Στα κατεχόμενα ασχολούνται με τις “προεδρικές”




Του Κώστα Βενιζέλου, www.philenews.com

«Υποψηφιότητες» για τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα άρχισαν να «τρέχουν». Ο ένας μετά τον άλλο δελφίνο άρχισαν να ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις τους, δημιουργώντας εν πολλοίς ένα «προεκλογικό» κλίμα στα κατεχόμενα.

Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι έχει ανακοινώσει τις προθέσεις τους, άνοιξε παράθυρο «υποψηφιότητας» για να μετρήσει αντιδράσεις ενώ κράτησε μικρή χαραμάδα, για το ενδεχόμενο να μην κατέλθει, αναλόγως και των πολιτικών εξελίξεων στα κατεχόμενα. Σημειώνεται ότι ήδη έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να κατέλθει στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές ένας παλιός πολιτικίς, ο Μουσταφά Ακιντζί, που ιδεολογικά τοποθετείται στην αριστέρα, συνεργάσθηκε ωστόσο στο παρελθόν και με τον Ραούφ Ντενκτάς. Ενδιαφέρον, ως γνωστό, έχει επιδείξει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αλλά και ο Οζντίλ Ναμί. Ο νυν κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου δεν έχει ανακοινώσει ότι δεν ενδιαφέρεται, αφήνοντας τους διάφορους δελφίνους να μην μπορούν να προβαίνουν σε ολοκληρωμένους σχεδιασμούς.

Οι λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα θα διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2015 και τούτο ασφαλώς απασχολεί και όσους αναλαμβάνουν να διαμορφώνουν σχεδιασμούς στο Κυπριακό. Κι αυτό γιατί οι εσωτερικές εξελίξεις στα κατεχόμενα επηρεάζουν τις διάφορες κινήσεις τους. Όπως επηρεάζουν και οι εκλογές στην Τουρκία. Μέχρι σήμερα, οι προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχουν εμποδίσει τους όποιους σχεδιασμούς γινόντουσαν από τους εν δυνάμει μεσολαβητές. Παράδειγμα το 2003, όπου πριν ακόμη δώσει ο τότε Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του κοινοβουλίου, τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν διαβουλεύσεις, οι οποίες δεν είχαν σταματήσει ούτε κατά την προεκλογική περίοδο. Σημειώνεται πως ούτε η προεκλογική περίοδο ή οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, λαμβάνεται υπόψη στους σχεδιασμούς των τρίτων για το Κυπριακό. Παράδειγμα οι συνομιλίες στο Μπούρκερνστοκ, όπου ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κώστας Καραμανλής είχε «μετακομίσει» στο ελβετικό θέρετρο, πριν ακόμη καλά-καλά συνεδριάσει με το υπουργικό του συμβούλιο.

Στα κατεχόμενα, λοιπόν, ο Κουντρέτ Οζερσάι δήλωσε, για πρώτη φορά τόσο ευθέως, ότι είναι έτοιμος να υποβάλει υποψηφιότητα. Σε δηλώσεις του ανέφερε πως η απόφασή του για την υποβολή υποψηφιότητας είναι μια προσωπική υπόθεση, η οποία θα ληφθεί ανεξάρτητα από τις όποιες κινήσεις τρίτων. Τούτο, μάλλον, θεωρείται μήνυμα προς τον Ντερβίς Έρογλου.Ο Κουντρέτ  Οζερσάι «φτιάχνει» διεθνές προφίλ εδώ καιρό προσβλέποντας στην ηγεσία του ψευδοκράτους. Με τις επισκέψεις στις διάφορες πρωτεύουσες, δημιουργεί διασυνδέσεις και «ηγετική εικόνα» ενώ θεωρείται άνθρωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ. Την ίδια ώρα, ο Ντερβίς Έρογλου, που προέρχεται από τον ίδιο πολιτικό χώρο με τον Οζερσάι  διαμηνύει πως «είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει πολιτικά».Με βάση τα δεδομένα πριν από μερικούς μήνες, αντίπαλο δέος στον Οζερσάι ήταν ο Οζντίλ Ναμί. Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους,  αγχώνεται «να μην χάσει το τρένο». Θεωρεί πως μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική λύση, έχει καλές σχέσεις με τις πρεσβείες, όμως ο δρόμος μπροστά του δεν είναι καθαρός. Πολλοί είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται από τον πολιτικό χώρο, που ο ίδιος προέρχεται. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αν και οι τελευταίες λεγόμενες τοπικές εκλογές του ανέτρεψαν τα σχέδια λόγω της ήττας των υποψηφίων που προώθησε, δεν φαίνεται να κάνει πίσω. Θεωρεί την υποψηφιότητα του ως  «χρυσή εφεδρεία» για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Στο βάθος ως αουτσάιντερ φαίνεται να παρανομεύει και η «πρόεδρος» της ψευδοβουλής, Σιμπέρ Σιμπέλ.

Είναι σαφές πως οι λεγόμενες προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Μάρτη στα κατεχόμενα, δημιουργούν από νωρίς κινητικότητα, υπόγειες κόντρες, έντονο ανταγωνισμό Είναι πρόδηλο πως έχει αρχίσει ένας αγώνας επικράτησης, χωρίς να αποκλείονται κι άλλες κινήσεις ή και ανατροπές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: