Πούτιν: Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν τη λήξη του εμπάργκο




Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε σήμερα ότι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν διακαώς να σταματήσει η αντιπαράθεση με τη Μόσχα και η επιβολή κυρώσεων εκατέρωθεν.

“Πιστεύω ότι πολλοί στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών, συναδέλφων μου, (θέλουν) να βγούμε το συντομότερο δυνατόν από μια κατάσταση που βλάπτει τη συνεργασία μας”, είπε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κριμαία, τη χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία στις αρχές του έτους.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι πρόσφατα συνομίλησε με τον Φρανσουά Ολάντ και ένιωσε ότι την ίδια αίσθηση (για τις κυρώσεις) είχε και ο Γάλλος ομόλογός του.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε μια συνάντηση που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τον Γάλλο επιχειρηματία Φιλίπ ντε Βιγιέρ ο οποίος σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα ψυχαγωγικό συγκρότημα στην Κριμαία.

Από το Ελσίνκι, έγινε γνωστό ότι ο Πούτιν έχει προσκαλέσει τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο να τον επισκεφθεί αύριο στο Σότσι για να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας. Η φινλανδική προεδρία σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια “επίσκεψη εργασίας” με αντικείμενο την ουκρανική κρίση.

“Δεν επιθυμώ να εμφανιστώ ως μεσολαβητής για την ειρήνη. Όμως είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε διάλογο. Υπάρχει η αίσθηση ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός Ψυχρού Πολέμου”, είπε ο Νιινίστο στους δημοσιογράφους. Τόνισε επίσης ότι δεν έχει πάρει “εντολή” από καμία άλλη χώρα, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση είδε θετικά την πρόσκληση για το ταξίδι.

Η Φινλανδία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που απειλούνται περισσότερο από τις οικονομικές κυρώσεις καθώς οι εμπορικές συναλλαγές της με τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της. Η Φινλανδία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, όχι όμως και του ΝΑΤΟ.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Φίτσο προειδοποιεί ότι οι «ανούσιες» κυρώσεις στη Ρωσία θέτουν σε κίνδυνο την οικονομία της ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας επέκρινε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω των ενεργειών της Μόσχας στην Ουκρανία, κρίνοντας ότι απειλούν την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη.

«Γιατί έπρεπε να θέσουμε σε κίνδυνο την οικονομία της ΕΕ η οποία μόλις αρχίζει να αναπτύσσεται;» διερωτήθηκε ο Φίτσο κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Εάν υπάρχει μια κατάσταση κρίσης, πρέπει να επιλυθεί με άλλα μέσα, όχι με ανούσιες κυρώσεις. Ποιος ωφελείται από την συρρίκνωση της οικονομίας της ΕΕ, τη δημιουργία προβλημάτων για την οικονομία της Ρωσίας και με την Ουκρανία από οικονομικής άποψης να έχει γονατίσει;» συνέχισε.

Εξάλλου ο Φίτσο τόνισε πως η χώρα του οφείλει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να διακοπεί η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας.

Η Μόσχα διέκοψε την ροή του φυσικού αερίου προς το Κίεβο την 16η Ιουνίου, εξαιτίας μιας διένεξης των δύο κρατών λόγω ανείσπρακτων οφειλών της ουκρανικής πλευράς, αλλά μέχρι στιγμής συνεχίζει να διοχετεύει αέριο στο δίκτυο το οποίο περνάει από την ουκρανική επικράτεια για να προμηθεύει τους πελάτες της.

Τα κράτη της Ευρώπης αγοράζουν περίπου το ένα τρίτο των προμηθειών τους σε αέριο από τη Ρωσία. Περίπου το 40% της ποσότητας αυτής διακινείται μέσω του δικτύου αγωγών που περνάει από την Ουκρανία και τη Σλοβακία.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: