Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ συμφώνησαν ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει περαιτέρω συνέπειες εάν επέμβει στην Ουκρανία χωρίς την άδεια της ουκρανικής κυβέρνησης, ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η όποια ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, ακόμη και για υποτιθέμενους ‘ανθρωπιστικούς’ σκοπούς, δίχως την επίσημη, εκπεφρασμένη συναίνεση και εξουσιοδότηση της κυβέρνησης της Ουκρανίας είναι απαράδεκτη, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και θα προκαλέσει επιπρόσθετες συνέπειες», ανέφερε η αμερικανική προεδρία σε μια ανακοίνωσή της για την τηλεφωνική συνομιλία την οποία είχαν νωρίτερα ο Ομπάμα και η Μέρκελ.

ct-reu-ukraine-crisis--jpg-20140303

Εντωμεταξύ, η Ρωσία απέρριψε το Σάββατο τις νέες κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον της η κυβέρνησης της Ουκρανίας, η οποία υποστήριξε ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης προκειμένου να βοηθήσει τους αυτονομιστές που μάχονται κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας.

«Οι ρωσικές δυνάμεις δεν επιχείρησαν να διασχίσουν τα σύνορα (στην Ουκρανία)», μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα δηλώσεις του Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπροσώπου του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Νωρίτερα, η Ουκρανία είχε ανακοινώσει ότι ένα ρωσικό «ανθρωπιστικό κονβόι» προχωρούσε προς τα σύνορα. «Προφανώς βρίσκονταν εκεί προκειμένου να προκαλέσει συγκρούσεις», δήλωσε ο Βαλερί Τσάλι, βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

Η Ρωσία είχε προτείνει στα Ηνωμένα Έθνη την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που αξιωματούχοι του Κιέβου ερμήνευσαν ως πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση, μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε ότι οι ανθρωπιστικές ανάγκες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους διεθνείς οργανισμούς και «όχι από εκείνους που τις προκάλεσαν (Ρωσία)».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε χθες έτοιμος να δεχθεί να μεταβεί μια ανθρωπιστική αποστολή στο Λουγκάνσκ, ένα προπύργιο των αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι διεθνής, άοπλη και θα διέλθει από τα συνοριακά φυλάκια τα οποία ελέγχει το Κίεβο.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο Ποροσένκο την ενημέρωσε για τις συζητήσεις τις οποίες διεξήγαγε ως προς αυτό με τον πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Πέτερ Μάουρερ και άλλους διεθνείς εταίρους, όπως ανέφερε η ουκρανική προεδρία σε μια ανακοίνωσή της.

«Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε την ανθρωπιστική βοήθεια, εάν αυτή η αποστολή είναι διεθνής, χωρίς καμιά στρατιωτική συνοδεία και εάν διέλθει από συνοριακά φυλάκια τα οποία ελέγχονται από Ουκρανούς συνοριοφύλακες», υπογράμμισε ο Ποροσένκο στην ανακοίνωση αυτή.

Κατά την διάρκεια μιας συνεδρίασης του ΟΗΕ που συγκλήθηκε κατεπειγόντως την Παρασκευή η Ρωσία πρότεινε να διεξάγει μια «ανθρωπιστική αποστολή», ή την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για να χορηγηθεί αρωγή στον άμαχο πληθυσμό στην ανατολική Ουκρανία.

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε τόσο από το Κίεβο όσο και από τις δυτικές χώρες, που εξέφρασαν φόβους ότι μια τέτοια αποστολή θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσχημα για μια στρατιωτική εισβολή από μέρους της Ρωσίας.

Στην πόλη Λουγκάνσκ, οι τοπικές αρχές χαρακτήρισαν «κρίσιμη» την κατάσταση, καθώς το προπύργιο αυτό των αυτονομιστών δεν διαθέτει πλέον ηλεκτροδότηση, τρεχούμενο νερό ή υπηρεσίες τηλεφωνίας εδώ και μία εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα τροφίμων εξαντλούνται γρήγορα.

ΠΗΓΗ: REUTERS, DPA, APE-MPE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: