Πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο




Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει τις πρώτες επισκέψεις του στο εξωτερικό, μετά την ανάληψη της Προεδρίας, στην κατεχόμενη Κύπρο και το Αζερμπαϊτζάν, “δύο περιοχές που θεωρεί δικές του”, όπως σημειώνουν παρατηρητές στην Αγκυρα. Πρώτα θα πάει στη ν κατεχόμενη Λευκωσία και μετά στο Μπακού.

Στην κατεχόμενη Κύππρο επιθυμεί να τονίσει την υποστήριξή του στο κατοχικό καθεστώς του Ερογλου, και αναμένεται να κάνει δυναμική παρουσία για να τονίσει τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας στο νησί. Το Ισλαμικό Κόμμα της Τουρκίαας επιθυμεί λύση στην Κύπρο που να εξασφαλίζει τα συμφέροντά της.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερογλου και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν ήταν από τους πρώτους που του τηλεφώνησαν για να τον συγχαρούν για την εκλογή του στην προεδρία.

Στις 21 Αυγούστου θα ανακοινωθεί το όνομα του πρωθυπουργού που θα διαδεχθεί τον Ταγίπ Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι το όνομά του διαδόχου του στην πρωθυπουργία θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, μετά τη συνεδρίαση των ηγετικών στελεχών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, σε μια δεξίωση με την ευκαιρία της 13ης επετείου από την ίδρυση του κόμματος, ο Ερντογάν είπε ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του AKP θα συνεδριάσει στις 21 Αυγούστου. Τότε θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου προέδρου του κόμματος και μελλοντικού πρωθυπουργού της χώρας.

Τα μέλη του κόμματος θα εγκρίνουν το πρόσωπο που θα επιλεγεί στο συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 27 Αυγούστου, όμως είναι μάλλον απίθανο να μην ψηφιστεί ο διάδοχος που θα επιλέξει ο Ερντογάν.

Ο νέος πρόεδρος της χώρας θα αναλάβει τα καθήκοντά του την επόμενη ημέρα, στις 28 Αυγούστου.

Η εφημερίδα Γενί Σαφάκ που θεωρείται προσκείμενη στην κυβέρνηση, γράφει στο σημερινό φύλλο της ότι ο Ερντογάν πρότεινε για νέο πρόεδρο του κόμματος τον νυν υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εμφανίζουν επίσης ως πιθανούς υποψηφίους τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης, τον Μπουλέντ Αρίντς και τον Αλί Μπαμπατσάν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: