Ο Βαρθολομαίος για τη λύση του Κυπριακού

Toυ Αριστείδη Βικέτου

Για πρώτη φορά ομάδα Κυπρίων είχε την ευκαιρία να συναντήσει  τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, στην γενέτειρα του , την Ίμβρο. Προέρχονταν από την ενορία του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη της Λεμεσού. Της ομάδας, η οποία προηγουμένως επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη και το Αϊβαλί (Κυδωνίες), ηγείτο ο εφημέριος του ναού, π. Μιχαήλ Σπανός. Οι Λεμεσιανοί επισκέπτες της Ίμβρου παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Μαρίνας , στο Σχοινούδι, το οποίο μέχρι το 1964 κατοικείτο από  τρεις χιλιάδες Έλληνες και ήταν το μεγαλύτερο χωριό της Τουρκίας.

Στο τέλος της Θείας  Λειτουργίας ο κ. Βαρθολομαίος  χαιρέτισε την παρουσία των Κυπρίων στην Ίμβρο και εξήρε το γεγονός ότι με την παρουσία τους τίμησαν την γενέτειρα του. Επίσης , έστειλε αδελφικές ευχές στον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι αγκαλιάζει με αδελφική αγάπη όλους τους Κυπρίους και ευχήθηκε το πρόβλημα , που ταλαιπωρεί τους Κυπρίους, το οποίο,  σημείωσε, «ταλαιπώρησε πολύ και εμάς,  φυσικά άθελα σας», να λήξει αισίως. Τόνισε ότι αυτό «πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και η λύση να είναι δικαία, λειτουργική και μόνιμη».

Επίσης, ο Πατριάρχης τόνισε την συμπόρευση της Εκκλησίας Κύπρου και Φαναρίου και εξήρε τον εποικοδομητικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. «Ευλογώ όλο τον Κυπριακό λαό και εύχομαι τα βέλτιστα και τα κρείττονα», είπε ο Πατριάρχης. Ο  π. Μιχαήλ πρόσφερε στον Πατριάρχη εκ μέρους της ενορίας του μια εικόνα του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη και την διατριβή του , η οποία αναφέρεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στο δράμα της Ίμβρου και Τενέδου, καθώς φέτος συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τις απελάσεις των Ελλήνων.

«Όπου κι᾿ αν ταξιδέψαμε όλες αυτές τις πονεμένες δεκαετίες, η Ίμβρος εξακολούθησε να μας πληγώνει, για να παραφράσουμε τον μικρασιάτη νομπελίστα ποιητή μας», ανέφερε.

Εξέφρασε αισιοδοξία ότι έρχονται καλύτερες μέρες, αλλά, τόνισε, ότι «επιστρέφουμε μέσα στα αποδεκατισμένα χωριά μας» και πρόσθεσε ότι οι Ίμβριοι περιμένουν την απόδοση του αυτονόητου δικαιώματος να κληρονομούν τις περιουσίες των πατέρων τους , ανεξαρτήτως υπηκοότητας, την οποία-σημείωσε-   όσοι την έχασαν ήταν αποτέλεσμα του ξεκληρίσματος , πριν από 50 χρόνια.

Αναφερόμενος στην πολιτική της Τουρκίας της περιόδου εκείνης ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για το «περίφημο κατάπτυστο πρόγραμμα διαλύσεως», του οποίου  σήμερα φαίνεται , συμπλήρωσε, ότι θα παραπεμφθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και οι εμπνευστές και οι εκτελεστές του.

«Είναι άδικο και παράλογο να θεωρείσαι ξένος και πολίτης δευτέρας κατηγορίας στον τόπο σου», υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡ. ΒΙΚΕΤΟΣ: Αναμνηστική φωτογραφία στο προαύλιο της Αγίας Μαρίνας στο Σχοινούδι της Ίμβρου

1 Comment on "Ο Βαρθολομαίος για τη λύση του Κυπριακού"

  1. Στυλ.Σφακιανάκης | August 27, 2014 at 6:24 PM | Reply

    Tι μας λένε οι σεβαστοί μας Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος για την πανθρησκεία που ετοιμάζεται;
    Θα δεχθούν τελικά και όλους τους τζιχαντιστές του ισλάμ στην πανθρησκεία ;

Leave a comment

Your email address will not be published.


*