Νορβηγός ο νέος απεσταλμένος ΟΗΕ στην Κύπρο




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν αποφάσισε να διορίσει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, Espen Barth Eide, ως το νέο ειδικό σύμβουλο του στο Κυπριακό.

Ο κ. Espen Barth Eide, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Αλεξάντερ Ντάουνερ,  διετέλεσε υπουργός Άμυνας και στη συνέχεια υπουργός Εξωτερικών της χώρας του, έχει πλούσια πολιτική δράση στο Εργατικό Κόμμα της Νορβηγίας. Υπουργός Άμυνας διετέλεσε το Νοέμβριο του 2011 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012 και υπουργός Εξωτερικών από Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι τον Οκτώβριο του περσινού χρόνου. Είχε υπηρετήσει και από άλλα κρατικά πόστα. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο διορισμός του  κ. Eide αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες καθώς υπήρξε συναίνεση και των δυο πλευρών για το όνομα του. Είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που διορίζεται ως ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό από το 1974 και εντεύθεν.

Ο διορισμός του, σημείωναν στο «Φ» πηγές των Ηνωμένων Εθνών, αναμένεται ότι θα δημιουργήσει «νέα δυναμική στο Κυπριακό», το οποίο βρίσκεται σε ένα παρατεταμένο τέλμα. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα να επιλέξει ένα πρόσωπο το οποίο να γνωρίζει πολύ καλά το Κυπριακό δεν απέδωσε. Κι αυτό γιατί φαίνεται πως μετά την απόρριψη από τη Λευκωσία του διορισμού του πρώην Γ.Γ. του ΟΗΕ, Λιν Πάσκο, οι επιλογές δεν ήταν πολλές σε σχέση με τις αρχικές προδιαγραφές που είχαν τεθεί. Είναι σαφές πως μετά την ενημέρωση του νέου του συμβούλου, ο Γενικός Γραμματέας θα προσπαθήσει να δώσει μια νέα ώθηση στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με στόχο να υπάρξουν αποτελέσματα τους επόμενους μήνες. Εγχείρημα, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο λόγω της στάση της τουρκικής πλευράς. Πολλά αναμένεται να διαδραματισθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, όπου προγραμματίζονται σειρά επαφών. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στην έδρα του ΟΗΕ στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ο EspenBarthEide, ο οποίος γεννήθηκε το 1964 στο Όσλο, θεωρείται γενικά «αντικειμενικός με τα διεθνή ζητήματα». Όπως αναφέρεται όταν κατείχε υπουργικούς θώκους υποστήριζε πάντα την προσέγγιση με τις ΗΠΑ. Όταν ήταν υπουργός Άμυνας είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του (Μάρτιο του 2012, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν όταν είχε δηλώσει πως τα βασανιστήρια θα μπορούσαν να συνιστούσαν ένα εργαλείο για απόσπαση πληροφοριών. Είχε χαρακτηρίσει την τοποθέτηση τούτη ως απαράδεκτη καθώς όπως είχε πει παραβιάζει διεθνείς συμβάσεις.

Αξιολογήθηκαν από Λευκωσία οι εξελίξεις στην Τουρκία

Δύο νέες συσκέψεις, πέραν της τριήμερης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί την 28η Αυγούστου, δυο ημέρες μετά τη συνάντηση που θα έχουν οι δυο διαπραγματευτές. Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί την 1η Σεπτεμβρίου, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιήσει επαφές και μια ημέρα πριν τη συνάντηση του με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πραγματοποίησε χθες σύσκεψη για το Κυπριακό στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο. Παρών και ο διπλωμάτης, Παντελής Παντελίδης. Στη σύσκεψη αξιολογήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων καθώς και οι εξελίξεις μετά τις τουρκικές προεδρικές εκλογές. Στόχος της όλης προσπάθειας, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι «να βρεθεί ένας ορθόδοξος τρόπος αντιμετώπισης του υπό εξέλιξη διαλόγου».

«Προχωρούμε με την προταθείσα μεθοδολογία και προς αυτή την κατεύθυνση θα πραγματοποιηθούν την προσεχή βδομάδα μια σειρά συναντήσεων τόσο με την ομάδα του διαπραγματευτή όσο και με τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να ενημερωθούν για μια σημαντική εργασία που γίνεται από πλευράς της ομάδας του διαπραγματευτή και προκειμένου να έχουμε και τις αντιδράσεις των αρχηγών των κομμάτων σε μια νέα σύσκεψη, οπωσδήποτε προ της 2ας Σεπτεμβρίου», σημείωσε. Ο Πρόεδρος είπε στη συνέχεια πως «η τριήμερη σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου θα γίνει προ της μετάβασης μου στα Ηνωμένα Έθνη και θέλω να ελπίζω ότι μέσα από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, καλής προετοιμασίας δηλαδή της ελληνοκυπριακής πλευράς, θα υπάρξει μια ευρύτερη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων όσον αφορά τη διαχείριση του εθνικού θέματος».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: