Σφοδρές συγκρούσεις κούρδων με αντάρτες του ΙΚΙΛ




Τουλάχιστον 87 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα όταν οι κουρδικές δυνάμεις απώθησαν μια επίθεση των ισλαμιστών μαχητών εναντίον μιας πετρελαϊκής εγκατάστασης και ενός φράγματος στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα κουρδικές πηγές.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει από τις 10 Ιουνίου τη Μοσούλη, επιτέθηκε χθες Παρασκευή «εναντίον μιας θέσης των πεσμεργκά (των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας) στη Ζούμαρ και ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις», δήλωσε ένας αξιωματούχος της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK).

Οι πεσμεργκά σκότωσαν 62 μέλη του ΙΚ, ενώ από τις μάχες έχασαν τη ζωή τους και 25 κούρδοι μαχητές, όπως σημείωσε ένας κούρδος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η Ζούμαρ είναι μια πόλη όπου ζουν κυρίως Κούρδοι βορειοδυτικά της Μοσούλης, η οποία βρισκόταν υπό την εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ, προτού αναλάβουν τον Ιούνιο τον έλεγχό της οι πεσμεργκά.

Το ΙΚ έχει θέσει υπό τον έλεγχό του μεγάλο μέρος του βόρειου και του δυτικού Ιράκ. Από τις 9 Ιουνίου οπότε ξεκίνησε η προέλαση των τζιχαντιστών, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας υποχωρούσαν συνεχώς. Οι πεσμεργκά εκμεταλλεύτηκαν την υποχώρηση αυτή και κατέλαβαν αρκετές περιοχές του Ιράκ θέτοντάς τες στην κυριαρχία της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Εξάλλου τουλάχιστον 30 ιρακινοί στρατιώτες και μέλη σιιτικών πολιτοφυλακών, που μάχονται στο πλευρό τους, σκοτώθηκαν από τους τζιχαντιστές του ΙΚ νότια της Βαγδάτης, σύμφωνα με πηγές από τον ιρακινό στρατό.

Οι μαχητές του ΙΚ επιτέθηκαν χθες Παρασκευή με όλμους εναντίον του χωριού Τζουφρ αλ Σαχρ σκοτώνοντας 11 στρατιώτες και 12 μέλη της πολιτοφυλακής Ασάιμπ Αχλ αλ Χακ, σύμφωνα με έναν αξιωματικό και έναν γιατρό του ιρακινού στρατού. Οι δυο πηγές αυτές έκαναν εξάλλου λόγο για 23 νεκρούς τζιχαντιστές οι οποίοι ανήκαν στην εξτρεμιστική οργάνωση.

Σε απάντηση, ο ιρακινός στρατός εξαπέλυσε μια επιχείρηση εναντίον του ΙΚ στο χωριό αυτό και στις περιοχές αλ Χάμια και Λατιγίγια, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν ακόμη επτά στρατιώτες, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Το Τζουρφ αλ Σαχρ, ένα μικρό χωριό της επαρχίας της Βαβυλώνας, παρόχθιο στον Ευφράτη, πάνω σε έναν δρόμο που συνδέει προπύργια των ανταρτών στο δυτικό Ιράκ με ιερές πόλεις των σιιτών, νότια της Βαγδάτης.

Το συγκεκριμένο χωριό, οι κάτοικοι του οποίου είναι κατά πλειονότητα σουνίτες, αποτελεί το τελευταίο διάστημα θέατρο σχεδόν καθημερινών μαχών ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση και αντάρτες. Ο στρατός και σιιτικές πολιτοφυλακές που μάχονται στο πλευρό τους παίρνουν θέσεις μέσα στο χωριό κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά αποσύρονται τη νύχτα, και αυτό επιτρέπει στους αντάρτες να τοποθετούν βόμβες.

Η ενδεχόμενη κατάκτηση του χωριού αυτού απειλεί να στερήσει από τις κυβερνητικές δυνάμεις τον έλεγχο της μιας από τις μόλις δύο οδικές συνδέσεις της Βαγδάτης με τα προπύργια των σιιτών στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως η Κερμπάλα και η Νατζάφ.

ΠΗΓΗ: AFP, APE-MPE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: