλ», είπε η άλλοτε πρώτη κυρία των ΗΠΑ.

Ερωτηθείσα εάν θεωρεί πως το Ισραήλ έλαβε επαρκή μέτρα ώστε να αποφύγει τους θανάτους αμάχων, η Κλίντον εκτίμησε ότι ο ισραηλινός στρατός, «εξ όσων γνωρίζουμε, έδωσε την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή στους αμάχους στην επιλογή των στόχων του. Δεν γνωρίζουμε ούτε ένα έθνος (. . .), όποιες κι αν είναι οι αξίες του, που να μην διέπραξε λάθη, αλλά σε τελευταία ανάλυση για όλα αυτά ανήκει στη Χαμάς», είπε.

Αυτή η ανεπιφύλακτη υποστήριξη της Κλίντον στο Ισραήλ μοιάζει μάλλον απροσδόκητη, καθώς η πρώην Αμερικανίδα ΥΠΕΞ είχε συχνά διαφωνίες στο παρελθόν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Είναι αδύνατον να γνωρίζουμε τι έχει συμβεί μέσα στο χάος του πολέμου. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές ίσως δεν ήταν ακριβώς ένα σχολείο του ΟΗΕ που στοχοθετήθηκε, αλλά ένα παράρτημα του σχολείου από όπου εκτοξεύονταν ρουκέτες», είπε η Κλίντον αναφερόμενη στους βομβαρδισμούς σχολείων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι η Χαμάς ξεκίνησε αυτή τη σύρραξη», πρόσθεσε η Κλίντον.

Γενικότερα η Κλίντον αναφέρθηκε στο φαινόμενο της κλιμάκωσης του αντισημιτισμού, ιδίως στην Ευρώπη. «Δεν μπορούμε ποτέ να αγνοούμε τον αντισημιτισμό, ιδίως βλέποντας τι συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα. Υπάρχουν απείρως περισσότερες διαδηλώσεις εναντίον του Ισραήλ από ό,τι εναντίον τα Ρωσίας, η οποία κατέλαβε ένα τμήμα της Ουκρανίας, κράτους μέλους του ΟΗΕ, και κατέρριψε ένα επιβατικό αεροσκάφος», ανέφερε.

Η επιχείρηση Προστατευμένη Παρυφή, που εξαπέλυσε την 8η Ιουλίου το Ισραήλ, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.916 Παλαιστίνιους. Στην Ισραηλινή πλευρά, έχουν χάσει τη ζωή τους 64 στρατιωτικοί και τρεις πολίτες, δύο Ισραηλινοί και ένας Ταϊλανδός υπήκοος.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: