Αιματοκύλισμα στη Γάζα – 14 νεκροί, 3 διοικητές




Ακόμη έξι Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα σε δύο νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοινώθηκε από την παλαιστινιακή υπηρεσία πρώτων βοηθειών. Συνολικά τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σήμερα από τον ισραηλινό σ’ αυτό τον παραλιακό παλαιστινιακό θύλακο.

Η Χαμάς ανακοίνωσε πως τρεις υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί διοικητές του ένοπλου κλάδου της, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, σκοτώθηκαν σε επιδρομή της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας σήμερα τα χαράματα στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Πρόκειται για το φόνο των πιο υψηλόβαθμων στελεχών της Χαμάς αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στον παλαιστινιακό θύλακο, στις 8 Ιουλίου.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ αναφέρουν πως οι τρεις είναι ο Μοχάμεντ Αμπού Σαμάλα, ο Ραέντ αλ-Άταρ και ο Μοχάμεντ Μπαρχούμ.

Οι δύο πρώτοι ήταν μέλη της ανώτατης στρατιωτικής διοίκησης των Ταξιαρχιών, σύμφωνα με μια παλαιστινιακή πηγή. Ο Αμπού Σαμάλα ήταν ο διοικητής των αλ-Κάσαμ για το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Η επίθεση αυτή πραγματοποιήθηκε τη μεθεπομένη ενός άλλου αεροπορικού πλήγματος το οποίο είχε στοιχίσει τη ζωή στη σύζυγο και σε ένα γιο του αρχηγού των Ταξιαρχιών αλ-Κάσαμ, του Μοχάμεντ Ντέιφ, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στη ζωή, σύμφωνα με το κίνημά του.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή υπηρεσία πρώτων βοηθειών, ισραηλινή επιδρομή κατέστρεψε εντελώς μια πολυκατοικία της Ράφα και στοίχισε τη ζωή σε επτά Παλαιστινίους. Δεν κατέστη άμεσα σαφές αν οι τρεις στρατιωτικοί ηγέτες περιλαμβάνονται στον απολογισμό αυτό.

Στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως αεροσκάφη πραγματοποίησαν σήμερα 20 επιθέσεις στη Γάζα, αλλά δεν έκανε γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Εξάλλου ένας άνδρας και ένα παιδί 13 ετών σκοτώθηκαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ενώ μια άλλη επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό του Νουσεϊράτ (κεντρική Λωρίδα της Γάζας) στοίχισε τη ζωή σε έναν Παλαιστίνιο.

Netaniaxou02-xamas-02august2014

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Νετανιάχου: Θα απαντώ στη Χαμάς μέχρι να τη συνθλίψω

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι το Τελ Αβίβ θα συνεχίσει την επιχείρηση “Προστατευμένη Παρυφή” εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και ότι θα απαντήσει σε κάθε επίθεση που εξαπολύει με ακόμα μεγαλύτερο σθένος, ώσπου να τη “συνθλίψει”.

“Η επιχείρηση Προστατευμένη Παρυφή δεν έχει τελειώσει όσο δεν έχουμε εξασφαλίσει με βεβαιότητα την ασφάλεια των Ισραηλινών”, δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων στο Τελ Αβίβ. “Εάν η Χαμάς επιτεθεί, εμείς θα απαντήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ισχύ και εάν δεν το καταλάβουν σήμερα, θα το καταλάβουν αύριο και εάν όχι αύριο, αυτό θα γίνει μεθαύριο”, τόνισε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι, περιλαμβανομένης μιας χερσαίας επέμβασης. Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ εξαπέλυσε χθες μια στοχευμένη επιχείρηση για την εξουδετέρωση του Μοχάμεντ Ντέιφ, του αρχηγού της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απέφυγε να απαντήσει.

“Οι ηγέτες των τρομοκρατικών οργανώσεων αποτελούν νόμιμους στόχους. Κανείς τους δεν μπορεί να βρει ασφαλές καταφύγιο (που θα τον σώσει) από τα πυρά μας”, υπογράμμισε. Ωστόσο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι βλέπει ένα “νέο διπλωματικό ορίζοντα” για το Ισραήλ, υπονοώντας το ενδεχόμενο έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους μόλις ο πόλεμος τελειώσει.

Χαμάς προειδοποιεί: Σταματήστε τις πτήσεις προς το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Να σταματήσουν τις πτήσεις από και πρός το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τέλ Αβίβ καλεί τις ξένες αεροπορικές εταιρείες η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, μετά τον τερματισμό των συνομιλιών με το Ισραήλ στο Κάιρο και την επανάληψη των αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας.

Η οργάνωση Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, απηύθυνε την σχετική προειδοποίηση στις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσουν τις πτήσεις στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, αρχής γενομένης από το πρωί της Πέμπτης.

«Προειδοποιούμε τις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες και τις προτρέπουμε να σταματήσουν να προσγειώνουν (τα αεροσκάφη τους) στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν αρχής γενομένης από αύριο στις 6 το πρωί» (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) δήλωσε σε μια τηλεοπτική εμφάνισή του ο Αμπού Ουμπέιντα, εκπρόσωπος τύπου των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ.

Ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για την φύση αυτής της προειδοποίησης, όμως το αεροδρόμιο έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ρουκετών της Χαμάς.

Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής Χαμάς ανέφερε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν τερματιστεί μετά την ισραηλινή επιδρομή που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο της συζύγου και του γιου του ηγέτη τους, Μοχάμεντ Ντέιφ.

«Η πρωτοβουλία (για την κατάπαυση του πυρός) ήταν θνησιγενής και σήμερα ενταφιάστηκε με το μάρτυρα Άλι Ντέιφ» το γιο του Μοχάμεντ Ντέιφ, του αρχηγού των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, υπογράμμισε ο Αμπού Ουμπέιντα.

«Καλούμε την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία να εγκαταλείψει αμέσως το Κάιρο και να μην επιστρέψει» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι κατηγόρησε το Ισραήλ ότι εμπόδισε την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας που θα επέτρεπε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός εγείροντας εμπόδια στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους στο Κάιρο.

Οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς επαναλήφθηκαν χθες το βράδυ με ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα και αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε αντίποινα εναντίον της Γάζας, τερματίζοντας στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο κατά τις οποίες καταβάλλονταν προσπάθειες να μετατραπεί σε διαρκή εκεχειρία μια πολυήμερη κατάπαυση του πυρός.

«Το Ισραήλ εμποδίζει κάθε είδους συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκτόνωση» της έντασης στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Κάιρο ο αλ Αράμπι.

«Ο Αραβικός Σύνδεσμος επιθυμεί να επιτευχθεί μια διαρκής εκεχειρία όσο το δυνατόν πιο σύντομα», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA, AFP – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: