Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Πλήρη στήριξη στον πρόεδρο του Ιράκ




Οι Ηνωμένες Πολιτείες “υποστηρίζουν πλήρως” τον πρόεδρο του Ιράκ Φαούντ Μασούμ ως εγγυητής του Συντάγματος του Ιράκ, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφότου ο πρωθυπουργός της χώρας Νούρι αλ-Μαλίκι κατηγόρησε τον ιρακινό πρόεδρο για παραβίαση του καταστατικού χάρτη του Ιράκ.

«Απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια για την επίτευξη αποτελεσμάτων μέσω εξαναγκασμού ή χειραγώγησης της συνταγματικής ή δικαστικής διαδικασίας » ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρί Χαρφ σε δήλωσή της. Όπως είπε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά την κατάσταση στο Ιράκ και είναι σε επαφή με τους ιρακινούς ηγέτες.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ειδικές παραστρατιωτικές δυνάμεις πιστές στον πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ-Μαλίκι αναπτύχθηκαν σε στρατηγικούς τομείς της πρωτεύουσας Βαγδάτης.

Η ανάπτυξη των δυνάμεων πιστών στον αλ-Μαλίκι πραγματοποιήθηκε αφότου ο ιρακινός πρωθυπουργός απηύθυνε ένα σκληρό διάγγελμα μέσω της τηλεόρασης κατά τη διάρκεια του οποίου αρνήθηκε να υποχωρήσει στις πολιτικές και εθνικές πιέσεις και να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της τρίτης πρωθυπουργικής θητείας.

Αρκετές πηγές της ιρακινής αστυνομίας ανέφεραν ότι οι πιστές στον ιρακινό πρωθυπουργό δυνάμεις έχουν λάβει θέσεις σε βασικές εισόδους της Βαγδάτη. Ταυτόχρονα οι αστυνομικές πηγές δήλωσαν ότι οι σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναλάβει να εκτελούν όλες τις περιπολίες στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Εντωμεταξύ, μια πολιτική συμμαχία που περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα σιιτικά κόμματα του Ιράκ είναι κοντά σε συμφωνία που θα καταστήσει δυνατόν τον διορισμό νέου πρωθυπουργού όπως ανέφερε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου, Χάιντερ αλ-Αμπάντι.

Τα σιιτικά κόμματα προτείνουν στον νυν πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση μιας τρίτης θητείας ώστε να καταστεί δυνατή η ομαλοποίηση της κατάστασης στη χώρα η οποία βρίσκεται υπό την απειλή της σουνιτικής εξέγερσης του Ισλαμικού Κράτους. Το όνομα του αλ-Αμπάντι έχει αναφερθεί ως ένας από τους πιθανούς διαδόχους του αλ-Μαλίκι στην πρωθυπουργία.

Ο Νούρι αλ-Μαλίκι που θεωρείται ένας αυταρχικός πολιτικός ηγέτης με βαθιές θρησκευτικές προεκτάσεις αψήφησε, το απόγευμα της Κυριακής, την έκκληση των άλλων εθνικών ομάδων του Ιράκ όπως οι σουνίτες οι κούρδοι, αλλά και ορισμένων σιίτων καθώς και περιφερειακών πολιτικών με σχέσεις στο Ιράν να κάνει στην άκρη ώστε να σχηματιστεί ένα λιγότερο πολωτικό σχήμα που μπορεί να ενώσει τους ιρακινούς εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

ΠΗΓΗ: REUTERS, APE-MPE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: