NYT: Οικτρή η κατάσταση των μεταναστών




Στο οξύ πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα αναφέρεται εκτενώς η SuzanneDaley σε ανταπόκριση από την Πάτρα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «In Greece, Migrants Are Desperate to Flee Again» (σελ. Α4).

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι πολλοί μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Σουδάν και άλλες δοκιμαζόμενες από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις περιοχές, καταλήγουν στην Πάτρα, καθώς η πρόσβαση στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας είναι ευκολότερη για τους μετανάστες που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, προκειμένου να εισέλθουν στην υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη.

Ωστόσο, τονίζεται, για τους μετανάστες, το αποτέλεσμα είναι ένα μείγμα απογοήτευσης και απόγνωσης, γεγονός που ωθεί ορισμένους εξ αυτών στην απόφαση να προβούν σε ένα ακόμη ριψοκίνδυνο ταξίδι, λόγω της υπερβολικής εχθρότητας που αντιμετωπίζουν τόσο από τους Έλληνες πολίτες, όσο και από τις ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με το περιοδικό “HotDoc”, ανώτατος αστυνομικός αξιωματούχος κατεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο να δηλώνει ότι οι ζωές των παράνομων μεταναστών «θα πρέπει να γίνουν αφόρητες». Αναφορά γίνεται τέλος στις εξαιρετικά μειωμένες πιθανότητες που έχουν οι παράνομοι μετανάστες να λάβουν το καθεστώς ασύλου στη χώρα μας, δεδομένου ότι πέρυσι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΕΕ, η Ελλάδα παραχώρησε άσυλο σε λιγότερο από το 5% των συνολικά αιτούντων άσυλο.

http://www.nytimes.com/2014/08/07/world/europe/in-greece-migrants-are-desperate-to-flee-again.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: