Σαμαράς-Γιούνκερ: H Ελλάδα βγαίνει από την κρίση…




«Η Ελλάδα μετά από μία επώδυνη κρίση με σκληρή προσπάθεια και με την ωριμότητα των πολιτών της και την χωρίς προηγούμενο ευρωπαϊκή αλληλεγγύη βγαίνει από την κρίση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ σε μία κίνηση με ιδιαίτερη σημειολογική σημασία ξεκίνησε την περιοδεία του στις πρωτεύουσες της Ευρώπης από την Ελλάδα, κάτι που επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις δηλώσεις του όπου, μεταξύ άλλων, έπλεξε το εγκώμιο του κ. Γιούνκερ.

Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την πλευρά του, επανέλαβε την αγάπη του για την Ελλάδα και ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη στήριξή του στη διεκδίκηση της ευρωπαϊκής προεδρίας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς μίλησε για τις επιτυχίες της χώρας μας: «Η Ελλάδα πιάνει όλους τους στόχους της, βγαίνει από την ύφεση και μπαίνει σε μία νέα εποχή χωρίς προβήματα, με ανταγωνιστικότητα. Συζητήσαμε με τον κ. Γιούνκερ για τη νέα εποχή και πως θα σταθεροποιήσουμε τη νέα κατάσταση και πώς θα ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Δεν πρέπει να υπάρξει ξανά μία τέτοια κρίση. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στα ελλείμματα, πρέπει να μετατρέψουμε την ελπίδα σε μία ορατή προοπτική για όλους. Η Ελλάδα από άποψη δημοσιονομικής προσαρμογής πέτυχε κάτι που δεν έχει προηγούμενο διεθνώς, πέτυχε μετά από 21 χρόνια και ένα χρόνο πριν από το προβλεπόμενο πρωτογενή πλεονάσματα. Αλλά και στις μεταρρυθμίσεις ανέβηκε 111 θέσεις στην διεθνή κατάταξη ενώ βγήκε στις αγορές ένα χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο» ανέφερε. Ο κ. Σαμαράς έκανε σύγκριση με την Αργεντινή που ακόμη δεν μπορεί να βγει στις αγορές. «Στην Ελλάδα αποφύγαμε αυτά που δεν μπόρεσε να αποφύγει η Αργεντινή. Και αυτό την ώρα που κάποιοι μας εισηγούνταν να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της άτακτης χρεοκοπίας. Αυτό έγινε γιατί η Ελλάδα έμεινε μέσα στην ευρωπαϊκή ομπρέλα και το πέτυχε με τη βοήθεια του κ. Γιούνκερ ως προέδρου του Eurogroup. Έγιναν λάθη στην πορεία, αλλά μάθαμε από τα λάθη και τα ξεπερνάμε. Ήταν πολλοί αυτοί που προέβλεπαν τα χειρότερα για την Ελλάδα και την Ευρώπη και διαψεύστηκαν. Η παραμονή μας στην ομπρέλα της ευρωζώνης ήταν αυτό που αποδείχθηκε σωτήριο για την Ελλάδα» επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον κ. Γιούνκερ και στην επίσκεψή του στην Αθήνα: «Είναι τιμή για εμάς ότι ο πρώτος σταθμός του εκλέγμένου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπης στην περιοδεία του στην Ευρώπη πριν παρουσιάσει τη σύνθεση της νέας Επιτροπής και την αντζέντα της πενταετίας είναι η Αθήνα. Ο κ. Γιούνκερ χαίρει της εκτίμησης όλων στην Ευρώπη για την πείρα του και για την προσφορά του στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Ο κ. Γιούνκερ έδειξε τρεις σπουδέες ηγετικές αρετές: τόλμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να λέει την γνώμη του, διορατικότητα να βλέπει μπροστά από τις εξελίξεις και ικανότητα να ενώνει. Τις κρίσιμες στιγμές στήριξε την Ελλάδα και την παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν πολλοί προέβλεπαν την έξοδο. Αυτό δεν το ξεχνάμε. Τώρα που η κρίση έχει σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί, τού το αναγνωρίζουν οι πάντες. Είναι σημαντικό ότι ο κ. Γιούνκερ εξελέγη με πρόγραμμα που έχει σαν προτεραιότητες την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της απασχόλησης αλλά και την κοινωνική συνοχή και τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, ενώ προτείνει μεγάλες τομές αντλώντας διδάγματα και από την ελληνική κρίση. Οφείλει η πολιτική της Ευρώπης να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τους αριθμους αλλά και την κοινωνική συνοχή. Με δύο λόγια οφείλω να πω ότι το πρόγραμμα του Γιούνκερ εκφράζει πολλές αγωνίες δικές μας και των χωρών του Νότου για την ανάπτυξη, για την άμεση δημιουργία θέσεων απασχόλησης, για την ανταγωνιστικότητα, την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, για το χτύπημα της γραφειοκρατίας».

Για το χαρτοφυλάκιο που θα διεκδικήσει η Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς είπε: «Οι ελληνικές θέσεις σε σημεία αιχμής έχουν ενσωματωθεί στο πρόγραμμα Γιούκερ και στις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ την επόμενη πενταετία, μιλάμε για θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης και μετανάστευσης. Χρειάζεται να υπάρξει απηνής δίωξη των λαθρεμπόρων. Έχουμε μιλήσει για την ενεργειακή επάρκεια. Υποθέτω ότι όταν πάρει την απόφασή του ο κ. Γιούνκερ κάποιο χαρτοφυλάκιο αυτού του ενδιαφέροντος θα είναι μέσα στην απόφασή του. Έχω εμπιστοσύνη στον κ. Γιούνκερ και θέλω να πιστεύω ότι θα πάρει μία απόφαση που θα προσφέρει ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά».

Τέλος, ο κ. Σαμαράς με αφορμή την τραπεζική κρίση στην Πορτογαλία ανέφερε ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δημιουργεί ασπίδα προστασίας στα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα».

Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ, αναφέρθηκε στον αγώνα που έδωσε για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Ήταν πολύ μεγάλη η μάχη που έδωσα για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαική Ένωση. Είμαι υπερήφανος που έκανα ότι μπορούσα για την Ελλάδα και δικαιώθηκα, ο Πλάτωνας δεν μπορεί να παίζει στην Β’ Εθνική». Συνεχίζοντας, σημείωσε: «Ήλθα στην Ελλάδα κατ αρχήν για προσωπικούς λόγους. Τα τελευταία χρόνια είχα την ευκαιρία να συνάψω δεσμούς αδελφικούς με τον Έλληνα πρωθυπουργό και είχα σχέση φιλική με τον υπουργό Εξωτερικών. Ήλθα στην Ελλάδα ενώ ακόμη δεν είμαι πρόεδρος της ΕΕ, είμαι ο εκλεγμένος επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ευχαριστήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξή του».

Για την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας, σημείωσε: «Η Ελλάδα πέρα από τις δυσκολίες της στιγμής, χάρη σε μία εντυπωσιακή συλλογική προσπάθεια επέβαλε τη θέλησή της για δράση. Χρειάστηκε να δώσω δύο μάχες: να πείσω την Ελλάδα και τους υπουργούς της να ξεκινήσουν σε μία νέα κατεύθυνση. Η δεύτερη να πείσω τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα αξίζει την εμπιστοσύνη τους».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμά του τόνισε: «Προτεραιότητα την επόμενη πενταετία θα είναι οι πολιτικές για την ανάπτυξη. Υπάρχει ένα πρόγραμμα 300 δισ. ευρώ, 3% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού που θα κατευθυνθεί στην ανάπτυξη. Δεν είπα ότι η δημοσιονομική αυστηρότητα έφθασε στο τέλος της. Θα παραμείνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».

Για την μετανάστευση επισήμανε ότι είναι θέμα συνολικά της ΕΕ, είναι θέμα των χωρών και του Βορρά και του Νότου.

Συζήτησε για το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος αλλά αρνήθηκε να το αποκαλύψει. «Εγώ συνθέτω την Επιτροπή και εγώ θα αποφασίσω, σε συνεννόηση βέβαια με τους πρωθυπουργούς» διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Δεν θα σας απογοητέυσω, ωστόσο σήμερα είναι μια επίσκεψη φιλίας και ακρόασης, θέλω να ακούσω. Πρέπει κανείς να ακούει να αφουγκράζεται να νιώθει, αγαπώ τους Έλληνες, δεν ξέρω αν θα συνεχίσουν να με αγαπούν και εκείνοι αλλά θα το ήθελα».

«Δεν θα εκφράσω την γνώμη μου για το κούρεμα του χρέους, θα λάβω υπόψη μου παρόμοιες υποθέσεις, πάντως δεν είναι μέρος των σκέψεών μου» απάντησε σε σχετική ερώτηση, ενώ για τις διαστάσεις τις τραπεζικής κρίσης στην Πορτογαλία, είπε: «Έχουμε διανύσει τεράστια απόσταση, αλλά δεν έχουμε φθάσει στο τέρμα της κρίσης. Δεν έχουμε βγει από το τούνελ ολοκληρωτικά, αλλά έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Μπορεί να προκύψουν απρόβλεπτα γεγονότα αλλά αν είμαστε προσεκτικοί θα είμαστε και προετοιμασμένοι. Όσον αφορά την Ελλάδα και την Αργεντινή δεν μπορεί να γίνει παραλληλισμός, αλλά αν η Ελλάδα δεν ήταν στην ΕΕ θα είχαμε δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών και η Ελλάδα θα είχε γίνει Αργεντινή».

Σπ. Γκουτζάνης, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: