Ο Nixon προειδοποιεί για δάνεια-τράπεζες




Η ευρωζώνη οφείλει να διευκολύνει τους διεθνείς επενδυτές στην αγορά αναδιαρθρωμένων περιουσιακών στοιχείων από τις τράπεζες της ΕΕ, διότι το πρόβλημα της Ευρώπης δεν επικεντρώνεται τόσο στο χρέος, αλλά στη διαφορά ενεργητικού-παθητικού, επισημαίνει ο Simon Nixon σε πρόσφατη ανάλυσή του (3/8) στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Europes Problem Is Equity, Not Debt».

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται καταρχήν ότι τα συνολικά χρέη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε Ιρλανδία και Κύπρο ισοδυναμούν με άνω του 400% του ΑΕΠ τους, ενώ σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία. άνω του 300% του ΑΕΠ τους. Παράλληλα, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων δανείων ισοδυναμεί σήμερα με το 50% των κυπριακών δανείων, το 33% των ελληνικών δανείων και το 16% των ιταλικών δανείων. Ακολούθως, ο οικονομικός αναλυτής υποστηρίζει ότι έχοντας ως στόχο την ορθή μείωση του χρέους στην οικονομία της ευρωζώνης απαιτούνται τρεις προϋποθέσεις: πρώτον, διαγραφή από τις τράπεζες δανείων σε ρεαλιστικά επίπεδα και αύξηση του κεφαλαιακού τους αποθέματος προκειμένου να απορροφηθούν τυχόν απώλειες, δεύτερον, πρόσβαση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών σ’ ένα ισχυρό καθεστώς χρεοκοπίας που θα τους επιτρέψει άμεση αναδιάρθρωση των χρεών τους και τρίτον, σημαντικές προμήθειες ομολογιακών κεφαλαίων ούτως ώστε οι τράπεζες να απομακρύνουν από τα ισοζύγιά τους αναδιαρθρωμένα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ωστόσο, ακόμη και η διαγραφή χρεών και η αύξηση του κεφαλαίου, συνεχίζει ο Nixon, δεν επαρκούν για να εξυγιανθεί το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, εάν οι τράπεζες δεν διαθέτουν τα νομικά μέσα για την αναδιάρθρωση των δανείων. Και η ευρωκρίση έχει επιδείξει ότι τα καθεστώτα χρεοκοπίας στη νότιο Ευρώπη είναι πολύ «αδύναμα» και φιλικά προς το δανειολήπτη, ενώ τα νομικά συστήματα είναι ιδιαιτέρως βραδυκίνητα για μια ταχεία επίλυση του προβλήματος των κακών χρεών. Για παράδειγμα στην Ελλάδα και την Κύπρο, μια τράπεζα θα χρειαστεί ενδεχομένως 10 χρόνια για να λάβει πίσω τις εγγυήσεις της, μέσω των δικαστηρίων που εκδικάζουν υποθέσεις πτωχεύσεων.

Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ο Nixon, τα καλά νέα είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις των κ-μ της νοτίου Ευρώπης αναγνωρίζουν πλέον το πρόβλημα και υιοθετούν μέτρα για να καταστήσουν αποτελεσματικότερα τα καθεστώτα χρεοκοπίας, μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Κύπρος που σχεδιάζουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις τον ερχόμενο Οκτώβριο.

http://online.wsj.com/articles/europes-problem-is-equity-not-debt-1407099590

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: