ΟΗΕ: Το Ισραήλ πρέπει να άρει τον αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας




Η ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας χρειάζεται την άρση του αποκλεισμού τον οποίο επιβάλλει το Ισραήλ στον θύλακα από το 2006, καθώς η περιοχή έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές έπειτα από έναν μήνα συγκρούσεων ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς, σημείωσε χθες ένα ανώτερο στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πάνω από 1.900 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 500.000 έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία σφυροκοπείται από την Πολεμική Αεροπορία και το πυροβολικό του Ισραήλ, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης με στόχο να εκμηδενιστούν οι στρατιωτικές δυνατότητες του ισλαμιστικού κινήματος.

«Η καταστροφική κρίση που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας μεταμορφώνεται σε μια τεράστια κρίση στέγασης, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι οι κατοικίες 65.000 ανθρώπων έχουν καταστραφεί. Και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο. Μια κολοσσιαίων διαστάσεων κρίση στέγασης εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας», τόνισε ο Κρις Γκάνες, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη χορήγηση βοήθειας στους Παλαιστίνιους (UNRWA), σε ένα μήνυμα που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η άρση του ισραηλινού αποκλεισμού είναι ένα από τα κύρια αιτήματα των παλαιστινιακών παρατάξεων, περιλαμβανομένης της Χαμάς, στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.

«Τα επτά τελευταία χρόνια έδειξαν ότι η ανοικοδόμηση και ο αποκλεισμός δεν συμβιβάζονται. Δείτε πού οδήγησε ο αποκλεισμός, στον πόλεμο και σε μια τεράστια καταστροφή. . . ο αποκλεισμός πρέπει να αρθεί», επέμεινε ο Γκάνες. «Είναι πλέον καιρός» για αυτό, πρόσθεσε.

Το Ισραήλ είχε επιβάλει τον χερσαίο και ναυτικό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας μετά την αιχμαλώτιση του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ. Ο αποκλεισμός είχε αμβλυνθεί πριν από δύο χρόνια, μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, όμως πολυάριθμοι περιορισμοί συνεχίζουν να τελούν σε ισχύ, κι αυτό θα περιπλέξει πολύ τις προσπάθειες για την ανοικοδόμησης μετά το τέλος των εχθροπραξιών.

ΠΗΓΗ: AFP, APE-MPE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: