NY Times: Ο Ομπάμα ετοιμάζει επίθεση εναντίον του Ιράκ




Η εφημερίδα New York Times έγραψε σήμερα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει εντολή να αρχίσουν αεροπορικές επιδρομές και η ρίψη εφοδίων κατεπειγόντως στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να βοηθηθούν περίπου 40.000 μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων που έχουν παγιδευτεί σε μια ορεινή περιοχή από μαχητές του ΙΚ. Το απόγευμα (ώρα Ουάσιγκτον) η εφημερίδα έγραψε ότι η κουρδική τηλεόραση μετέδωσε ότι άρχισαν τα αεροπορικά κτπήματα. Την είδηση διέψευσε αμέσως ο εκπρόσωπος του Πνταγώνου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, ο Ομπάμα εξετάζει ένα ευρύ φάσμα επιλογών, από τη ρίψη εφοδίων στο Όρος Σίντζαρ ως την έναρξη αεροπορικών πληγμάτων εναντίον των ανδρών του ΙΚ που βρίσκονται στους πρόποδες του όρους, όπως είπε ένας αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος στην εφημερίδα.

Πάντως, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε πριν από λίγο πως δεν επιβεβαιώνει ότι εξετάζεται το σχέδιο να αρχίσουν αεροπορικά πλήγματα για να μπορέσουν να σωθούν τα μέλη των θρησκευτικών μειονοτήτων που έχουν αποκλειστεί εκεί.

Ο εκπρόσωπος είπε πως «δεν υπάρχουν αμερικανικές στρατιωτικές λύσεις στα προβλήματα στο Ιράκ».

Στο μεταξύ, η Γαλλία είναι έτοιμη να «προσφέρει υποστήριξη» στις δυνάμεις οι οποίες εμπλέκονται σε μάχες εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο έδαφος του Ιράκ, είπε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας αυτής Φρανσουά Ολάντ στον ομόλογό του της επαρχίας του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, όπως ανακοίνωσε απόψε η γαλλική προεδρία.

Ο Ολάντ «επιβεβαίωσε ότι η Γαλλία είναι διατεθειμένη να προσφέρει υποστήριξη στις δυνάμεις οι οποίες έχουν εμπλακεί στη μάχη» εναντίον των ισλαμιστών, αναφέρει η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τα Ηλύσια Πεδία, που πάντως δεν διευκρινίζει τη φύση της υποστήριξης αυτής.

Οι Ολάντ και Μπαρζανί «εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνεργαστούν για να αποκρουστεί η επίθεση που έχει εξαπολύσει το Ισλαμικό Κράτος στο βορειοανατολικό Ιράκ», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: New York Times, Reuters, ANA-MPA, AFP – Photo by Pete Souza via White House

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: