Ο Λευκός Οίκος εναντίον της Ρωσίας




Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι η Ουκρανία είχε καταστρέψει οχήματα μιας ρωσικής φάλαγγας που βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας και προειδοποίησε τη Μόσχα ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στην Ουκρανία, χωρίς την άδεια του Κιέβου είναι απαράδεκτη.

«Εργαζόμαστε για να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αναφορές ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας παρόπλισαν οχήματα σε ένα ρωσικό στρατιωτικό κομβόι στο έδαφος της Ουκρανίας», ανέφερε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα Κέιτλιν Χέιντεν σε σχετική της ανακοίνωση

« Η Ρωσία δεν έχει κανένα δικαίωμα να στείλει οχήματα, προσωπικό ή φορτίο κάθε είδους στην Ουκρανία, κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα και χωρίς την άδεια της κυβέρνησης της Ουκρανίας» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του αμερικανού προέδρου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να σταματήσει τις “προκλήσεις” στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η αυξημένη δραστηριότητα της Μόσχας να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία κατά τις τελευταίες εβδομάδες είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη και προκλητική».

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Νιινίστε δήλωσε ότι επετεύχθη συμφωνία για την παράδοση ρωσικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία μετά τη συνάντησή του με τον Πούτιν

Η ρωσική οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για την πολιορκημένη πόλη Λουγκάνσκ παραμένει ακινητοποιημένη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η κυβέρνηση στο Κίεβο έχει κάνει σαφές ότι θα αρχίσει την επιθεώρηση των σχεδόν 280 φορτηγών και του φορτίου τους από τελωνειακούς υπαλλήλους μόνον αφού λάβει μια λεπτομερή απογραφή του από την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), την οργάνωση που θα αναλάβει την ευθύνη για τη διανομή της βοήθειας.

Όμως η ΔΕΕΣ απαντά ότι η Ρωσία πρέπει να δώσει την απογραφή αυτή και ότι η διανομή της βοήθειας θα αρχίσει μόνον αφού η Ρωσία και η Ουκρανία συμφωνήσουν στις διαδικασίες ελέγχου και έγκρισης της εισόδου του φορτίου στην ουκρανική επικράτεια.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστε δήλωσε ότι μια τέτοια συμφωνία έχει πλέον επιτευχθεί και διαβεβαίωσε ότι η αποστολή με τη βοήθεια θα προχωρήσει. Ο Νιινίστε έκανε αυτή την δήλωση έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το γραφείο του Φιλανδού προέδρου ανακοίνωσε ότι ο Νιινίστε θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στο Κίεβο σήμερα Σάββατο.

Το Κρεμλίνο εξάλλου ανακοίνωσε ότι κορυφαίοι σύμβουλοι των προέδρων Πούτιν και Ποροσένκο, ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβανόφ και ο Μπόρις Λόζκιν, συναντήθηκαν επίσης στο Σότσι χθες. Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι θα γίνει μια τετραμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας στο Βερολίνο την Κυριακή, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η ρωσική οχηματοπομπή με τη βοήθεια βρίσκεται κοντά στην ρωσική πόλη Καμένσκ-Σαχτίνσκι, περίπου 100 χλμ. ανατολικά της πόλης Λουγκάνσκ, από την Πέμπτη. Η Μόσχα διαψεύδει κατηγορηματικά ότι τα φορτηγά μεταφέρουν όπλα και πυρομαχικά και επέτρεψαν σε δημοσιογράφους να δουν το φορτίο ορισμένων. Περιέχουν σάκους με τρόφιμα, ανέφερε ένας φωτοειδησεογράφος του EPA.

Η Ουκρανία, η οποία θεωρεί ότι δέχεται επίθεση από τη Ρωσία, επιμένει ότι η οχηματοπομπή θα μπει στο ουκρανικό έδαφος μόνο υπό την αιγίδα διεθνών οργανισμών. Η ΔΕΕΣ ζητεί εγγυήσεις ασφαλείας.

Στο μεταξύ οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία συνεχίζονταν αδιάλειπτα. Ο Αντρίι Λισένκο, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, δήλωσε χθες ότι 5 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 65 τραυματίστηκαν σε μάχες μέσα στο 24ωρο από την Πέμπτη ως την Παρασκευή. Οι αρχές που έχουν εγκαθιδρύσει οι αυτονομιστές στο Ντονέτσκ ανέφεραν χθες ότι 11 άμαχοι σκοτώθηκαν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του πυροβολικού μόνον την Πέμπτη.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP, DPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: