Η Επιτροπή Επειγόντων Περιστατικών του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (ΔΥΚ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνεδριάζει σήμερα και αύριο στη Γενεύη με αντικείμενο την επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα, ώστε να κρίνει εάν η επιδημία αυτή συνιστά “επείγον περιστατικό για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος”.

Η Επιτροπή θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της την Παρασκευή, σε συνέντευξη Τύπου.

Ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία θεωρείται “ένα έκτακτο περιστατικό, το οποίο είναι πιθανόν να συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία για άλλες χώρες (. . .) και απαιτεί ενδεχομένως μια συντονισμένη αντίδραση σε διεθνές επίπεδο”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ.

Η Επιτροπή συνεδριάζει για πρώτη φορά με αντικείμενο την επιδημία του Έμπολα. Σε αυτήν μετέχουν διεθνείς ειδικοί και εκπρόσωποι των χωρών που αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα. Η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να συστήσει τη λήψη προσωρινών μέτρων για να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας.

Η επιδημία ξεκίνησε στις αρχές του έτους στη Γουινέα και κατόπιν εξαπλώθηκε στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Σήμερα οι αρχές της Νιγηρίας ανέφεραν ότι έχουν 7 κρούσματα και δύο θανάτους από Έμπολα.

Νωρίτερα η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πρόκειται να απομακρύνει από τη Λιβερία, με ειδικά διαμορφωμένο στρατιωτικό αεροσκάφος, έναν Ισπανό ιερέα ο οποίος πάσχει από την ασθένεια. Το περασμένο Σάββατο ένας Αμερικανός γιατρός που κόλλησε τον ιό ενώ φρόντιζε ασθενείς στη Λιβερία μεταφέρθηκε επίσης για νοσηλεία στην Ατλάντα.

Στη Λιβερία οι κάτοικοι ξεκίνησαν σήμερα τριήμερη “νηστεία και προσευχή” για να ζητήσουν “να τους λυπηθεί ο Θεός”, όπως είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της χώρας Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ καθώς ο Έμπολα έχει ήδη σκοτώσει 263 ανθρώπους σε όλη τη χώρα. Η πρόεδρος ζήτησε από όλους να νηστέψουν από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Στη Νιγηρία, θρησκευτικές οργανώσεις και ιεραποστολές άρχισαν να διδάσκουν στους κατοίκους προληπτικά μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ασθένειας.

ΠΗΓΗ: AFP, DPA, APE-MPE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: